Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Eurogroup: «Σκωτσέζικο ντους» για την Ελλάδα και το χρέος



Δηλώσεις αξιωματούχων προσερχομένων - Συνάντηση του γερμανού ΥΠΟΙΚ με τον γάλλο ομόλογό του - 

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη ανταγωνιστική - Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση για το χρέος - 
Λε Μερ: Το Eurogroup θα συζητήσει τεχνικές λύσεις για το χρέος - Στήριξη Μακρόν στην ελάφρυνση του χρέους - 
Γερμανικό ΥΠΕΞ: Η Γερμανία δεν πρέπει να απομονωθεί λόγω της στάσης της για το ελληνικό ζήτημα

TO BHMA

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 16:00 η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Να σημειωθεί ότι λίγο πριν τις 15:00 ολοκληρώθηκε το EWG.

Δηλώσεις αξιωματούχων προσερχομένων 

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τα μέτρα και αυτό είναι σημαντικό βήμα» σημείωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. «Θα πάρουμε την έκθεση από τους θεσμούς... ελπίζω ότι σήμερα θα φτάσουμε σε μια λύση... Δεν θα το ολοκληρώσουμε όμως σήμερα».

«Συνολικά έχουμε προχωρήσει, μπορούμε να προχωρήσουμ ώστε να πληρωθεί η β δόση. Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε τις τεχνικές εκθέσεις για να γίνει αυτό.... Το ΔΝΤ έχει κάνει μια ανάλυση που δεν ταυτίζεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση.... Αναζητούμε τρόπο ωστε να συνεχιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα...»

«Πιθανώς καμιά φορά ξεχνά κανείς ότι δεν μπορεί ο ΥΠΕΞ να κάνει διαβουλεύσεις χωρίς εντολή του κοινοβουλίου...» είπε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι αυτό που συμφωνήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι...» σημείωσε.

«Οτι είχαμε συμφωνήσει να δώσουμε το δώσαμε... σημείωσε ο κ. Σόιμπλε. Υπενθύμισε ότι έχουν τεθεί σε ισχύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Τα μεσοπρόθεσμα θα μπορούν να περιλαμβάνουν επέκταση των λήξεων και κάτι με τα επιτόκια. Ισως μπορούμε να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα, αλλά δεν μπορεί να αποφασιστεί τίποτα πριν το τέλος του προγράμματος και μια νέα εντολή του κοινοβουλίου», κατέληξε. 

Από την πλευρά του ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους... Η Ελλάδα δανείζεται ήδη με καλούς όρους».

«Στόχος μια συμφωνία για να κλείσει η β' αξιολόγηση. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για το ελληνικό χρέος. Πρέπει να φτάσουμε ή να προσεγγίσουμε μια συμφωνία. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να δει ότι οι προσπάθειές του αναγνωρίζονται...» δήλωσε προσερχόμενος ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

«Είναι σαφές ότι η ελληνική βουλή ψήφισε μέτρα αυτό αντικατοπρτρίζει την τεράστια προσπάθεια του ελληνικού λαού... Οι Ελληνες είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους... Η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της, τώρα εναπόκειται σε εμάς να αναλάβουμε τις δικές μας» επανέλαβε.

Όπως είπε, η Κομισιόν θα παρουσιάσει την έκθεση συμμόρφωσης (Compliance report) στο Eurogroup και όπως φαίνεται και από τα προαπαιτούμενα (prior actions), είναι θετική.

«Ειμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Υπάρχει κοινή βούληση να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Είμαστε εκεί... Είμαστε κοντά. Είμαι δεσμευμένος, είμαι αισιόδοξος. Την χρειαζόμαστε...» είπε ο κ. Μοσκοβισί.

«Το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι περισσότερο πολιτικό πρόβλημα, γιατί από οικονομικής άποψης η Ελλάδα δεν το χρειάζεται τώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζμίρ, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να έχει αυστηρούς όρους.

Συνάντηση Σόιμπλε-Λε Μερ

Συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε το πρωί της Δευτέρας λίγες ώρες πριν το Eurogroup, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το Eurogroup θα συζητήσει τεχνικές λύσεις για το ελληνικό χρέος.

Την ίδια ώρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι είναι αξιοσημείωτες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα, ωστόσο σημείωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο στόχος να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική.

Ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι το ΔΝΤ είναι πιο επιφυλακτικό από την ευρωζώνη στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα και ότι παραμένουν οι διαφορές ΔΝΤ-ευρωζώνης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση».

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα διαπραγματευτούμε στις Βρυξέλλες νέα μέτρα για την Ελλάδα που θα απαιτούσαν νέο πρόγραμμα».

Στήριξη Μακρόν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε τηλεφωνική συνομιλία ότι η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγή από το γραφείο του Γάλλου Προέδρου.

«Ο πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία η οποία με την πάροδο του χρόνου θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος σε βάθος χρόνου», ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι αυτό θα υποστηρίξει ο υπουργός οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Δευτέρας.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο στην Αθήνα και ο κ. Μακρόν φέρεται να απεδέχθη την πρόσκληση, σημειώνοντας ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Ελλάδα άμεσα.

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Η Γερμανία δεν πρέπει να απομονωθεί λόγω της στάσης της για το ελληνικό ζήτημα

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Δευτέρα ότι συμφέρον του Βερολίνου είναι να μην απομονωθεί λόγω της στάσης του απέναντι στην Ελλάδα και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την έκκληση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Σίγκμαρ Γκάπριελ που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, για σαφή δέσμευση από την ευρωζώνη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επικρίνοντας στην ουσία την σκληρή στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Μιλώντας σε καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε ότι οι θεσμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κομισιόν δεν αποκλίνουν και πολύ στις εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα.

«Συμφέρον της Γερμανίας είναι να μην απομονωθεί πολύ...», δήλωσε ο Σέφερ. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών πρόσθεσε ότι όλοι θέλουν μια λύση «προς το συμφέρον της Ελλάδας» και ότι είναι στα χέρια του Eurogroup να βρει λύση στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου