Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Εμπλοκή στην εξαγορά του Μετροπόλιταν!

Posted By: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Εμείς το είχαμε επισημάνει εγκαίρως. Μία εγκύκλιος του γ.γ. του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι έχει προκαλέσει εμπλοκή στην ολοκλήρωση της εξαγοράς του Μετροπόλιταν από τους ξένους επενδυτές. Μαθαίνω, δε, ότι το Μαξίμου πιέζει το υπουργείο Υγείας…

Θυμίζω λίγο την υπόθεση γιατί ίσως και να την έχετε ξεχάσει. Εδώ και καιρό, το ιδιωτικό νοσοκομείο Μετροπόλιταν έχει ανακοινωθεί ότι εξαγοράστηκε από το επενδυτικό fund CVC Capital Partners. Η εξαγορά όμως τυπικά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και όλα δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο κόλλημα με την ανανέωση της σχετικής άδειας από την οικεία περιφέρεια.

Η σχετική αίτηση μαζί με όλα τα έγγραφα έχουν φύγει εδώ και καιρό προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, δηλαδή, τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Νοσοκομειακών Μονάδων και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Όμως, εκεί οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, επικαλούμενοι μία εγκύκλιο του ίδιου του γ.γ. του υπουργείου Υγείας Γ. Γιαννόπουλο, η οποία εκδόθηκε για διαφορετική υπόθεση, αλλά αγγίζει και το Μετροπόλιταν.

Για την υπόθεση αυτή είχαμε γράψει αναλυτικά στις 24/3/2017 και είχαμε και τότε προειδοποιήσει ότι «…η υπόθεση μπορεί να αγγίζει και το ιδιωτικό νοσοκομείο Μετροπόλιταν και άρα είναι πιθανό να προκαλέσει εμπλοκή στην εξαγορά του από το επενδυτικό fund CVC Capital Partners»… Δείτε εδώ: https://goo.gl/eb6IST

Το επίμαχο έγγραφο του κ. Γιαννόπουλου εκδόθηκε στις 16-3-2017, με αφορμή αίτημα της διεύθυνσης δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που υποβλήθηκε στις 20-2-2017, μαζί με εξώδικο μίας ιδιωτικής κλινικής της Λάρισας σε βάρος μίας άλλης. Η πρώτη έχει καταγγείλει την ανταγωνίστριά της ότι δεν δικαιούται ανανέωση της άδειας λειτουργίας της, διότι δεν στεγάζεται σε αυτόνομο κτήριο.

Ανάμεσα στα άλλα, το έγγραφο ξεκαθαρίζει ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία: «…επομένως, σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι αρμόδιες επιτροπές διαπιστώσουν κατά τον έλεγχο σχετικές παραβάσεις οφείλουν να ορίσουν εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου του κτήριο να καταστεί αυτοτελές και ανεξάρτητο… Επισημαίνεται ότι αν η ιδιωτική κλινική στεγάζεται σε κτήριο το οποίο αδυνατεί να καταστεί αυτοτελές και ανεξάρτητο, η κλινική οφείλει να μεταστεγαστεί»…

Πώς εμπλέκεται σε όλα αυτά το Μετροπόλιταν; Το κέντρο στεγάζεται σε δύο κτήρια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με υπόγεια σήραγγα (κάτω από δημόσιο δρόμο) και όχι σε ένα αυτοτελές και ανεξάρτητο κτήριο, όπως ορίζει η νομοθεσία και αναφέρει ρητώς ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας!

Επίσης, πρόσφατα, αγόρασε και άλλο διπλανό κτήριο, που είναι μεσοτοιχία με το κεντρικό και έκανε επέκταση. Οι παράγοντες του υπουργείου Υγείας μαθαίνω ότι αποφαίνονται ότι για αυτή τη δεύτερη προσθήκη θα έπρεπε η άδεια να δοθεί με το Π.Δ. 517 του 1991, το οποίο όμως περιλαμβάνει διαφορετικά μετρικά δεδομένα (διάδρομοι πλάτους 2 μέτρων).

Η υπόθεση έχει εξελιχθεί κυριολεκτικά σε γόρδιο δεσμό. Από τη μια, η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο επιθυμεί και στηρίζει την εξαγορά, για να δείξει ότι ξεκίνησαν οι ξένες επενδύσεις, ενώ από την άλλη, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δεν προχωρούν την υπόθεση…

Στο μεταξύ, η διοίκηση του Μετροπόλιταν υπόσχεται ότι θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα με πολιτική παρέμβαση, ενώ οι εκπρόσωποι των επενδυτών έχουν θέση βαριά ρήτρα σε περίπτωση που το deal ναυαγήσει λόγω οποιασδήποτε εμπλοκής με την ανανέωση της άδειας.

Όλα δείχνουν ότι μόνο μία λύση υπάρχει: Να περάσει τροπολογία από τη Βουλή, ώστε να ξεπεραστεί νομικά η εμπλοκή. Αυτό σημαίνει ότι Ξανθός – Πολάκης θα χρειαστεί να βάλουν την υπογραφή τους φαρδιά, πλατιά για να παραβιάσουν ουσιαστικά το νόμο προς όφελος κάποιου κλινικάρχη, του «ταξικού εχθρού»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου