Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Ιατρική ειδικότητα και το «φευγιό»



Η Α. Μ. αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2005, σε ηλικία 24 ετών. Αμέσως υπέβαλε στο ελληνικό υπουργείο Υγείας αίτηση για εκπαίδευση στην ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας. Επειδή η έναρξη της εκπαίδευσής της θα καθυστερούσε, ξενιτεύτηκε στη Γερμανία. Εκεί εκπαιδεύτηκε στην αγαπημένη της ειδικότητα και τώρα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια αυτής της μεγάλης χώρας. Ηδη έχει σημαντικό αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά και επίκειται η προαγωγή της σε καθηγήτρια πρώτης βαθμίδος. 

Την 20/7/2018 έφτασε στο πατρικό της σπίτι στην Ελλάδα επιστολή από το ελληνικό υπουργείο Υγείας, που την ενημερώνει ότι ήρθε η σειρά της να αρχίσει την εκπαίδευση στην ειδικότητα. Φυσικά αποποιήθηκε την προσφορά. Αυτός(ή) που θα την αντικαταστήσει: α) θα έχει ήδη ξεχάσει πολλά από όσα έμαθε στο πανεπιστήμιο προ δεκατριών ετών, β) με πιθανότητα περίπου 50% θα προέρχεται από μία από τις χαμηλών προδιαγραφών ιατρικές σχολές γειτονικών μας χωρών, γ) θα περατώσει την κουτσουρεμένη εκπαίδευσή του(ης) το 2025, σε ηλικία 44-50 ετών και δ) θα παράσχει τις υπηρεσίες του(ης) στην ελληνική κοινωνία μέχρι το τέλος του επαγγελματικού βίου του(ης).

Ποιος κερδίζει και ποιος ζημιώνεται από αυτήν τη διαδικασία που ακολουθεί τυφλά επί δεκαετίες η ελληνική πολιτεία υποκύπτουσα στις αξιώσεις των φοιτητοπατέρων; Κερδισμένοι είναι οι αμελείς, οι φυγόπονοι, οι μικρών επιδόσεων και φτωχών προσδοκιών φοιτητές. Κερδισμένοι είναι και όσοι από αριστερή ιδεοληψία, αρνούνται κάθε αξιολόγηση σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης. Χαμένοι είναι οι επιμελείς και υψηλών επιδόσεων φοιτητές που αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τις εστίες τους αναζητώντας καλύτερη τύχη στις προηγμένες δημοκρατίες της Δύσης, που σέβονται την αξιοκρατία. Χαμένη είναι η ιατρική επιστήμη της χώρας μας, που χάνει κάθε χρόνο την αφρόκρεμα των αποφοίτων των ιατρικών μας σχολών. 

Χαμένος είναι ο εθνικός μας προϋπολογισμός που δαπανά πολλά εκατομμύρια ευρώ για να εκπαιδεύσει νέους γιατρούς και βλέπει τους αξιότερους από αυτούς να αναγκάζονται να μετοικήσουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες, επειδή η πολιτεία μεριμνά για τους μέτριους και ανάξιους και αδιαφορεί για τους άξιους και άριστους. Κυρίως όμως χαμένος είναι ο ανώνυμος Ελληνας ασθενής που στερείται της φροντίδας πολλών άριστων γιατρών, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στη χώρα του με δαπάνες από το δικό του υστέρημα.

Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν κατανοητές αυτές οι αλήθειες; Αν δεν είναι δύσκολο γιατί δεν εφαρμόζουμε τις σχετικές οδηγίες και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.); Αυτές εξαλείφουν όχι μόνο φαινόμενα σαν αυτό της ιατρού Α. Μ. αλλά και άλλες παθογένειες της μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης που υπάρχουν στη χώρα μας, όπως αυτή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που περιγράφει εύστοχα στην «Κ» της 6/7 η κ. Μπουλούτζα.

Σημειώνεται ότι αυτές τις οδηγίες και συστάσεις τις έχουν εφαρμόσει όλες οι άλλες χώρες-μέλη αλλά και χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. Σημειώνεται επίσης ότι η πρώτη οδηγία, την οποία δέχεται η Ελλάδα, έχει εκδοθεί το 1975. Δυστυχώς το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τη μεταπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση που έχει δώσει για διαβούλευση η σημερινή κυβέρνηση, βρίσκεται πολύ μακριά από αυτές τις οδηγίες και συστάσεις. Και η αξιωματική αντιπολίτευση; Ποια είναι η θέση της; Θα τις περιλάβει στο πρόγραμμά της για την Υγεία;

Θεοδόσιος Δόσιος, Θωρακοχειρουργός, πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στη Συμβουλευτική Επιτροπή της Ε.Ε. για την ιατρική εκπαίδευση

14 σχόλια:

  1. Συμφωνώ οτι πρό πολλού θα έπρεπε να είχαν θεσμοθετηθεί εξετάσεις γιά έναρξη ειδικότητας. Αλλά θα έπρεπε να έχουν καθορισθεί και ποιά κέντρα είναι άξια να τη δώσουν. Χρειάζεται να τεθούν αυστηρά κριτήρια και περιορισμός του αριθμού τους. Το ίδιο και για τους ειδικευόμενους. Θα πρέπει να υπολογισθεί ο απαραίτητος αριθμός των ειδικευόμενων για κάθε ειδικότητα.
    Αν θα αναλάβει η κάθε επιστημονική εταιρεία και επαγγελματική ένωση για την δική της ειδικότητα,τις εξετάσεις και την αξιολόγηση των κέντρων που θα την δίνουν, είναι να μάθουν πρώτα τα ήδη υπάρχοντα μέλη τους ,ποιόν θα πρέπει να ψηφίζουν για πρόεδρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ και τώρα εισαγωγικές εξετάσεις στην ειδικότητα να ξεβρωμίσει ο τόπος απ τους στασιμους πτυχιούχους βαλκανιους...οι Βαλκάνιοι στους ναζί έτσι κι αλλιώς το επίπεδο τους στην ιατρική είναι τραγικά χαμηλό...Η αφρόκρεμα εδώ και τώρα στα ελληνικά νοσοκομεία.. ξύπνα Αλέξη....Πριν είναι πολύ αργά για όλους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΛΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΕΙΣΑΙ ΚΙ ΕΣΥ Ή ΑΠΟ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ.ΕΙΠΑΜΕ ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ ΙΑΤΡΟΙ.

      Διαγραφή
  3. Αντίστοιχα και σε μας που φτάνουν τώρα ...διορισμοί για αιτήσεις που είχαμε κάνει πριν από χρόνια (και τις οποίες ξεχάσαμε και ότι τις κάναμε) σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

    φυσικά η καριέρα μας εξελίχθηκε αλλιώς και πολύ καλύτερα
    και Τώρα Καθόμαστε και φτιάχνουμε e-mails και επιστολές ότι δεν δεχόμαστε πια τη θέση.

    Το μεγαλείο του Ελληνικού κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΡΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΞΑΝΑΠΙΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ.ΠΗΓΑΙΝΤΕ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ 500 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΑΣΘΕΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ.ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΠΙΣΩ.ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ;ΣΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.ΑΝΤΕ ΞΥΣΤΕΙΤΕ ΑΛΑΖΟΝΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΕ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥ.ΕΜΑΣ ΔΗΛ.ΜΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΕΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ;ΟΞΩ ΡΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ-ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ (ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ) ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΕΤΗΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ! ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΜΕΝΕΙ Η ΞΕΝΙΤΕΙΑ, ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΙΚΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ.......ΗΤΑΝ 1996, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΤΟΤΕ....ΤΩΡΑ 2018 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ......ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΧΩΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ ΚΑΙ ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απορω πως δεν αποφασισε να.......εγκαταλειψει την μπατιροΓερμανια για να ερθει να τα.....κονομησει με τον χρΕΟΠΥΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το πράγμα για τις εξετάσεις στην ειδικότητα το ακούω από τότε που ήμουν στο πανεπιστήμιο. Το περίμενα πως και πως. Τώρα πια είμαι 42 ετών και βρίσκομαι στο εξωτερικό .Δεν πρόκειται ποτέ να θεσμοθετηθεί γιατί τα συμφέροντα είναι τεράστια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι νέοι γιατροί είτε από ελληνικά είτε από ξένα πανεπιστήμια να είναι έτοιμοι ακόμα και για την ξενιτιά. Οι γιατροί είναι πολλοί και η ζήτηση υπηρεσιών υγείας έχει καταβαραθρωθεί τα τελευταία χρόνια. Και εξετάσεις ειδικότητας να υπάρξουν με το χάος που επικρατεί στα ελληνικά νοσοκομεία δεν νομίζω ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Κλινικές υποστελεχωμένες με ελλείψεις υποδομής, διευθυντές και καθηγητές, που θέτουν τους ειδικευόμενους στην υπηρεσία των πελατών τους, "μαϊμούδες" εργασίες, χειρουργικές κλινικές, που ο καθένας δουλεύει για τον εαυτό του και άλλα πολλά ων ουκ έστιν αριθμός. Να μή μιλήσουμε για τα νοσοκομεία της περιφέρειας, που δίνουν μέρος της ειδικότητας ακόμα και με μόνο έναν επιμελητή Β΄. Σε τι θα ωφελήσει το γιατρό μια τέτοια κλινική ακόμα κι αν έχει μπει με εξετάσεις; Σε τέτοια περίπτωση πιο καλά έξω. Είναι δύσκολα αλλά το μέλλον του γιατρού θα είναι καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΔΗΛΑΔΗ ΕΑΝ ΜΠΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΗΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ.ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΙΚΑΝΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ.ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΑΝΤΑ.
    ΒΓΑΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ-ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το ζητημα εχει ηδη..... λυθει με την αποχωρηση των γιατρων εξω και την ελλειψη ειδικευομενων αλλα πρεπει να θεσμοθετηθουν εξετασεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εξετασεις για να ξεχωρισουν οι καλυτεροι απο οπου και αν προερχονται (εγω δεν θα προκαταλαβω με βαλκανιους κλπ,ισως δεν το καταλαβαμε αλλα εμεις ειμαστε το κρατος/περιγελος /χρεοκοπια, οι βαλκανιοι ειναι σε διαρκη ανοδο μετα το 1990!)και να ξερουν ολοι οτι αν ξεκινησουν Ιατρικη δεν θα τελειωσουν και αυτονοητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.Ο ΑΡΙΣΤΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΥΦΥΗΣ ΙΑΤΡΟΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ.Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ.ΑΡΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ.ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΟΝΙΜΑ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ.ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΛΟ ΚΑΝΕΙ.ΕΞΑΛΛΟΥ Η Η ΙΔΙΑ Η ΦΥΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ.ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ,Ο ΤΥΧΕΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΤΥΧΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή