Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

“Οι καινούργιες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς φέρνουν νέα χαράτσια”


Όπως ενημερώνει το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Λακωνίας, σε ισχύ τέθηκαν από 1/8/2018 οι καινούργιες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς, μέχρι στιγμής 650, ενώ καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις του Οργανισμού με 1.950 παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, που εξυπηρετούσαν τους ασφαλισμένους μέχρι σήμερα.

Τις καινούργιες συμβάσεις καταγγέλλουν ως αντιλαϊκές οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ – OAEE – Δημοσίου – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΝΑΤ – ΠΣΣ Δικηγόρων, τονίζοντας πως επιβάλλουν νέους περιορισμούς στις ιατροφαρμακευτικές παροχές και φέρνουν νέα χαράτσια στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους. “…Και αυτό επειδή οι ασφαλισμένοι που θα πηγαίνουν στο γιατρό πέραν του προβλεπόμενου 4ωρου θα επιβαρύνονται οι ίδιοι τη δαπάνη, όπως γινόταν και με τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. 

Οι δε γιατροί υποχρεούνται να μη δέχονται πάνω από 16 επισκέψεις στην 4ωρη απασχόληση” εξηγούν οι συνταξιούχοι και συνεχίζουν: “Επιπλέον, ανάμεσα στα άλλα, όλοι οι ασθενείς που θα καλούν τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς (γενικοί γιατροί, παθολόγοι κ.ά.) σε κατ’ οίκον επίσκεψη θα πληρώνουν οι ίδιοι εξολοκλήρου την επίσκεψη. Ο καθένας λοιπόν αντιλαμβάνεται φυσικά τι παραπέρα εμπορευματοποίηση προεξοφλούν αυτές οι ρυθμίσεις…”.

5 σχόλια:

  1. Οπως γίνεται πάντα στην Ελλάδα ,έτσι και τώρα,κάνουν μαζί με το σωστό και το λάθος. Μετά το λάθος από μικρό γίνεται μεγάλο και παρασύρει και το σωστό .
    Εγινε ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού.Ειτε στη δημόσια δομή είτε στο ιδιωτικό ιατρείο. Μέχρι εδώ σωστά.
    Θεσμοθετήθηκε ωράριο. Σωστά.
    Υπολογίστηκε το 15/λεπτο ως μέσος όρος χρόνου για μιά επίσκεψη.Σωστά.
    Το λάθος θα υπάρξει αν βάλουν ραντεβού,καλύπτοντας το ωράριο,ώστε να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί το επείγον περιστατικό.Δηλαδή αν γιά μιά γρίπη ,ο ηλικιωμένος ασθενής,θα έπρεπε να έχει ραντεβού,κλεισμένο πότε; Πρίν πάθει γρίπη; Η θα τον στέλνουν πάλι στα νοσοκομεία;
    Εχω υποστηρίξει και σε άλλο σχόλιο οτι ο οικογενειακός γιατρός,θα πρέπει να λειτουργεί και σαν ΤΕΠ. Επομένως δεν θα πρέπει να κλείνονται ραντεβού ,κάτι που στα ιδιωτικά κυρίως ιατρεία, αν τα κλείνει ο ίδιος ο γιατρός θα χειραγωγούνται.
    Αν κλείνονται από μιά υπηρεσία,ανεξάρτητη, θα πρέπει και πάλι να αφήνεται κάποιο περιθώριο χρονικό για τα έκτακτα.
    Ισως θα ήταν καλύτερα να μην κλείνονται καθόλου ραντεβού. Ο κόσμος θα προσαρμοστεί και θα αυτορυθμιστεί ,ώστε να μην παρουσιάζεται στην αρχή του μήνα για συνταγογράφηση.
    Το λάθος το υπολογίζω οτι εκεί θα γίνει. Στα ραντεβού.
    Μετά για τα ιδιωτικά κυρίως ιατρεία,θα οργιάζουν τα παράπονα οτι γίνεται προσπάθεια από το γιατρό να εξαναγκάσει τον ασθενή να εξετασθεί επι πληρωμή,εκτός του ωραρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλ από όλη αυτή τη "σύμβαση" , αυτό ειναι το λαθος κατα την γνωμη σου ; Καλύτερο θα ήταν να κοιτάμε συστήματα που ήδη δουλεύουν τον ΟΙ τουλάχιστον 20 χρόνια τώρα. Να τα κοιτάμε συνολικά , όχι Σταλινικα !

      Διαγραφή
  2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΤΩΝ 2.22, ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ. ΑΥΤΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ-ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. ΤΑ ΛΙΓΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΙΑΤΡΟΙ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΟΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ (ΒΛΕΠΕ ΠΑΛΙΑ ΙΚΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΑΤΕΣ ΕΝΟΣ ΘΑΥΜΑΤΟΣ, Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΒΛΕΠΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΤΙΚΟΥΣ, Φ/Θ, ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ Κ.Λ.Π.). ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΝΑ ΔΙΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ.....ΜΟΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ, ΜΗΝ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ-ΑΔΕΙΕΣ Κ.Λ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απάντηση σε 10:29 π.μ.
      Η αποτίμηση της επίσκεψης από το δημόσιο σύστημα ποτέ δεν ήταν στο επίπεδο του μεγαλογιατρού ιδιώτου. Αλλά αν δούμε πόσο τιμάται μιά επίσκεψη στα απογευματινά ιατεία των νοσοκομείων με μείον 40% για το νοσοκομείο ,θα δούμε οτι δεν απέχει πολύ απ'αυτήν του επιμελητή Β'.Και μετά θα πληρωθεί και η εφορία.
      Εκείνο που δεν έχει γίνει κατανοητό για τον οικογενειακό γιατρό ,είναι οι λάθος λογαριασμοί που κάνουν οι συνδικαλιστές. Λένε 2250 άτομα με μισθό 1800 βγαίνει 1 ευρώ περίπου. Αν είναι αυτοί οι άνθρωποι σοβαροί και αν όλοι εμείς τους ανεχόμεθα,τότε πως θές να πάει η υγεία; Υπολογίζουν οτι όλοι θα είναι ασθενείς.Ολοι θα χρειάζονται παθολόγο. Όλοι θα έρχονται κάθε μήνα.
      Λοιπόν οι ασθενείς θα είναι πολύ λιγότεροι.Απ'αυτούς πολλοί δεν θα έρθουν καθόλου στον οικογενειακό ,γιά δωρεάν. Από αυτούς που θα έλθουν οι περισσότεροι θα είναι για γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Αυτό σημαίνει οτι ο οικογενειακός στα διαγνωσμένα περιστατικά θα ασχοληθεί να καταχωρήσει τον ασθενή και να τον παραπέμψει γιά ένα χρόνο στον καρδιολόγο,ενδοκρινολόγο ,πνευμονολόγο και άλλες πόσες ειδικότητες. Δεν θα ασχοληθεί καθόλου με γυναικολόγο οφθαλμίατρο,ψυχίατρο κλπ.
      Επομένως στήν αρχή μπορεί να υπάρχει μιά αυξημένη δουλειά.Αυτό δεν σημαίνει οτι θα έπρεπε να ήταν άλλη η αμοιβή για την αρχή και άλλη για μετά.
      Οι ασθενείς που θα χρειάζονται παθολογική παρακολούθηση δεν θα είναι πολλοί.
      Μην κάνετε σύγκριση με το ΙΚΑ. Δεν υπάρχει σχέση. Εκεί ήταν κλειστό σύστημα, ώστε κανείς άλλος γιατρός, πλην του ΙΚΑτζή,να μην μπορεί να γράψει φάρμακά και εξετάσεις. Αυτό ήταν που οδηγούσε στην εκμετάλλευση των ασθενών σε συνδιασμό με την μονιμότητα των ΙΚΑτζήδων.
      Στον ΕΟΠΥΥ δεν χωράει εκμετάλλευση. Αν ο ασθενής αποφασίσει να πληρώσει επίσκεψη,μπορεί να εξυπηρετηθεί παντού.
      Το σύστημα είναι καλό.
      Εδώ δεν είναι καλοί οι συνδικαλιστές,πολλοί γιατροί, πολλοί πολιτικάντιδες κλπ.
      Και θα κοροϊδέψει το κράτος οτι προσφέρει δωρεάν υγεία,γράφεις.
      Μέχρι τώρα τι δωρεάν υγεία υπήρχε ; Ανέφερες το ΙΚΑ που λετουργούσε απο το 1934 με τον ίδιο τρόπο.


      Διαγραφή
    2. Τα έχεις μπερδέψει ή προσπαθείς να τα μπερδέψεις; Ο οικογενειακός ιατρός είναι το πρώτο σημείο επαφής του εγγεγραμμένου πολίτη. Και επομένως η αναλογία επισκέψεων ανά πολίτη σε ετήσια βάση είναι x4. Δηλαδή 750 επισκέψεις το μήνα. Το Υπουργείο μίλησε για 4ωρο αλλά δεν διευκρίνισε τις υποχρεώσεις του ιατρού απέναντι στη νόμιμη υποχρέωση να καλύπτει τον πληθυσμό ευθύνης. Να δεις όταν θα εφαρμοστεί η παραπομπή, τι γέλιο έχει να πέσει. Οι συνδικαλιστές καλά τα λένε. Εσύ δεν ξέρεις τι σου γίνεται.

      Διαγραφή