Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Οσμή σκανδάλου στο Αττικό νοσοκομείο


Βαριές κατηγορίες εξαπολύουν οι εργαζόμενοι του Αττικού Νοσοκομείου κατά του Διοικητή, με αφορμή την πειθαρχική ποινή (στέρηση μισθού 5 ημερών) που επέβαλλε σε διοικητική υπάλληλο που συμμετέχει σε Επιτροπή Προμηθειών. Η τελευταία, μηχανικός στο επάγγελμα, επικαλούμενη άγνοια του έργου που της έχει ανατεθεί υπέγραψε εντάλματα αγοράς υλικών με επιφύλαξη (δικαίωμα που της δίνει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας), με αποτέλεσμα να μην εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Όπως υποστηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων, η πράξη του Διοικητή σκοπό έχει να καλύψει την απαράδεκτη πρακτική των συνεχών διαγωνισμών μικροπρομηθειών, χωρίς σχεδιασμό, κατευθυντήριες οδηγίες του έργου των Επιτροπών ή έστω διαδικασία εκμάθησης του τι είναι αυτό που κάποιος αξιολογεί και παραλαμβάνει.

«Το δόγμα με το οποίο κινείται είναι «κανένα εμπόδιο στον προμηθευτή». Έγνοια μόνο για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και ξεχρέωμα των εμπορικών αντιπροσώπων σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και της εντατικοποίησης του προσωπικού» τονίζει.

Σε παρέμβασή της για το θέμα, η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για δύο Επιτροπές Προμηθειών στις οποίες συμμετέχουν συνολικά 6 υπάλληλοι, οι οποίοι από το 2012 υπογράφουν τα εντάλματα αγοράς με επιφύλαξη, αφού όπως υποστηρίζουν δεν είναι σε θέση βάσει των ειδικοτήτων τους να αποφανθούν σχετικά. Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, τον πρώτο καιρό το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τα εντάλματα θεωρώντας ότι οι εξωσυμβατικές προμήθειες αποτελούν εξαίρεση. Κάτι που, όπως λέει η ΠΟΕΔΗΝ, δεν ισχύει πλέον.

Σύμφωνα άλλωστε και με το Σωματείο «οι επιτροπές δεν λειτουργούν ως επιτροπές έργου, αλλά ως πεδίο πίεσης για γρήγορη συλλογή υπογραφών που αφορούν στην αγορά υλικών που έχουν ήδη προαποφασιστεί, κυρίως με απευθείας συνεννοήσεις γιατρών και εταιρειών».

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, προκηρύχθηκε στάση εργασίας και γενική συνέλευση την Πέμπτη 1η Ιουνίου (7-10 π.μ.), με πρόταση εκ μέρους του Σωματείου την αποχή των εργαζομένων από Επιτροπές Προμηθειών, μέχρι να καθοριστεί η διαδικασία και τα καθήκοντα συμμετοχής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου