Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Διασταυρώνουν τα ξίφη τους μέσω της "Π" Γεωργακόπουλος-Μαστοράκου για την Υγεία

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαστοράκου Το αλαλούμ που προκάλεσε τις ημέρες αυτές το υπουργείο Υγείας το οποίο με σπασμωδικές και επιπόλαιες ενέργειες και αποφάσεις επιχείρησε να εφαρμόσει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, χωρίς να διαθέτει γιατρούς, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.        

Οι παρενέργειες οδήγησαν την ηγεσία του Υπουργείου την επομένη της έναρξης εφαρμογής του θεσμού (1η Αυγούστου) να πάρει πίσω τη σχετική του απόφαση και να δώσει παράταση της ισχύουσας κατάστασης μέχρι το τέλος του χρόνου. Είναι η Τρίτη φορά που επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει το ανεφάρμοστο κυρίως λόγω της άρνησης του ιατρικού κόσμου να συμμετάσχει στο θεσμό με τον πολίτη να ψάχνετε καθημερινά πώς και που θα πρέπει να απευθυνθεί για το πρόβλημα.

Συνέντευξη στη Μαρίνα Ριζογιάννη
rizogianni@pelop.gr
                               
Η «Π» έχοντα δεχτεί σειρά τηλεφωνημάτων από αγανακτισμένους πολίτες απευθύνθηκε στην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου και στον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτη Γεωργακόπουλο προσπαθώντας να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Η κ. Μαστοράκου κάνει λόγω για πρωτοφανή εμμονή για το μοντέλο του οικογενειακού γιατρού που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε άλλα συστήματα υγείας και βρίσκεται σε καθεστώς αναθεώρησής του από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Που θα πρέπει να απευθύνεται σήμερα ο πολίτης για πρωτοβάθμια περίθαλψη;

Μετά από την αιφνιδιαστική καταγγελία των συμβάσεων των παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων από τον ΕΟΠΥΥ, ο πολίτης έχασε ξαφνικά πολλά σημεία δημόσιας παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πολύπλοκο και δυσνόητο σύστημα εγγραφής σε ελάχιστους οικογενειακούς ιατρούς. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δοθεί από το υπουργείο Υγείας δεν αποτελεί προσφιλές μέσο για την πλειονότητα των πολιτών. Ασθενείς με χρόνιες ασθένειες που αγωνιούν για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους απευθύνονται στις υπηρεσίες των κέντρων υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, στις τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) και στους λιγοστούς (πέντε) συμβεβλημένους οικογενειακούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ αλλά αποκαρδιώνονται από τη χρονοβόρα και πολυδαίδαλη διαδικασία. Πολλοί ασφαλισμένοι υποχρεώνονται να πληρώσουν το αντίτιμο της επίσκεψης ιδιωτικά ώστε να εξυπηρετηθούν.

Αποτέλεσμα εικόνας για Γεωργακόπουλος Τάκης
Από την πλευρά του ο γιατρός και αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος απαντώντας στα ερωτήματα της "Π" τονίζει ότι τίποτα δεν έγινε με βιασύνη αλλά με προσεκτικές κινήσεις και έπειτα από ενδελεχή μελέτη των υγειονομικών αναγκών και των δυνατοτήτων της χώρας μας. Ο ίδιος τονίζει ότι γιατροί υπάρχουν, αλλά είναι απρόθυμοι να προσφέρουν στο σύστημα.
Τι απαντάτε στους πολίτες που αναζητούν οικογενειακό γιατρό αλλά δεν βρίσκουν; Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών οι οικογενειακοί γιατροί στην Πάτρα είναι μόλις 16.
Οι πολίτες μπορούν να βρουν οικογενειακό ιατρό, παθολόγο, παιδίατρο και γενικό ιατρό, είτε στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, είτε στις Πρωτοβάθμιες δομές υγείας, τα Κέντρα Υγείας Αστικού τύπου και τις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας). Μπορεί στο ξεκίνημα να είναι μόνο 16 αλλά υπάρχουν και οι γιατροί των ΤΟΜΥ που δεν υπήρχαν πριν, ως δομές πρωτοβάθμιας Υγείας. Επίσης, οι συμβάσεις με τους ειδικούς γιατρούς δεν διεκόπησαν, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν και όλοι γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς προστρέχουν απ' ευθείας και σε αυτές τις ειδικότητες, εκτός από τον Παθολόγο ή τον Γενικό Ιατρό.

Κι ακόμη, η πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ είναι ανοιχτή και κάθε ιατρός παθολόγος, παιδίατρος ή γενικής ιατρικής, μπορεί να αιτηθεί να συνάψει σύμβαση του Οικογενειακού ιατρού. Οι όροι εργασίας νομίζω ότι είναι πιο ευνοϊκοί από πριν, αν σκεφτεί καθένας ότι καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για ένα τετράωρο κάθε ημέρα, συνολικά 20 ώρες την βδομάδα με μισθό περίπου αντίστοιχο του Νοσοκομειακού επιμελητή Β' ή και Επιμελητή Α' που ως γνωστό εργάζονται πλήρως και αποκλειστικώς στο Νοσοκομείο. Δεν συνηθίζω να κάνω παραλληλισμούς, για διαφορετικές συνθήκες εργασίας, αλλά τώρα αυτός ο παραλληλισμός κρίνεται απαραίτητος για να έχουμε και συγκρίσιμα μεγέθη.

Απλώς σήμερα, με τον νέο θεσμό, η εργασία των συμβεβλημένων ιατρών θα μπορεί να παρακολουθείται, ενώ πριν με το σύστημα των 200 επισκέψεων, ο ΕΟΠΥΥ απλά, ακολουθούσε την μηνιαία υποβολή καθενός και αποζημίωνε τις χρεώσεις 200 επισκέψεων τον μήνα.

9 σχόλια:

  1. Δεν κατάλαβα την σύγκριση με τους γιατρούς του ΕΣΥ... 1) Τα 1800€ του γιατρού του ΕΣΥ είναι καθαρά ενώ του φουκαρά συμβεβλημένου είναι μεικτά και συμπεριλαμβάνουν τα έξοδα, 2) Ο γιατρός του ΕΣΥ δεν έχει έξοδα ενώ ο φουκαράς συμβεβλημένος έχει τουλάχιστον 600€... Εάν θέλετε να κάνουμε έναν δίκαιο παραλληλισμό, με δεδομένο ότι τα έξοδα είναι τουλάχιστον 30-33% και τα ταμεία με την εφορία 45-50% επί του συνόλου ο μισθός των 1800€ αντιστοιχεί στο 28% και έπρεπε να είναι αντίστοιχα τουλάχιστον 6000€!!! Θα μου πείτε γιατί δεν πας να δουλέψεις στο Δημόσιο ρε φίλε... α) Γιατί δεν μου αρέσει η εξίσωση αυτών που δουλεύουν με αυτούς που βολεύονται και δεν θέλουν να δουλέψουν και β) Γιατί θέλω να δουλέψω και να αμοιφθώ νόμιμα για να φτιάξω τη ζωή μου, εμένα και της οικογένειάς μου... Το θέμα δεν είναι τι θέλω εγώ ή ο καθένας... Το θέμα είναι ο καθένας να είναι ελεύθερος να πράξει αυτό που του ορίζει η συνείδησή του... Δεν μπορεί κάποιοι επειδή μισούν τη δουλειά να καταδικάζουν τους υπόλοιπους να πνίγουν τα όνειρά τους... και σε τελευταία ανάλυση δεν μπορεί άλλο αυτός που δουλεύει να πληρώνει αυτόν που βολεύεται... Φτάνει πια...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΗΝ ΜΠΕΙΣ ΣΤΑ ΤΟ.Μ.Υ.ΓΙΝΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΙΑΤΡΟΣ,ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ?

      Διαγραφή
  2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΤΩΝ 2.27, ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο Κ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ, ΤΙ ΤΟΥ ΛΕΣ ΕΣΥ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ......Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ. ΜΑΚΑΡΙ ΩΣ ΧΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η θεση του ΣεκιουριΤακη ειναι στο μουσειο σταλινικων απολιθωματων και εκει θα καταληξει με .....πισσα και πουπουλα οταν τον Σεπτεμβριο γυρισει ο κοσμος απο τις διακοπες και αρχισουν οι ιωσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπαρχει καποια αλλη χωρα στην οποια αυτος ο τυπος θα διευθυνε κατι αλλο περα απο....... περιπτερο το πολυ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κρίμα στον Έλληνα ασφαλισμένο.Κατήργησαν τις συμβάσεις των "ΕΙΔΙΚΩΝ" Ιατρών Παθολόγων, Παιδιάτρων και Γ.Ι, και δεν κατήργησαν εκείνες των υπολοίπων. Μιλάμε για ωμό εκβιασμό με σοσιαλκομμουνιστικό χρώμα... Δύσμοιρη Ελλάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Τακης μιλαει για κοινωνικη ευθυνη των ιατρων οπως και στην Ρουμανια του Μεσοπολεμου προέτρεπε ο Νικολάε...Ωραίο να προσπαθεις να βρεις κορόιδα, ενω εσυ εχεις γεματο το στομαχι σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτοι που τρωνε αστακο καθε μερα οπως ο Τακαρος, ζητανε θυματα ανοικους γιατρους για κοινωνικη...ευθυνη. Φαε και αυριο τον αστακο σου Τακη και ασε τις προτροπες...για ανοίκούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τακη παρ'οτι ο ιδιος γιατρος ,τοσο πολυ μισεις τους συναδελφους σου, που τους προτεινεις συμβαση με 1 ευρω μεικτα ανα ασθενή? Κριμα Τακη,αποτιμας τους συναδελφους σου με κογκολεζους μεταναστες,κριμα, ντρεπομαι που εισαι συναδελφος μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή