Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ με απόφαση Πολάκη

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Νέες μειώσεις θα δούμε την προσεχή 2ετία στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ προς παρόχους του. Αυτό προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, Υγείας Παύλου Πολάκη για τον προϋπολογισμό του Οργανισμού.

Στην απόφαση, που δημοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ, καθορίζονται τα φετινά όρια δαπανών για τους ιδιώτες παρόχους και για παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ κατασκευαστές, εισαγωγείς και προμηθευτές. Ενώ για τα έτη 2018 και 2019 οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα τροποποιηθούν περαιτέρω προς τα κάτω...

Η απόφαση του κ. Πολάκη ανοίγει το δρόμο για συνέχιση της λιτότητας στον ΕΟΠΥΥ μέχρι και το 2019 και φέρνει πονοκέφαλο σε εκπροσώπους της αγοράς που βλέπουν το μέλλον δυσοίωνο.

Άλλωστε στην απόφαση, εκτός από ετήσιο και εξαμηνιαίο επιτρεπόμενο όριο δαπανών, μνημονεύεται και νέο τριμηνιαίο πλαφόν. Και άρα υπάρχει περίπτωση το περίφημο clawback να πληρώνεται όχι κάθε 6μηνο όπως συμβαίνει τώρα, αλλά σε 3μηνιαία βάση.

Στην περίπτωση υπέρβασης των ορίων της κάθε δαπάνης για το έτος 2017 από τους συμβεβλημένους παρόχους ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής, το υπερβάλλον ποσό γίνεται απαιτητό από τους κατασκευαστές, σε περίπτωση που το προϊόν παράγεται στην Ελλάδα, και από τους εισαγωγείς, διανομείς /προμηθευτές σε περίπτωση που το προϊόν εισάγεται. Oι πάροχοι υποχρεούνται να πληρώσουν clawback, όχι μόνο για την υπέρβαση στις γενικές κατηγορίες, αλλά και στις υποκατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου