Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΣΙΔΙΚ: Ανοιχτή Επιστολή προς Υπουργό Υγείας 04 09 2013

Αθήνα, 4/9/2013

Προς 
Υπουργό Υγείας
Κ. Αδ. Γεωργιάδη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
α) Πρωθυπουργό
β) Αρχηγούς πολιτικών κομμάτων
γ) Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Απευθύνουμε σε εσάς ως Υπουργό Υγείας την ανοικτή αυτή επιστολή και μέσω υμών προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για να καταδείξουμε το μέγεθος του παραλογισμού και της προχειρότητας με τον οποίο αντιμετωπίζει σήμερα ένα μέρος του κρατικού μηχανισμού της χώρας μας τη λύση των προβλημάτων που πρέπει να διευθετηθούν και που μέσα σ’ ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει σχέση με θέματα που αφορούν στο Υπουργείο Υγείας (νομοσχέδιο για τη διαχείριση των Κρατικών Λαχείων), κυριολεκτικά τη νύχτα και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ψηφίζει τροπολογία του άρθρου 100 του Ν.4172/2013 για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με την οποία δύναται να εξουσιοδοτείται ο Οργανισμός από τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και εύρυθμης λειτουργίας του, να αναθέτει σε ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς τον έλεγχο των υπηρεσιών που αγοράζει από τους παρόχους επιβαρύνοντας τους ίδιους τους ελεγχόμενους παρόχους με το κόστος αυτής της δαπάνης.

Και απευθυνόμαστε σ’ εσάς, διότι εκτός του ότι είστε ο αρμόδιος Υπουργός ενός κλάδου Υγείας του οποίου έχουμε την τιμή να τον εκπροσωπούμε, του κλάδου των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων, εμπιστευόμαστε την ορθολογική σκέψη σας, τη δίκαιη κρίση σας και το σταθερό και ανυπόκριτο λόγο σας.

Μετά την ψήφιση του παραπάνω νόμου (Ν.4172/2013) για την εφαρμογή μηχανισμού αυτόματης επιστροφής σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού που ο ίδιος ο Οργανισμός καθόρισε σε πολύ χαμηλά επίπεδα για το 2013, απαιτώντας μάλιστα την οποιαδήποτε υπέρβαση για τις διαγνωστικές εξετάσεις να τις ζητά από τους παρόχους εκείνους που δεν προσδιορίζουν ούτε τον αριθμό των εργαστηριακών εξετάσεων αλλά ούτε και το είδος τους, απ’ εναντίας είναι υποχρεωμένοι να τις εκτελέσουν (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια), έρχεται τώρα η τροπολογία αυτή (με διαφορετική σύνταξη) να επιβάλλει στους συνεργαζόμενους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους, το κόστος του ελέγχου που οφείλει και πρέπει να κάνει ο ίδιος ο Οργανισμός, αφού διαθέτει και ηλεκτρονικό σύστημα μηχανογράφησης αλλά και το αντίστοιχο προσωπικό. Η επιτομή του παραλογισμού ή η κρατική ανικανότητα σε όλο της το μεγαλείο.

Μας ζητάτε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας με τιμές του 1991, μας επιβάλλετε σε αρκετές εξετάσεις περαιτέρω μειώσεις στις τιμές αυτές το 2012 (-40% με τις νέες ασφαλιστικές τιμές), μας αναγκάζετε να διενεργούμε εργαστηριακές εξετάσεις στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. χωρίς να τις πληρωνόμαστε (-30% με την αυτόματη επιστροφή), μας ζητάτε τώρα να πληρώνουμε και την εργασία του ελέγχου που ο ίδιος ο Οργανισμός, για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος όπως πολύ σωστά μέσα στο νόμο καταγράφεται, οφείλει να κάνει.
Είμαστε μάρτυρες της παγκόσμιας πρωτοτυπίας, το Κράτος να δηλώνει αδυναμία διεκπεραίωσης των υποχρεώσεων του (νομοθετικά μάλιστα) και ταυτόχρονα να μεταφέρει το κόστος στους ιδιώτες που έχουν την ατυχία να συνεργάζονται μαζί του.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που περνά η πατρίδα μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δεχτούμε την ανηθικότητα! Γιατί είναι ανηθικότητα όταν ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με λειτουργικό κόστος 17% του προϋπολογισμού του και εκατοντάδες υποαπασχολούμενους υπαλλήλους, να δηλώνει αδυναμία εκτέλεσης των λειτουργικών του υποχρεώσεων και αντί το Κράτος να εξορθολογήσει τη λειτουργία του Οργανισμού, να μην ασχολείται με την αρρωστημένη αυτή κατάσταση αλλά να καταφεύγει για ακόμη μία φορά στην εύκολη λύση, επιβάλλοντας επιπλέον υποχρεώσεις στους ιδιώτες με τους οποίους συνεργάζεται.

Και όλα αυτά να γίνονται από μία Κυβέρνηση που θέλει να λέγεται φιλελεύθερη και θέλει να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές στις κρατικές δομές!!!

Εμείς πλέον έχουμε εξαντληθεί πλήρως μετά και από την καθυστέρηση των πέντε (5) ετών στην πληρωμή των οφειλομένων μας. Από την άλλη μεριά το Κράτος αντί να εκμηδενίζει συνέχεια το κόστος αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, δεν καταβάλει καμία προσπάθεια να μειώσει το κόστος λειτουργίας των Δημοσίων υποδομών που το ίδιο ομολογεί ότι εξυπηρετεί μόνο το 4% της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Γιατί ζητάτε πάντα μόνο από τους ιδιώτες να πληρώνουν; Γνωρίζουν οι Έλληνες βουλευτές τις επαίσχυντες αυτές νυχτερινές πράξεις της Κυβέρνησης; Για ποια ανάπτυξη ομιλείτε; Έχετε αντιληφθεί που οδηγούν αυτές οι αποφάσεις;

Πιθανότατα θα οδηγηθούν σε κλείσιμο όλες οι ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που καλύπτουν το 96% της ζήτησης στον τομέα αυτόν.


Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος              Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Βουγιούκας  Ιωάννης Καραμηνάς

Ιατρός Ακτινολόγος   Βιοχημικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου