Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Γιατροί πολλών ταχυτήτων στο σύστημα Υγείας με διαφορετικούς μισθούς και ωράρια! Όλες οι αντιθέσεις

Τρίτη 7 Αύγουστος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Γιατροί πολλών ταχυτήτων υπάρχουν στη χώρα μας με άλλους μισθούς και ωράριο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντιπαραθέσεις αλλά και αδικίες.

Ένα «συνονθύλευμα” μισθών και συνθηκών εργασίας επικρατεί στο σύστημα υγείας της χώρας μας με αποτέλεσμα το ιατρικό προσωπικό να μην απολαμβάνει τα ίδια προνόμια σε όλες τις υπηρεσίες.

Γεγονός βέβαια που συχνά πυκνά δημιουργεί αντιπαραθέσεις και ισορροπίες τρόμου στον ιατρικό κλάδο.

Γιατροί των Νοσοκομείων

Οι νοσοκομειακοί γιατροί που μπορεί να εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από όσες προβλέπονται ειδικά εάν παρακολουθούν ασθενείς στις κλινικές έχουν υποστεί τα τελευταία μνημονιακά χρόνια μείωση στους μισθούς τους κοντά στο 40%. Ενδεικτικά οι καθαρές αποδοχές ενός Διευθυντού ήταν το 2010 40.460 ευρώ το χρόνο ενώ πλέον είναι 22.560 ευρώ ετησίως. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ: «Πόσα χρήματα έχασαν οι νοσοκομειακοί γιατροί τα τελευταία 7 χρόνια! Όλοι οι μισθοί ανά κατηγορία”

Ωστόσο θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι ανάμεσα στους έντιμους νοσοκομειακούς γιατρούς υπάρχουν και εκείνοι που παίρνουν φακελάκια. Συνεπώς το εισόδημά τους εκτοξευεται.

Γιατροί του πρώην ΙΚΑ

Οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ νυν ΠΕΔΥ που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας στο παρελθόν απολάμβαναν ωράριο 5,5 ωρών. Ωστόσο μετά την ενσωμάτωσή τους στο ΕΣΥ το ωράριο τους έχει γίνει ίδιο με αυτό των νοσοκομειακών γιατρών όπως και οι αποδοχές τους.

Να σημειωθεί ότι κάποιοι έχουν ενσωματωθεί στα νοσοκομεία ενώ η πλειοψηφία στα Κέντρα Υγείας. Βέβαια οι Γενικοί Γιατροί, οι Παθολόγοι και οι Παιδίατροι που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας καλούνται τώρα να διαδραματίσουν και ρόλοοικογενειακού γιατρού.
Στην περίπτωση που εφαρμοσθεί, θα αλλάξουν πλήρως οι συνθήκες εργασίας τους.

Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν το 90% των πρώην γιατρών του ΙΚΑ που είχαν φύγει από το δημόσιο σύστημα το 2014, δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και επέστρεψαν με ανοικτά τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Γεγονός που σημαίνει πως και αμείβονται από το ΕΣΥ και διατηρούν και το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Γιατροί των ΤΟΜΥ

Οι γιατροί των ΤΟΜΥ από την άλλη έχουν άλλες αποδοχές και διαφορετικού τύπου ωράριο. Tο τακτικό ωράριο του ιατρικού προσωπικού των ΤΟΜΥ είναι επτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο βάρδιες ως εξής:

Από τις 8:00 το πρωί έως τις 15:00 και από τις 14:00 έως τις 21:00.

Από την άλλη και οι αποδοχές τους είναι διαφορετικές. Ο γιατρός που θα προσληφθεί στις ΤΟΜΥ θα έχει σύμβαση δύο ετών με δυνατότητα για άλλα δύο και θα λαμβάνει μικτές αποδοχές 1712,70 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου