Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Εκστρατεία για Νοσοκομεία “ελεύθερα καπνού”


Oι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για νοσοκομεία «ελεύθερα καπνού», αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια για περιορισμό του καπνίσματος στους κόλπους της ευρύτερης κοινωνίας. Παρόλα αυτά, στη χώρα μας η νομοθεσία κατά του καπνίσματος καταστρατηγείται ακόμα και σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας από τους ίδιους τους λειτουργούς της υγείας.

Στο πλαίσιο της αδιαμφισβήτητης ανάγκης για μια ολοκληρωμένη προσπάθεια περιορισμού του καπνίσματος και βελτίωσης των ποσοστών της αποτρέψιμης θνησιμότητας και θνητότητας που σχετίζεται με το κάπνισμα, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα υλοποιήσει πρόγραμμα αντιμετώπισης του καπνίσματος στα Νοσοκομεία από την 1η Ιουνίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Το πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο «Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα», θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο ΓΝΠ «Αγ.Ανδρέας» σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και την Ιατρική Σχολή Πατρών.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος πραγματοποιείται σήμερα στην Πάτρα, στο συνεδριακό χώρο της Αγοράς Αργύρη. Η εκστρατεία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: ενημερωτικές/εκπαιδευτικές ημερίδες, διανομή ενημερωτικού υλικού (αφίσες/φυλλάδια), λειτουργία τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής (1142) για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος και τη λήψη καταγγελιών αναφορικά με την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στο χώρο του νοσοκομείου.

Στα «ελεύθερα καπνού» νοσοκομεία, προβλέπεται η απονομή τιμητικής πλακέτας.

Συνεργαζόμενοι φορείς:
Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,
Ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών
Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας Υπουργείου Υγείας
Διεύθυνση Εξαρτήσεων Υπουργείου Υγείας
Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ)

1 σχόλιο:

  1. Δεν πάνε από κοντά, να ελέγξουν πόσοι καπνίζουν μέσα στα νοσοκομεία κατά την εργασία τους και δεν αφήνουν και τους υπόλοιπους να δουλέψουν λέω εγω;... όποιος δεν καπνίζει φορτώνεται και τις δουλειές των άλλων γιατί κάνουν διάλειμμα για τσιγάρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή