Υπόνοιες για προώθηση στο Μεξικό
Αθήνα
Τουλάχιστον 20 περιπτώσεις κλοπής ακριβών ιατρικών μηχανημάτων στην Γερμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, την Βραζιλία μέχρι και στο Λουξεμβούργο έχουν καταγραφεί την τελευταία διετία και βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. που επιχειρεί να εξιχνιάσει τις τέσσερις διαδοχικές κλοπές ιατρικού εξοπλισμού στα κρατικά νοσοκομεία της Αθήνας, του Βόλου, της Λάρισας και της Λαμίας.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Interpol και της Europol υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πολλά από αυτά τα κλαπέντα ιατρικά μηχανήματα έχουν σταλεί στο Μεξικό, στην Κολομβία κι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ ορισμένα έχουν πωληθεί μέσω e-bay κι άλλων site με διαδικτυακές πωλήσεις.
Ωστόσο πολλές από αυτές τις πρόσφατες κλοπές στο εξωτερικό, που έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες με αυτές στην χώρα μας, δεν έχουν εξιχνιασθεί. Με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να μην γνωρίζουν ακόμη αν οι επιθέσεις στην Ελλάδα είναι από ένα ελληνικό «κύκλωμα» που έχει ύποπτες επαφές με κρατικά νοσοκομεία ή πρόκειται για πολυεθνική συμμορία κατ' αντιστοιχία των «Ροζ Πανθήρων» Με στόχο, σε αυτή την περίπτωση, αντί για κοσμηματοπωλεία τα εργαστήρια των νοσοκομείων.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι σε 5-7 ημέρες θα συγκεντρωθούν τα αναλυτικά στοιχεία από τις κινήσεις των δραστών στα τέσσερα κρατικά νοσοκομεία που έγιναν «στόχος». Επίσης θα διερευνηθεί διεξοδικά η ύποπτη πληροφόρηση που είχαν ή την δυνατότητα πρόσβασης σε ειδικούς χώρους (με αντικλείδια κι άλλους τρόπους), Έτσι ώστε να σχηματισθεί μια εικόνα για την ταυτότητα τους και ποιοι οι κλεπταποδόχοι. Ωστόσο κρίσιμη θεωρείται η άντληση στοιχείων από παρόμοια συμβάντα σε πολλές χώρες του εξωτερικού…
Μια ενδεικτική περίπτωση είναι η κλοπή ιατρικών μηχανημάτων τον Νοέμβριο του 2015 από δύο κρατικά νοσοκομεία στο Πόρτο και στο Μπαρέιρο της Πορτογαλίας όπου και τότε εκλάπησαν συσκευές για γαστροσκοπήσεις κι άλλα ενδοσκόπια αξίας περίπου 400.000 ευρώ. Και σε εκείνη την περίπτωση οι πορτογαλικές αρχές ερεύνησαν διεξοδικά οι δύο δράστες της κλοπής να είχαν ειδική ενημέρωση και τρόπο πρόσβασης στα άδυτα του νοσοκομείου. Χωρίς όμως αυτή η υπόθεση να εξιχνιασθεί.
Παρόμοιες κλοπές έχουν γίνει προ δύο μηνών σε τρία νοσοκομεία της Γερμανίας. Στο κρατικό νοσοκομείο της Δρέσδης, στο νοσοκομείο του Αγίου Καρόλου στην πόλη Γκέρλιτς (στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας) αλλά και στην πόλη Κόμναθ (στην περιοχή της Βαυαρίας) με συνολική λεία μεγαλύτερη από 600.000 ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές τις διαρρήξεις είχαν γίνει στην αργία του Σαββατοκύριακου, στόχοι ήταν συσκευές υπερήχων και ενδοσκόπια. Με τις γερμανικές αρχές να εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένες «επιθέσεις» στα νοσοκομεία μέσα σε λίγες ώρες «προέρχονται από συμμορία της νότιας Ευρώπης».
Παρόμοιο συμβάν υπήρξε προ ενός μηνός στο κρατικό νοσοκομείο του Λουξεμβούργου όπου εκλάπησαν ενδοσκόπια κι άλλες ιατρικές συσκευές της τάξης των 800.000 ευρώ. Ορισμένα από τα μηχανήματα που είχαν κλαπεί στο Μεγάλο Δουκάτο είχαν μόλις αγορασθεί από την Γερμανία γεγονός που είχε δημιουργήσει νέο κύκλο υπονοιών για «άμεσα ενημερωμένους δράστες» που ήξεραν σημαντικά στοιχεία για την λειτουργία του νοσοκομείου.
Κλοπή υπήρξε προσφάτως και σε κρατικό νοσοκομείο της Βιέννης όπου κλάπηκαν ιατρικές συσκευές αξίας 100.000 ευρώ. Τον Αύγουστο του 2015 υπήρξε παρόμοιο κρούσμα που είχε οδηγήσει στην σύλληψη δύο ατόμων, ενώ είχαν υπάρξει σαφείς ενδείξεις ότι παραλήπτες θα ήταν ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια στην Σερβία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει υπόθεση μαζικής αρπαγής ιατρικών συσκευών από νοσοκομεία της Βραζιλίας το 2016, που οδήγησε στην σύλληψη 13 ατόμων και σε 28 κατ οίκον έρευνες σε διάφορες περιοχές του Ρίο. Όμως δεν προέκυψαν σαφή στοιχεία για τους παραλήπτες των ιατρικών μηχανημάτων, κυρίως από χώρες της νοτίου Αμερικής.
Σειρά κρουσμάτων υπήρξαν στις ΗΠΑ όπου συνελήφθησαν –στο Σικάγο, στο Μαιάμι κι αλλού- κυρίως υπάλληλοι του νοσηλευτικού προσωπικού που έκλεψαν μηχανήματα και φαίνεται να τα πούλησαν διαδικτυακά. Πρόσφατα στις ΗΠΑ υπήρξε καταδίκη μίας υπαλλήλου νοσοκομείου σε κάθειρξη τριών ετών. Κρούσματα έχουν υπάρξει προ τριετίας στην Ιταλία, αλλά και το 1991 στην Πολωνία όπου υπήρχαν αναφορές για πολυετή δράση μίας τοπικής μαφίας».
«Το Βήμα» επικοινώνησε με προμηθευτές τέτοιου είδους μηχανημάτων που εκτίμησαν ότι «είτε στο διαδικτυακό εμπόριο είτε πιθανόν σε χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ και της νοτίου Αμερικής δημιουργήθηκε ένα σύστημα κλεπταποδοχής ιατρικών μηχανημάτων αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από ιδιώτες που ενθάρρυνε σπείρες κλεφτών. Οι συσκευές τοποθετούνται σε ανεξέλεγκτα ιδιωτικά εργαστήρια και κλινικές. Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν τέτοιου είδους κλεμμένες συσκευές γιατί αυτές ελέγχονται από τις κρατικές υπηρεσίες κι υπάρχει αυστηρή διαδικασία πιστοποίησης».
Βασίλης Λαμπρόπουλος
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου