Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Με ποια τρικ οι ιδιωτικές κλινικές υπερχρεώνουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για νοσηλείες!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Υπερχρεώσεις ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ από ιδιωτικές κλινικές καταγράφουν καθημερινά οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Τα λάθη της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι ασαφείς συμβάσεις που έχει συνάψει ο Οργανισμός με τις ιδιωτικές κλινικές, αφήνουν περιθώριο να χρεώνονται επιπλέον οι ασθενείς όταν νοσηλεύονται.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις καταγγελίες στο HealthReport.gr της πρώην επικεφαλής του μηχανισμού ελέγχου του ΕΟΠΥΥ (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) Γεωργία Γεωργιάδου, οι ασφαλισμένοι συχνά καλούνται να πληρώσουν εκτός από τη νόμιμη συμμετοχή τους (30% και 50% για τον ΟΓΑ) και επιπλέον χρήματα για υλικά που χρησιμοποιούνται ή για αναβάθμιση θέσης νοσηλείας.

Να σημειωθεί ότι η κ.Γεωργιάδου απομακρύνθηκε πρόσφατα από την υπηρεσία της και κατήγγειλε συγκάλυψη παράνομων συμπεριφορών. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Η τέως επικεφαλής ελέγχου του ΕΟΠΥΥ κατά Πολάκη και Γεροβασίλη: «Καλύψατε παράνομες ενέργειες γιατρών»! Επιστολή φωτιά»

Σύμφωνα με την κ.Γεωργιάδου διαπιστώθηκε κατά τους ελέγχους που είχαν γίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει συνάψει συμβάσεις με κλινικές οι οποίες δε διαθέτουν τετράκλινα δωμάτια που καλύπτει ο Οργανισμός, με συνέπεια οι κλινικάρχες να αναβαθμίζουν τη θέση του ασθενούς και έτσι να τον υπερχρεώνουν.
Στο κυνήγι των χρημάτων οι ασθενείς

Όπως σημειώνει στο HealthReport.gr η πρώην επικεφαλής ελέγχου του ΕΟΠΥΥ, σε πολλές περιπτώσεις έχει ζητηθεί με εντολή της υπηρεσίας από κλινικές να επιστρέψουν τα χρήματα στους ασφαλισμένος αλλά εκείνες αδιαφορούν συστηματικά.

Και αυτό επειδή δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που να το επιβάλει.
Αποτέλεσμα είναι πολλοί ασφαλισμένοι να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσουν τα χρήματά τους, αξιοποιώντας μόνο τα έγγραφα της ΥΠΕΔΥΦΚΑ αφού δεν υπάρχει σχετικός νόμος.

Παράλληλα ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν παραδώσει στον ΕΟΠΥΥ τον τιμοκατάλογό τους ώστε να είναι γνωστό και στους ασθενείς τι θα πληρώσουν επιπλέον.

Άγνωστο παραμένει επίσης γιατί ο Οργανισμός έχει συνάψει συμβάσεις με ιδιωτικές κλινικές που δε διαθέτουν 4κλινα δωμάτια.
Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ιδιωτικές κλινικές για να καθοριστούν νέοι όροι συνεργασίας, αλλά προς ώρας τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων παραμένουν άγνωστα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κ.Γεωργιάδου η ΥΠΕΔΥΦΚΑ πραγματοποίησε μόνο το 2016 298 ελέγχους μεταξύ αυτών πολλές σε ιδιωτικές κλινικές, το 2015 πραγματοποίησε 267 ενώ το 2014 έγιναν 239 έλεγχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου