Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Λάβρα η ΕΙΝΑΠ για την αναδιοργάνωση του χρόνου εργασίας

Virus

Διαιώνιση, αν όχι επιδείνωση του σημερινού καθεστώτος εργασιακής ομηρίας, «βλέπει» η ΕΙΝΑΠ στην αναδιοργάνωση που επιχειρείται στο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών και στον ανασχεδιασμό του προγράμματος εφημεριών (εδώ).

«Με το νέο νόμο και φυσικά με τις μη προσλήψεις, όπως το 2009, εκτός από υπερβολική δουλειά θα προκύψει μια άνευ προηγουμένου απορρύθμιση στη ζωή των νοσηλευομένων ασθενών και των γιατρών» αναφέρει χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας σχετική πρόταση της Αριστοτέλους.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ανακινήθηκε πρόσφατα με αφορμή την έκδοση καταδικαστικής απόφασης της χώρας μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας χρόνιας ασυμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο. Για το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο, η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση αποτελεί περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες «προφυλάσσουν τους γιατρούς από τυχόν ανακύπτοντα προβλήματα υγείας που οφείλονται στη μακροχρόνια, πολύωρη παραμονή και παροχή υπηρεσιών υγείας σε ένα εργασιακό περιβάλλον έντασης εργασίας και στρες, και ταυτόχρονα θωρακίζονται απέναντι στην πιθανότητα ιατρικού λάθους».

Το κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών είχε απορρίψει και στο παρελθόν τη συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, εκτιμώντας ότι καταργούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και τελικά οδηγούν στο κυκλικό ωράριο.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε δούλοι στο όνομα οποιασδήποτε συμμόρφωσης» διαμηνύει η ΕΙΝΑΠ, που εκτιμά ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο μήτε προάγει την υγεία του λαού μήτε βελτιώνει τη ζωή των νοσοκομειακών γιατρών. Και συμπληρώνει «Εμμένουμε στα πάγια αιτήματά μας!».

Στον αντίποδα διεκδικεί:
6ωρο-5μερο-30ωρο, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.
Το πολύ μια εφημερία την εβδομάδα με ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης, εντός του εφημεριακού χρόνου, κατά τη διάρκεια της 24ωρης εφημερίας.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Κριτική «στα σημεία»

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ μετά από συζήτηση σχετικά με το σχέδιο νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών κατέληξε στα παρακάτω:

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές. Διαλύονται τμήματα και κλινικές νοσοκομείων.

Για πρώτη φορά καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις (opt out) για εθελοντική υπέρβαση των 48ώρων. Οι ατομικές συμβάσεις είναι προπομπός της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Οι εργαζόμενοι στην υγεία πολλά χρόνια παλεύουν για συλλογικές συμβάσεις και σταθερό ωράριο. Η πείρα δείχνει ότι η μεγάλη μάζα των γιατρών, κυρίως των ειδικευόμενων, κάτω από την πίεση των διοικήσεων και την αδιαμφισβήτητη μείωση των αποδοχών θα υποχρεωθεί να κάνει ατομικές συμβάσεις. Δεν μας πείθει το επιχείρημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι το θα ισχύσει για 3 χρόνια, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, αφού μπροστά μας εφαρμόζονται μνημόνια διαρκείας με απώτερο στόχο τα πρωτογενή «ματωμένα πλεονάσματα».

Ο τεμαχισμός των εφημεριών σε βάρδιες σημαίνει παράδοση – παραλαβή ασθενών που μπορεί να απαιτήσει και ώρες, ειδικά σε νοσοκομεία κορμού με μεγάλο αριθμό εισαγωγών. Το 12ωρο θα γίνει 14ωρο!

Η προσαυξημένη αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών καταργείται. Αντισταθμιστικά δίνεται 6% αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Δυστυχώς, το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό.

Οι ειδικευμένοι θα κάνουν και ενεργείς εφημερίες και ετοιμότητας. Οι εφημερίες ετοιμότητας δεν υπολογίζονται συνολικά στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, θα υπολογίζεται μόνο ο χρόνος που θα βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο. Είναι γνωστές οι ευρωπαϊκές Οδηγίες για τεμαχισμό του χρόνου εργασίας σε ενεργό και ανενεργό. Η ρύθμιση αυτή είναι προάγγελος για περισσότερη ελαστικοποίηση και απλήρωτη εργασία. Εφαρμόζεται ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες.

Υπάρχουν και άλλες πολλές ρυθμίσεις, όπως η πιθανότητα να μειωθούν τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που λειτουργούν σε 24ωρη εφημερία για επείγοντα περιστατικά, η δυνατότητα μετακίνησης γιατρών από Κέντρα Υγείας ή δομές της ΠΦΥ σε νοσοκομεία μόνο για να καλύπτουν βάρδιες εφημερίας, ο αντισταθμιστικός χρόνος ανάπαυσης να δίνεται μέχρι και 14 μέρες μετά την εφημερία κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου