Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ιθάκη: 350 παιδιά χωρίς παιδίατρο


Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν η Ιθάκη από πλευράς υγειονομικής κάλυψης.

Όπως προέκυψε από σύσκεψη του Γ. Πατούλη, προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γ. Πατούλη με το Δήμαρχο της Ιθάκης, Δ. Στανίτσα, το νησί αντιμετωπίζει σειρά υγειονομικών προβλημάτων.

Σοβαρότερο εξ αυτών είναι η απουσία παιδιάτρου εδώ και 2,5 χρόνια, παρότι στην Ιθάκη κατοικούν μόνιμα 350 παιδιά. Η θέση έχει προκηρυχθεί από το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο παραμένει «ορφανή» και οι οικογένειες πρέπει να ταξιδεύουν εκτός νησιού, για να βρουν παιδίατρο.

Αλλά και τότε, η πρόσβαση είναι μετ’ εμποδίων αφού η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αθήνα ή ακόμη και την Πάτρα είναι ανύπαρκτη, η τελευταία διεκόπη πέρσι.

Βέβαια, τα υγειονομικά προβλήματα της Ιθάκης είναι περισσότερα. Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με μεγάλες ελλείψεις στις βασικές ιατρικές ειδικότητες, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια από τη συνταξιοδότηση της μικροβιολόγου, το μικροβιολογικό εργαστήριο παραμένει κλειστό.

Παράλληλα, υπάρχει έλλειψη δεύτερου ασθενοφόρου καθώς και οδηγού του οχήματος, το οποίο κρίνεται απαραίτητο για τον πληθυσμό του νησιού.

Τριτοκοσμική χαρακτήρισε την κατάσταση ο κ. Πατούλης και κάλεσε την πολιτεία να δημιουργήσει σοβαρά κίνητρα για τους γιατρούς να προκειμένου να επιλέξουν δομές σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας. Σημαντική βοήθεια για την επαρκή υγειονομική κάλυψη των κατοίκων της περιφέρειας μπορεί να αποτελέσει και η τηλεϊατρική, όπως σημείωσε.

«Τα νησιά και οι ακριτικές περιοχές της Ελλάδας είναι στο έλεος του Θεού .Ολόκληρες γενιές παιδιών μεγαλώνουν χωρίς παιδίατρο και χιλιάδες τουρίστες είναι ακάλυπτοι στη στοιχειώδη υποστήριξη ζωής σε επείγουσες καταστάσεις. Καλούμε εδώ και τώρα την πολιτεία να προχωρήσει στη στελέχωση των υγειονομικών δομών απομακρυσμένων νησιών, με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό και συστήματα τηλεϊατρικής», κατέληξε ο κ. Πατούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου