Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Λεφτά με το... σταγονόμετρο στα νοσοκομεία



Συνεχίζεται η... λιτότητα για τα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων, την ώρα που το ύψος των χρεών τους προς προμηθεύτριες εταιρείες αρχίζει να λαμβάνει για ακόμη μια φορά ανησυχητικές διαστάσεις. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση για το πρώτο τετράμηνο, οι επιχορηγήσεις των δημόσιων νοσοκομείων, των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (πρώην δομές ΙΚΑ) και των υγειονομικών περιφερειών έχει βγει κατά 85 εκατ. ευρώ εκτός στόχου. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2017, οι παραπάνω φορείς έλαβαν από τον προϋπολογισμό μόλις 188 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 14,5% της ετήσιας πρόβλεψης για 1,3 δισ. ευρώ επιχορήγησης. Πέρσι, το αντίστοιχο τετράμηνο, το ποσό της επιδότησης έφτανε τα 243 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή από την αρχή του χρόνου, λόγω της υστέρησης κονδυλίων από τον προϋπολογισμό, αυξάνονται μήνα με το μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις επιχειρήσεις αναλώσιμων υλικών, προμηθευτές και φαρμακευτικές. Το Μάρτιο, το σύνολο των χρεών για τα νοσοκομεία άγγιξαν τα 618 εκατ. ευρώ από 450 εκατ. που ήταν το Δεκέμβριο του 2016, 517 εκατ. φέτος τον Ιανουάριο και 574 το Φεβρουάριο. 

Όπως μάλιστα αναφέρουν φορείς από την ιδιωτική αγορά της περίθαλψης, τα μειωμένα κονδύλια που έχουν στη διάθεσή τους τα νοσοκομεία θα συντηρήσουν τον "φαύλο κύκλο" της δημιουργίας νέων υποχρεώσεων και κατ’ επέκταση σοβαρών ελλείψεων σε υλικά και αναλώσιμα. Πέρσι άλλωστε μετά από απόφαση του υπουργείου Υγείας είχε δοθεί έκτακτη επιχορήγηση ύψους 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συνεχιστεί ο ομαλός εφοδιασμός του ΕΣΥ σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό και να αντιμετωπιστούν τα κενά στη λειτουργία των μονάδων. 

Ήδη τα οικονομικά του ΕΣΥ είναι περιορισμένα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Ενδεικτικά, το όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back), είναι συνολικά 550 εκατ. ευρώ, όταν το 2016 το αντίστοιχο πλαφόν στο νοσοκομειακό προϋπολογισμό ήταν 590 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική κατάσταση στα νοσοκομεία, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, προμηνύεται ακόμη χειρότερη τους επόμενους μήνες, καθώς οι δανειστές έχουν ζητήσει την άμεση βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης και της αποτελεσματικότητας του κόστους στο ΕΣΥ, ενώ το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να περιορίσει και να ελέγξει το ταχύτερο τις προμήθειες που γίνονται.

Πάντως ο αναπλ. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, αρμόδιος για τα θέματα των νοσοκομείων, συνεχίζει να κάνει λόγο για χιλιάδες νέες προσλήψεις στο χώρο της δημόσιας περίθαλψης, έχοντας ανακοινώσει συνολικά 6.100 προσλήψεις το προσεχές διάστημα, από τις οποίες οι 2.150 αφορούν σε μόνιμο προσωπικό.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου