Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

AIK: Μέσα στην έρημο της απάθειας και της ιδιώτευσης, υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες ανατροπής. Αρκεί να το πιστέψουμε και να το παλέψουμε ομαδικά.

Αλεξάνδρου Γιάννης, Τσιλίκας Κων/νος, Παπαμεθοδίου Δημοσθένης

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ www.aikmed.gr

Ρυθμοί καταιγιστικοί, αποφάσεις ειλημμένες από ξένους υπαλλήλους των δανειστών-τοκογλύφων, ντόπιοι συνεργάτες (ή πιο σωστά δοσίλογοι;) πρόθυμοι για τα πάντα. Σύγχυση, αποπροσανατολισμός, αδιέξοδο. Άραγε, πώς θα περιγράψει ο ιστορικός του μέλλοντος τον πυκνό πολιτικό χρόνο των ημερών μας; Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι δεν θα περιληφθούν στο κάδρο των προδοτών όλοι αυτοί που έφεραν τον ελληνικό λαό σε αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή; Ή θα το αποφύγουν και οι υπόλοιποι, που αποπροσανατολίζουν το λαό και προσφέρουν άλλοθι δημοκρατίας με το αζημίωτο της κρατικής επιχορήγησης; Η μοναδική περίπτωση να βγουν από το κάδρο είναι να καταφέρουν τελικά να εξανδραποδίσουν τον ελληνικό λαό και να καταλύσουν πλήρως την κουτσουρεμένη Ελλάδα. Έχουν όλα τα μέσα για να το πετύχουν: Αδίστακτοι «εταίροι», κυβέρνηση γονυπετής στα αφεντικά της και αδιάλλακτη στους πολίτες της, ΜΜΕξαπάτησης, πειθήνια δικαιοσύνη και μπορούν να το πετύχουν αν δεν υπάρξει άμεσα παλλαϊκή αντίδραση. Άλλωστε η πατρίδα μας είναι γωνιακό οικόπεδο και όπως κάθε οικόπεδο, είναι πιο φθηνό αν αδειάσει και κατασυκοφαντηθεί.

Αποτελεί ηλίου φαεινότερον ότι η υγεία και η πρόνοια νοσούν βαρέως στη χώρα μας και, αν δεν αλλάξει κάτι αμέσως, αναμένεται να εγκαταλείψουν λίαν συντόμως τη μάταια αυτή ζωή.

Διοργανώσαμε δύο ημερίδες ως Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στις 15/12/13: http://www.aikmed.gr/doctors.php?page=2066 με θέμα: «Οι επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής στην υγεία» (και προσκεκλημένους τους: Ι.Στ. Παπαδόπουλο (καθ/τη Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών), Γ. Δελαστίκ (Δημοσιογράφο), Δ. Καζάκη (Οικ/γο αναλυτή, ΓΓ του ΕΠΑΜ), Π. Αντωνακόπουλο (π Βουλευτή, Υποδιοικητή 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου) και τους εκπροσώπους φορέων ασθενών: Γ. Καστρινάκη (Πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Δημοσιογράφο και Περιφερειακό Σύμβουλο Αττικής) και Ζ. Γραμματόγλου (Πρόεδρο Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι.) και 6 μήνες μετά, στις 15/6/13 με θέμα: Οι δυνατότητες αντίδρασης στη μνημονιακή πολιτική και η δημιουργία Πανεπιστημονικού Μετώπου Ανασυγκρότησης της χώρας : http://aik-med.gr/doctors.php?page=2088 (και ομιλητές τους: Ν. Κατσαρό, πρώην πρόεδρο ΕΦΕΤ, Σ. Λαβδιώτη, καθ/τή Οικονομικών, Η. Σταμπολιάδη, Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης, Γ. Τσιπά, Φιλόλογο, Πολ. Μηχανικό και Δ. Καζάκη, Οικονομολόγο, ΓΓ ΕΠΑΜ που μας τίμησε και πάλι, τον Γ. Ματθαίου (δημ/φο), μέλος της Π.Ε. του “Σχεδίου Β”, που εκτός της τοποθέτησής του συντόνισε τη συζήτηση και τον Ι. Σακκά, πρώην εισαγγελέα, που αποτύπωσε την νομική ερμηνεία όλων αυτών που συμβαίνουν στο χώρο της υγείας. Τους ευχαριστούμε για άλλη μια φορά θερμά.) Εκτός των συναδέλφων της Ανεξάρτητης Ιατρικής Κίνησης που σκιαγράφησαν την κατάσταση της υγείας μέσα από τον χώρο στον οποίο τον βιώνει ο καθένας (ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ, Ελευθεροεπαγγελματίες, Στρατιωτικοί, άνεργοι, ειδικευόμενοι) συνεισέφεραν και οι εκλεκτοί συνάδελφοι: Ψυχάρης Παναγιώτης (Ορθοπεδικός, Πρόεδρο Συλλόγου Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ, Μέλος ΔΣ ΙΣΑ), Παπανικολάου Πάνος, Νευροχειρουργός, Μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, Στασινόπουλος Χρήστος, Θωρακοχειρουργός, Εκπρόσωπος Αν.Ελ που μας τίμησε και στις 2 ημερίδες και Γιαννουλόπουλος Ανδρέας, Καρδιολόγος-Πνευμονολόγος. Μεταξύ άλλων χαιρέτησαν οι: Αποστολόπουλος Αθανάσιος, πρόεδρος ΣΕΥΠΙΚΑ και Τσιτινίδης Κων/νος, πρόεδρος ΕΕΟΙ.

Ο σφικτός εναγκαλισμός από την κομματοκρατία έχει οδηγήσει σε εκφυλισμό τον συνδικαλισμό και αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες της απελπισίας και τελικά της αδιαφορίας του ιατρικού κόσμου. Στηριζόμενοι στο μεγάλο μας προσόν, την απουσία δηλαδή κομματικής πατρωνίας, στις εκδηλώσεις μας συμμετείχαν συνάδελφοι από διαφορετικούς χώρους και καταγωγές, καθώς και επιστήμονες από διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν πολλά και αναγκαστικά, αρκετά από αυτά αναφέρθηκαν επιγραμματικά. Η εκδηλώσεις όμως αυτές, έδωσαν το έναυσμα για ζύμωση διαφορετικών χώρων και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες και έχουν προγραμματιστεί τα επόμενα βήματα.

Στο πρώτο μέρος των ημερίδων, εκπρόσωποι ασθενών και γιατροί παρουσίασαν τα δεδομένα από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στην καθημερινότητα των ασθενών και στο χώρο της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας. Στο δεύτερο, οι ομιλητές κατέθεσαν τις θέσεις τους βάσει του γνωστικού του αντικειμένου στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στη νομική, κλπ.

Το κοινό, απαιτητικό και ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, συμμετείχε ενεργά κάτι που αποδεικνύεται και από την παράταση της λήξης των εργασιών κατά 2 ώρες και πλέον και στις 2 ημερίδες.

Η επιτακτική ανάγκη αντίδρασης, όπως διαγράφηκε από τις περισσότερες ομιλίες, κατέληξε στη δημοσιοποίηση των στόχων και των δράσεων του Πανεπιστημονικού Μετώπου Ανασυγκρότησης της χώρας. Την πρωτοβουλία παίρνουν γιατροί της Αθήνας που με το κάλεσμά τους συσπειρώνουν επιστήμονες και καθηγητές της χώρας και του απόδημου ελληνισμού, που σέβονται τη δεοντολογία τους, δεν υπηρέτησαν το φαύλο πολιτικό σύστημα και ενδιαφέρονται πραγματικά για τους κατοίκους αυτής της χώρας. Έχουν αποφασίσει να καλέσουν σε δημόσιο διάλογο και να καταγγείλουν τις καταστροφικές πολιτικές των καθεστωτικών κομμάτων και να προτείνουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους τις λύσεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε αυτοδύναμη ανάπτυξη. Οι προτάσεις βασίζονται στους κανόνες της επιστήμης και του δικαίου, στηρίζονται στην ενότητα του λαού και στοχεύουν στην απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά των τοκογλύφων.

Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΥ

Το ΤΣΑΥ (ταμείο αυτοχρηματοδοτούμενο) οδεύει προς τη χρεοκοπία και υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές και ποινικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν. 

Η ΑΙΚ απαιτεί την άμεση αποκατάσταση των αποθεματικών του ΤΣΑΥ και των λοιπών ταμείων-νοσοκομείων-πανεπιστημίων και ΤΕΙ και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων της ληστείας.

ΕΙΝΑΠ

Οφείλουμε μία επικαιροποίηση της ανακοίνωσης «ΟΤΑΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ Ή ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΝΑΠ» (http://www.aikmed.gr/doctors.php?page=2085) για τα τεκταινόμενα στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Κατηγορηθήκαμε ότι ήμασταν πολύ αυστηροί με κάποιες παρατάξεις, αλλά τελικά είχαμε δίκιο. Προσπαθήσαμε για ένα αγωνιστικό και ανατρεπτικό προεδρείο, δεν μπήκαμε σε διαδικασίες παζαρέματος, αποδείξαμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν καρέκλες και τελικά λειτουργήσαμε πιο ενωτικά από όλους. Όταν διαιωνιζόταν το αδιέξοδο, προτείναμε την εκ περιτροπής προεδρεία των τριών υποψηφίων που θα συσπείρωνε όλο τον ιατρικό κόσμο, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Ένας άμεσος στόχος που είχαμε θέσει με την πρώτη μας συμμετοχή στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, να μην κλείσει το νοσ. Παίδων Πεντέλης μέσω της εκπροσώπησής μας από συναδέλφους που εργάζονται σε αυτό, φαίνεται ότι επιτυγχάνεται. Θα στηρίξουμε το προεδρείο στις θετικές πρωτοβουλίες που τυχόν θα πάρει και θα είμαστε αυστηροί στις ολιγωρίες του.

ΕΟΠΥΥ

Είχαμε αναφερθεί στο προηγούμενο άρθρο μας για το θνησιγενές του ΕΟΠΥΥ από την πρώτη στιγμή λόγω υποχρηματοδότησης. Η πίττα βαίνει συνεχώς μειούμενη, ακόμα και αναδρομικά (!), μάθαμε καινούριους όρους: claw back, rebate, κλπ. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αλληλολοφαγωθούμε προσδοκώντας κάποιο μεγαλύτερο μερίδιο και αφαιρώντας το από άλλο συνάδελφο. Πολλοί συνάδελφοι, παρατάξεις και ιατρικοί σύλλογοι έχουν πέσει σε αυτή την παγίδα αγνοώντας το ευρύτερο πλαίσιο, που δεν είναι άλλο από την μείωση των δαπανών για την υγεία. Διαφεύγει από αρκετούς ότι όχι μόνο μειώνεται το ποσοστό στο ΑΕΠ, αλλά και το ΑΕΠ έχει υποστεί καθίζηση όσο δύο πόλεμοι! Διατυπώσαμε λοιπόν την απορία: Από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τα νοσοκομεία, γιατί να πληρώνουν οι ανασφάλιστοι;

Το επόμενο διάστημα μπαίνει σε 2η φάση το σχέδιο δράσης για την υγεία που έχει υπογραφεί από την Task Force και το υπουργείο υγείας από τον Απρίλιο του 2012. Ο ΕΟΠΥΥ θα σταματήσει να είναι πάροχος υπηρεσιών και θα μετατραπεί σε αγοραστή υπηρεσιών, στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών. Ήδη στα πολυϊατρεία του πρώην ΙΚΑ γίνονται μόλις 8 εκ. επισκέψεις το χρόνο, όταν πριν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ γίνονταν 32 εκ. επισκέψεις! Ο ΕΟΠΥΥ ως αγοραστής αποκλειστικά «θα συνάψει τις συμφωνίες που θα γίνουν τόσο με τα δημόσια νοσοκομεία όσο και με τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας», εξισώνοντας για πρώτη φορά τη δημόσια με την ιδιωτική υγεία, με μειωμένες παροχές στους ασθενείς, χωρίς πολυϊατρεία και μονάδες υγείας (που θα περάσουν στο ΕΣΥ) και θα ελέγχεται από ξένους μάνατζερ. Επικεφαλής της διαχείρισής του αναλαμβάνουν ξένοι εμπειρογνώμονες με διεθνή εμπειρία οι οποίοι θα αμείβονται με υψηλούς μισθούς και με πλήρη κάλυψη εξόδων (και ασυλία;), τόσο οι ίδιοι όσο και οι τεχνικοί τους σύμβουλοι. Η συνεργασία αυτή θα διαρκέσει 24 μήνες. Παράλληλα και για να χρυσωθεί το χάπι, δημιουργείται Γραφείο διαχείρισης του έργου, που επίσης περιλαμβάνει ξένους εμπειρογνώμονες πάντα υψηλά αμειβόμενους.

Δίνεται η δυνατότητα για «διαφορετικά πακέτα στους ασφαλισμένους με υψηλότερα ασφάλιστρα για επιλεγμένες πρόσθετες υπηρεσίες», κάτι που συνεπάγεται ασθενείς 2 ταχυτήτων.

Προάγγελο νέων περικοπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ αποτελεί η διαπίστωση στην πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας του Οργανισμού με την αντιπροσωπεία της τρόικας ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα εκτιναχτεί κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.

Θέσαμε τα ερωτήματα στον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και μας διαβεβαίωσε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει πάροχος και ότι το σχέδιο δράσης για την υγεία έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν το υιοθετεί επ’ ουδενί τρόπο. Ελπίζουμε να μην διαψευσθεί και του ευχόμαστε να επιτύχει, αλλά οι προηγούμενες δράσεις του σχεδίου της Task Force έχουν ήδη δρομολογηθεί πχ κλείσιμο νοσοκομείων.

Ιδιώτες ελεγκτές: Σημαντικό βήμα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ αποτελεί ο έλεγχος του ιατρικού έργου από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ εκ μέρους του ΣΦΕΕ με τη συναίνεση του ΕΟΦ (Θωμόπουλος Ανδρέας)

Η Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση (ΑΙΚ, www.aikmed.gr), μέσα στα πλαίσια του αγώνα που δίνει για την ιατρική αναβάθμιση και την ενημέρωση των πολιτών, έχει ως βασική της θέση ότι η ευθύνη της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης ανήκει στις ιατρικές σχολές και στις ιατρικές εταιρείες. 

Η υφιστάμενη παθογένεια στο χώρο λόγω της ουσιαστικής απουσίας ενός δημόσιου φορέα ιατρικής εκπαίδευσης με ρυθμιστικό και συντονιστικό ρόλο, έχει οδηγήσει σε μία στρεβλή και αντιεπιστημονική ιατρική εκπαίδευση που ελέγχεται και κατευθύνεται από πολυεθνικές κυρίως φαρμακοβιομηχανίες, που μοναδικό τους κριτήριο είναι η μεγιστοποίηση των κερδών των μετόχων τους. 

Η Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση έχει επανειλημμένως υποστηρίξει τις ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής φαρμάκων, όπως για το θέμα των γενοσήμων, αλλά κυρίως για την ασφάλεια του πληθυσμού σε μία εποχή ακραίας οικονομικής ανασφάλειας. Αν η χώρα απολέσει την ικανότητα παραγωγής φαρμάκων, θα απολέσει κι άλλη από την ελάχιστη εθνική κυριαρχία που της έχει απομείνει. 

Είμαστε κάθετα αντίθετοι όμως, με τον πρόσφατο κανονισμό διοργάνωσης συνεδρίων (και κατ’ επέκταση εκπαίδευσης των γιατρών) και προτείνουμε τη συσπείρωση και το συντονισμό όλων των ιατρικών εταιρειών ώστε με καθαρά επιστημονικά κριτήρια να διατυπώσουν τις θέσεις τους και να επιβάλουν ένα κανονισμό που θα σέβεται το γιατρό και θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση του ιατρικού λειτουργήματος.

Ιατροί δυο ταχυτήτων- η αδικία στον κλάδο καλά κρατεί

Με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και τη ενσωμάτωση των ιατρών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ η αδικία της αποκλειστικότητας γιγαντώθηκε. Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης παραμένει μόνο ο ιατρός του ΕΣΥ και ο ελευθεροεπαγγελματίας ιατρός. Ο καθένας από ένα πόστο εργασίας. Ακαδημαϊκοί , ιατροί στρατιωτικών σχολών, ιατροί του ΚΕΛΠΝΟ κτλ δατηρούν το ιδιωτικό επάγγελμα, ενώ ταυτόχρονα έχουν και το νοσοκομείο για να προσφέρουν «περαιτέρω...» υπηρεσίες. Και τη στιγμή που τα νοσοκομεία αδειάζουν απο ιατρούς και διορισμοί σε θέσεις που η κρίση έχει γίνει δεν προχωρούν, το ΚΕΛΠΝΟ συνεζίζει να διορίζει, με διαδικασίες που μόνο εκείνο γνωρίζει σε θέσεις που μόνο εκείνο θέλει (μάλλον έχει το δικό του υγειονομικό χάρτη και είναι διαφορετικός από αυτόν του υπουργείου!).

Δεδομένα στην Υγεία από την εφαρμογή προγραμμάτων ΔΝΤ-μνημονίων

Στο προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε διαπιστώσει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή η οποία όμως δεν έχει (μέχρι στιγμής) τα δευτερογενή εκείνα χαρακτηριστικά που την κάνουν αναγνωρίσιμη. Τα στοιχεία πλέον είναι αποκαρδιωτικά (www.aik-med.gr) και δυστυχώς βρισκόμαστε στην αρχή της καταγραφής των επιπτώσεων. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε: 2 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, μείωση προσδόκιμου επιβίωσης κατά 2 έτη (προς το παρόν), αδυναμία πρόσβασης χρονίων πασχόντων (λόγω αύξησης του κόστους, της κατάρρευσης της Πρόνοιας, της μείωσης των συντάξεων και της αύξησης ποσοστού συμμετοχής), 500 χιλιάδες παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας (μέχρι και ο υπεύθυνος μετάφρασης των τροϊκανών αποφάσεων και υπουργός οικ/κών αναγκάστηκε να αναφερθεί σε αυτό, ωσάν να πρόκειται για φυσικό φαινόμενο. Αλήθεια, θυμάστε τους λαϊκιστές που κατάγγελλαν λιποθυμίες μαθητών;), απώλεια ανθρωπίνου κεφαλαίου με τη μετανάστευση ιατρών και επιστημόνων που σπούδασε η πατρίδα μας και πέφτουν θέματα εκμετάλλευσης στις χώρες υποδοχής τους, αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) και γέννησης λιποβαρών βρεφών (σύμφωνα με την Unisef), κλείσιμο ΜΕΘ, δραματική αύξηση αυτοκτονιών ιδίως σε νέους άντρες, αύξηση χρήσης ναρκωτικών (ιδίως νέων, φθηνών και άκρως επικίνδυνων), σημαντικότατη αύξηση του επιπολασμού της κατάθλιψης, επιδημία HIV (τα κρούσματα σε χρήστες ναρκωτικών έχουν δεκαπλασιαστεί την τελευταία διετία, λόγω μη χορήγησης δωρεάν βελονών και συρίγγων, υποχρηματοδότησης οργανισμών απεξάρτησης, καθώς και προγραμμάτων πρόληψης), πιθανές επιδημίες από τον ιό του Δ. Νείλου αλλά και ελονοσία (!) λόγω χαλάρωσης των κωνωποκτονιών. Λίγα περιστατικά ελονοσίας να προστεθούν φέτος το καλοκαίρι στα συνολικά κρούσματα και θα βγάλει ανακοίνωση ο ΠΟΥ. Μετά θα φταίνε οι απεργίες για τη μείωση του τουρισμού. (Μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία για την ανθρωπιστική καταστροφή στην ιστοσελίδα μας)

Φτώχεια και Υγεία

Ο Σ. Δοξιάδης, Υπουργός Υγείας στις πρώτες μετά τη μεταπολίτευση κυβερνήσεις, είχε προβεί σε μια σημαντική διαχρονικά διαπίστωση: «το όριο της υγείας είναι η φτώχεια». Από τότε η βιβλιογραφία έχει εμπλουτιστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να συνδέεται το εισόδημα με το επίπεδο υγείας και μελέτες να ποσοτικοποιούν τις συνέπειες των περικοπών των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας και να καταλήγουν ότι «δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την υγεία μιας κοινωνίας, είναι η στέγαση και οι θέσεις εργασίας. Αποτελούν τους βασικούς στυλοβάτες. Αν τους αφαιρέσει κανείς, η υγεία υποφέρει». Συνέπειες της φτώχειας: δυσκολότερη και μη έγκαιρη πρόσβαση σε δομές υγείας, ελλιπής περίθαλψη, ανεπαρκής φαρμακευτική θεραπεία, υποβάθμιση προληπτικής ιατρικής. Όλα αυτά οδηγούν σε τραγική αύξηση της νοσηρότητας, ιδίως στα παιδιά. Η φτώχεια είναι σήμερα η πρώτη αιτία θανάτου και αύξησης της νοσηρότητας του πληθυσμού. Από την άλλη πλευρά οι αναγκαστικές δαπάνες υγείας αναδεικνύονται η πρώτη αιτία πτώχευσης νοικοκυριών και με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται ο φαύλος κύκλος της εξαθλίωσης. 

Βαθύτερες επιπτώσεις της κρίσης: 

Στην Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου διαπιστώνει σε έρευνά της ότι πολλοί γονείς, την περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης, έχουν γίνει σκληροί, ασυνεπείς, παραμελούν ή και εγκαταλείπουν τα παιδιά τους. Η κακή ψυχική υγεία στην παιδική και εφηβική ηλικία μπορεί να οδηγήσει και σε προβλήματα υγείας κατά τη νεαρή ενήλική ζωή, π.χ. χρήση ουσιών, βία, μικρότερη εκπαιδευτική πρόοδο, ανεργία, κακή αναπαραγωγική και σεξουαλική ζωή. Οι επιπτώσεις επίσης του προγεννητικού στρες σχετίζονται με την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των παιδιών.

Στη διατροφή 

Όταν υπάρχει φτώχεια, υπάρχει ανισόρροπη διατροφή με χαμηλή κατανάλωση ποιοτικής τροφής. Αυτό έχει ως συνέπεια είτε τον υποσιτισμό είτε τον υπερσιτισμό με την υπερκατανάλωση φτηνών τροφών (junk foods) δηλαδή που οδηγεί στην «παχυσαρκία των φτωχών» με τις γνωστές σε όλους μας επιπτώσεις. 
Όπου υπάρχει φτώχεια, καθίσταται ευκολότερη η προώθηση μεταλλαγμένων τροφίμων και μάλιστα με τον μανδύα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ευχόμαστε να διαψευσθούμε.

Γενετικές τροποποιήσεις της γονιδιακής έκφρασης!

Νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι το παρατεταμένο στρες προκαλεί μεταβολές στην έκφραση των γονιδίων , που τροφοδοτούν την χρόνια εσωτερική φλεγμονή στον οργανισμό λόγω της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η φλεγμονή, με τη σειρά της, ανοίγει το δρόμο ή αυξάνει τον προϋπάρχοντα κίνδυνο για καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις, ακόμα και για καρκίνο.

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Ή ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ;

Σύμφωνα με τον Νόμο 3003/2002 (άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο Β και παράγραφος 2 στοιχείο Β), με τον οποίο κυρώθηκε στην χώρα μας το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου είναι δυνατή η άσκηση ποινικής διώξεως στους υπεύθυνους, σε περιπτώσεις «εξοντώσεως τμημάτων του λαού» ή σε περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει «σχέδιο επιβολής συνθηκών ζωής που οδηγούν σε εξόντωση τμήματα του λαού». Απέχει πολύ αυτό το οποίο ζούμε;

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

· Η επιτροπή του ΙΣΑ για τις ειδικότητες και τις εξειδικεύσεις κατέληξε μετά από προσκόμματα και καθυστερήσεις μέλους της που έχει αναλάβει εργολαβικά να εκπροσωπεί τον εναλλακτικό χώρο στο ΔΣ του ΙΣΑ, κατέληξε σε ομόφωνο πόρισμα που συνάδει με τις οδηγίες του ΠΟΥ και της ΕΕ για το θέμα της ομοιοπαθητικής. Η ομοφωνία είναι πολύ σημαντική γιατί επιτεύχθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του εξαίρετου συναδέλφου, παθολόγου και ανθρώπου, του Σωτήρη Δρίτσα, του Νέστορος του ΔΣ του ΙΣΑ, ο οποίος, παρά τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα της Ομοιοπαθητικής, διαπίστωσε τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από τη μη επίσημη θεσμοθέτηση της Ομοιοπαθητικής από το ελληνική πολιτεία. Ενδεικτικά επισυνάπτουμε ένα απόσπασμα: 

«Η επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη και την θετική εισήγηση του αν. καθ/τη Φαρμακολογίας Ι. Στ. Παπαδόπουλου προς αυτήν, κατέληξε ότι η εξάσκηση της Ομοιοπαθητικής αποτελεί προδήλως ιατρική πράξη, οφείλει να ασκείται μόνο από ιατρούς εκπαιδευμένους στο αντικείμενο αυτό και για τους λόγους αυτούς προτείνουμε να εισηγηθεί ο ΙΣΑ προς την πολιτεία: α) την πιστοποίηση της επαρκούς γνώσης της ομοιοπαθητικής από τους ιατρούς και β) την αναγνώριση της ομοιοπαθητικής θεραπευτικής ως γνώσης που χρήζει ειδικής εκπαίδευσης». 
Το ΔΣ κατέληξε σε μια ημιτελή απόφαση παραπέμποντας την εισήγηση της επιτροπής του ΙΣΑ στο ΚΕΣΥ, ως πλέον αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει για τα περαιτέρω.

· Εκπαίδευση στην Κλασική Ομοιοπαθητική από την ΕΕΟΙ, 2013-2014. Αρχίζει στις 5 Οκτωβρίου 2013 το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην κλασική ομοιοπαθητική που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής με την Διεθνή Ακαδημία Κλασσικής Ομοιοπαθητικής (Γ. Βυθούλκας) και την Ελληνική Εταιρεία Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Οδοντιατρικής. 

Το 3ετές πρόγραμμα είναι πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (ECH) και περιλαμβάνει δύο έτη θεωρητική κατάρτιση και ένα έτος πρακτική εξάσκηση. Μέσα από διαλέξεις, video παρουσιάσεις περιστατικών, αναλύσεις περιπτώσεων, εργασίες αλλά και λήψη ιστορικών σε γραφεία έμπειρων ομοιοπαθητικών γιατρών ο εκπαιδευόμενος αποκτά τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να συνταγογραφεί με επιτυχία.

· 1η Ημερίδα Κλασικής Ομοιοπαθητικής και Βιοϊατρικού Βελονισμού: Η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού διοργάνωσαν με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία την ημερίδα “Η Θεραπευτική του 21ου αιώνα” υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 9/2/2013 όπου παρουσιάστηκαν με την καθοριστική συμβολή όλων των ομιλητών τα νεώτερα δεδομένα από τη βασική και κλινική έρευνα και τη θεσμοθέτηση στις κύριες θεραπευτικές μεθόδους της εναλλακτικής ιατρικής. Ο πρόεδρος της ημερίδας, Ιωάννης Στ. Παπαδόπουλος (αν. καθηγητής φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών) εξήγε τα συμπεράσματα της ημερίδας. Χαιρέτησαν την ημερίδα: ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Πάρης Τσάρτας, ο καθηγητής Ιωάννης Δαρζέντας, πρόεδρος του τμήματος μηχανικών σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων, ο αντιπεριφερειάρχης Στέφανος Χρήστου, ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Ιατρικής Κίνησης (ΑΙΚ) Ανδρέας Θωμόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (ΕΕΟΙ) Κων/νος Τσιτινίδης και μέσω skype, ο επίτιμος καθηγητής του Παν. Αιγαίου Γιώργος Βυθούλκας, που αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των δύο κύριων εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων στην έρευνα και στη διεκδίκηση της θέσης που τους αρμόζει στο Σύστημα Υγείας. Η ομότιμος καθηγήτρια φαρμακογνωσίας του πανεπιστημίου Αθήνας Αικατερίνη Χαρβάλα, πρωτοπόρος στην εισαγωγή της ομοιοπαθητικής στην πανεπιστημιακή διδασκαλία, εμπλούτισε τη θεματολογία της ημερίδας με τις πολύτιμες γνώσεις της στη φυτοθεραπεία με την ομιλία της: «Φυτά, τα διαχρονικά φάρμακα της φύσης». Οι παρουσιάσεις των ομιλητών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕΟΙ (www.homeopathy.gr). 

Τηρήσαμε την απόφαση του ΔΣ του ΙΣΑ, που απαγόρευσε (!) την πραγματοποίηση ανάλογων ημερίδων στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΣΑ.

· Η Μείωση του κόστους υγείας με την Ομοιοπαθητική Ιατρική και η εμπειρία οχτώ χρόνων Ομοιοπαθητικής θεραπευτικής παρέμβασης στο Κέντρο Κεφαλαλγίας του Π.Γ.Ν.Α. «Γ.Γεννηματάς» παρουσιάστηκαν από τον υπεύθυνο του ιατρείου και μέλους της ΑΙΚ, Σ. Κυβέλλο, ΓΓ Έρευνας ΔΑΚΟ, στην εκδήλωση στον ΙΣΑ στις 15/6/13, με θετική αποδοχή από κλασικούς συναδέλφους και άλλους επιστήμονες.

Στην Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση δεν πάσχουμε από κομματικές αγκυλώσεις, απεχθανόμαστε και παλεύουμε για να ανατρέψουμε τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, είμαστε ανοιχτοί σε όλους όσους έχουν να προσφέρουν (ασχέτως από πού προέρχονται) και το έχουμε αποδείξει επανειλημμένως όπου μας έχει εμπιστευθεί με την ψήφο του ο γιατρός και τον εκπροσωπούμε. Δυστυχώς, η πατρωνία όλων των άλλων παρατάξεων από την μήτρα-κόμμα στο οποίο λογοδοτούν η καθεμία από αυτές, αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη ενός αυθεντικού και όχι κακέκτυπου συνδικαλιστικού κινήματος Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας μας ως Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση στο ΔΣ του ΙΣΑ, της ΕΙΝΑΠ, του ΙΣΚέρκυρας και στον ΠΙΣ είχαμε και έχουμε μοναδικό κριτήριο την αναβάθμιση του ιατρικού λειτουργήματος και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ιατρού και του ασθενή για το καλό της κοινωνίας και την πρόοδο του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου