Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΠΟΕΔΗΝ: Κέντρα Υγείας που κλείνουν το μεσημέρι & ασθενοφόρα με ένα εκατ. χλμ - Αυτή είναι η ΠΦΥ



Για τη δραματική υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας της Πρέβεζας –τα οποία το μεσημέρι βάζουν λουκέτο– αν και έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, καθώς ο νομός διαθέτει ακτογραμμή πάνω από 100 χιλιόμετρα, κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ.

Onmed.gr

Λόγω ελλείψεων προσωπικού, τα Κέντρα Υγείας δεν λειτουργούν, τονίζει η Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι την ώρα που το νομοσχέδιο της ΠΦΥ είναι ante portas να τεθεί σε λειτουργία, η κυβέρνηση, πριν ταυτοποιήσει τις Δημόσιες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα.

«Καταργούν Κέντρα Υγείας επίσης Μονάδες πρώην ΕΟΠΥΥ, άλλες τις κλείνουν και άλλες τις συγχωνεύουν. Προετοιμάζουν τη μετατροπή τους σε τοπικές Μονάδες Υγείας. Τα κλειστά Κέντρα Υγείας σε δύσβατες, ορεινές περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από τα νοσοκομεία, με δεδομένη τη διάλυση του ΕΚΑΒ, στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές».

Και συνεχίζει αναλυτικά η Ομοσπονδία το μικρό της οδοιπορικό:

Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής Συντονιστής του Κ.Υ. Θεσπρωτικού, οι εναπομείναντες ιατροί αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού, λόγω πλήρους κάλυψης του ορίου των εφημεριών τους, καθότι μετακινήθηκαν ιατροί του Κέντρου Υγείας προς το Νοσοκομείο Πρέβεζας και τα άλλα Κέντρα Υγείας Πρέβεζας. Γι’ αυτό και ενημερώνει ότι το Κέντρο Υγείας δεν θα εφημερεύει από 26/5/2017 έως 31/5/2017. Θα κλείνει 3 το μεσημέρι. Όποιος αρρωστήσει απόγευμα ή νύκτα κινδυνεύει.

Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας

Λειτουργεί έως 3 το μεσημέρι. Εφημερεύει μόνο τις μονές ημέρες λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού. Πριν 6 μήνες καρδιοπαθής σώθηκε επειδή οι ιατροί και το προσωπικό από καθήκον αρνήθηκαν να κλείσουν 3 το μεσημέρι. Προσήλθε 3.30 μμ με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Αντιμετωπίστηκε και διεκομίσθη συνοδεία ιατρού σε νοσοκομείο, όπου χειρουργήθηκε. Θα είχε πεθάνει εάν έβρισκε κλειστό το Κέντρο Υγείας, όπως ο ίδιος παραδέχεται. Είχε υποτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασής του. Το Κέντρο Υγείας δεν βγάζει πια ακτινογραφίες. Η μοναδική χειρίστρια μετακινήθηκε με απόφαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ στο Νοσοκομείο της Άρτας. «Πού είναι οι προσλήψεις προσωπικού;» ρωτά η ΠΟΕΔΗΝ. 

Κέντρο Υγείας Καναλακίου

Λόγω ελλείψεων ιατρών λειτουργεί έως 3 μμ και εφημερεύει τις μισές ημέρες το μήνα, εναλλάξ με το Κέντρο Υγείας Πάργας.

Κέντρο Υγείας Πάργας

Λόγω ελλείψεων ιατρών κλείνει 3 μμ. Εφημερεύει εναλλάξ με το Κέντρο Υγείας Καναλακίου. Το Κέντρο Υγείας Πάργας έχει μόνο δύο γενικούς ιατρούς κανέναν άλλον ιατρό. Σε δύο μήνες συνταξιοδοτούνται. Τι θα γίνει; Θα μπει λουκέτο στο Κέντρο Υγείας; Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν δύο διασώστες. Οι βάρδιες είναι ακάλυπτες από ασθενοφόρο. Το Νοσοκομείο Πρέβεζας βρίσκεται 50 χιλιόμετρα μακριά. Κινδυνεύει η ζωή των εκτάκτων περιστατικών. Τα Κέντρα Υγείας της Πρέβεζας εμφανίζουν ελλείψεις σε υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό. Συντηρούνται από δωρεές και παροχές των κατοίκων, των φορέων και των Δήμων.

Πριν λίγες ημέρες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού έβαλαν από την τσέπη του 2 ευρώ ο καθένας να πλύνουν τα σεντόνια σε πλυντήριο. Οι εργαζόμενοι αγοράζουν από την τσέπη τους γάντια, οινόπνευμα, ακόμη και χαρτί υγείας. Στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας οι εργαζόμενοι βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για να αγοράσουν και χαρτί υγείας. Εν τω μεταξύ, σκουριάζουν τα ιατρικά μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ λόγω ελλείψεων Ιατρών και Προσωπικού (οδοντιατρικά, εργαστήρια κ.λπ.).

Εξάλλου, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, σε σύσκεψη που οργάνωσε προ ημερών στην Πρέβεζα, παρουσίασε στους φορείς και τους πολίτες το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Τι πρότεινε;

Τα Κέντρα Υγείας πλην Θεσπρωτικού να λειτουργούν έως τις 3 το μεσημέρι. Χειρότερα δηλαδή από σήμερα. Τέτοια αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και μάλιστα τώρα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου που η παράκτια ζώνη της Πρέβεζας βουλιάζει από τουρισμό. Επιβάλλεται η λειτουργία όλων των Κέντρων Υγείας σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Όπως είναι σχεδιασμένα εξάλλου να λειτουργούν.

ΕΚΑΒ Μεσολογγίου - Ασθενοφόρα με ένα εκατ. χλμ

Ο Σταθμός του ΕΚΑΒ Μεσολογγίου εδρεύει στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου και διαθέτει τρία ασθενοφόρα που έφαγαν τα ψωμιά τους, καθώς ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα, αναφέρει στη συνέχεια η Ομοσπονδία και συνεχίζει: «Το ένα είναι χαλασμένο εδώ και τρεις μήνες και βρίσκεται σε συνεργείο του Αγρινίου. Το δεύτερο έπαθε βλάβη και βρίσκεται στο συνεργείο της αντιπροσωπείας στην Πάτρα. Θα αργήσει να επισκευασθεί καθότι περιμένει τη σειρά του. Είναι πολλά τα ασθενοφόρα στο εν λόγω συνεργείο προς επισκευή. Το τρίτο ασθενοφόρο παθαίνει και αυτό τακτικά βλάβες. Σε αυτή την περίπτωση καλούν ασθενοφόρο από το Αιτωλικό ή το Αγρίνιο».

Την ίδια ώρα όμως, μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις και στις διακομιδές. Κινδυνεύουν οι ζωές των εκτάκτων περιστατικών και περιμένουμε να μας σώσει το Ίδρυμα Νιάρχου, σχολιάζει με νόημα η ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου