Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Έρχονται οι υπουργικές αποφάσεις για τα μέτρα στο φάρμακο μετά το μνημόνιο! Τέλος οι νέες θεραπείες;



Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Προ των πυλών είναι οι υπουργικές αποφάσεις για τα νέα φάρμακα!

Επί ποδός βρίσκονται οι Σύλλογοι ασθενών αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες καθώς αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις, αλλά και οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τα μέτρα στο φάρμακο που ψηφίστηκαν με το νέο μνημόνιο.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr ήδη οι διευκρινίσεις για το πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα έχουν αποτυπωθεί στις εγκυκλίους χωρίς να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Διαβάστε ΕΔΩ ποια μέτρα ψηφίστηκαν: «Ιδού τα νέα μέτρα για τα φάρμακα μετά τη συμφωνία με την τρόικα! Τι προβλέπεται για γιατρούς- φαρμακοποιούς»
Τέλος τα νέα φάρμακα για τους Έλληνες;

Το ζήτημα βέβαια είναι πως εάν εφαρμοστούν στο σύνολό τους, νέα φάρμακα αλλά και πρωτοπόρες θεραπείες είναι μάλλον αμφίβολο εάν θα «ξαναπεράσουν» τα ελληνικά σύνορα.

Και αυτό διότι φαίνεται πως οι επιβαρύνσεις στις νέες εισαγόμενες θεραπείες θα είναι τόσο μεγάλες, που η ελληνική αφορά δε θα είναι συμφέρουσα για τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να τις εισάγουν.

Άλλωστε έχουν διαμηνύσει και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως εάν υιοθετηθεί στην πράξη το νέο «χαράτσι» 25% (για κάθε νέο φάρμακο που έρχεται στη χώρα μας) συν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και οι αυτόματες επιστροφές (claw back και rebate), το σύνολο της μείωσης θα ξεπερνά το 50%.

Συνεπώς οι μητρικές φαρμακευτικές εταιρείες θα είναι αυτές που θα «μπλοκάρουν» την εισαγωγή των νέων φαρμάκων στην Ελλάδα.
Τι θα πράξει το υπουργείο Υγείας

Μπορεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός πρόσφατα να καθησύχασε τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας -όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr– ότι τελικώς δε θα είναι τόσο αυστηρή η εφαρμογή των μέτρων ειδικά σε ότι αφορά στο χαράτσι 25%, αλλά στην πράξη φαίνεται πως αυτό δε θα ισχύσει.

Άλλωστε οι πιέσεις που ασκούνται εσωκομματικά στο ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, δεν αφήνουν περιθώρια για αλλαγές, καθώς θεωρούν ότι ενώ πλήττεται το σύνολο της κοινωνίας από το μνημόνιο, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να μείνουν απ’ έξω.

Όμως με την τακτική αυτή οι Έλληνες ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νέες θεραπείες και φάρμακα τα οποία θα κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά όχι εδώ.

Ήδη όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές της αγοράς στο HealthReport.gr, πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν ετοιμάσει ήδη το σχετικό «σενάριο» ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτήν την κρίση.
Μία κρίση που δε θα επιτρέπει την εισαγωγή νέων φαρμάκων στη χώρα, είτε στην καλύτερη περίπτωση, τα νέα φάρμακα θα έρχονται με καθυστέρηση 2 και 3 ετών.


Πάντως οι διαπραγματεύσεις στις τιμές των νέων φαρμάκων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το χαράτσι 25%, προς ώρας είναι ακόμη στα χαρτιά. Επιτροπές υπάρχουν όχι όμως και αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου