Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προς Σαμαρά: Γιατρέψτε τώρα τις 6 πληγές στην υγεία!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ.
 Η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ο αριθμός εισακτέων στις ιατρικές σχολές, τα προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ, οι δυσλειτουργίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη και οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας είναι οι έξι πληγές που ζητούν επειγόντως αντιμετώπιση. Γιατρειά τώρα ζητούν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το επιτελείο του και παραθέτουν αναλυτικά τα αιτήματά τους σε υπόμνημα.

Στη σύσκεψη των επιστημονικών φορέων της πόλης, το περασμένο
Σάββατο, στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης, ο τέως πρόεδρος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο γενικός γραμματέας Νικόλαος Νίτσας ανέλυσαν τις θέσεις του Συλλόγου για τα φλέγοντα προβλήματα των γιατρών και της περίθαλψης, παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

 Το υπόμνημα με τα φλέγοντα ζητήματα

Οι εκπρόσωποι του ΙΣΘ κατέθεσαν στον πρωθυπουργό σχετικό υπόμνημα. Οπως διευκρινίζουν πριν παραθέσουν τα φλέγοντα θέματα ένα ένα, «ο τομέας της υγείας λόγω της κρίσης έχει επηρεαστεί πολλαπλώς καθώς στις παλαιές αδυναμίες του συστήματος προστέθηκαν νέες ανεπάρκειες, που επιβαρύνονται ιδιαίτερα από την έλλειψη πόρων και ασφαλιστικών εισφορών που οδηγούν σε μειωμένες παροχές προς τους πολίτες της χώρας και αναστάτωση στην κοινωνία. Σκοπός μας είναι να επισημάνουμε τα προβλήματα που δεν σχετίζονται μόνο με την κρίση, αλλά κυρίως με τη λάθος πολιτική αντίληψη των υπευθύνων στο χώρο της υγείας και είναι τόσο γενικά όσο και τοπικά».

 Υποχρηματοδότηση νοσοκομείων

Για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναφέρουν ότι «αντιμετωπίζουν από το 2012 σοβαρό και προκλητικό πρόβλημα ανισότιμης υποχρηματοδότησης, το οποίο δεν έχει καμία λογική δικαιολογία». Ενδεικτικά υπογραμμίζουν ότι το Ιπποκράτειο, αν και το μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο της χώρας, για το 2012 έπαιρνε 80 ευρώ ανά κλίνη την ημέρα, την ώρα που το «Γ. Γεννηματάς» στην Αττική έπαιρνε 320 ευρώ ανά κλίνη την ημέρα και τα περισσότερα νοσοκομεία πάνω από 200 ευρώ ανά κλίνη ημερησίως. «Παρόμοια ήταν η χρηματοδότηση και για το ΑΧΕΠΑ και για το «Γ. Παπανικολάου». Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου καταβάλλεται μέρος της μισθοδοσίας του προσωπικού. Το υπουργείο Υγείας μέχρι
σήμερα ούτε έδωσε εξηγήσεις ούτε φάνηκε να διορθώνει ουσιαστικά την κατάσταση. Το θέμα αυτό προκάλεσε το Μάρτιο του 2013 την παραίτηση του προέδρου του ΙΣΘ (κ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου), για να καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι οι ιατροί της Θεσσαλονίκης που σε μεγάλο ποσοστό στηρίζουν τις φιλελεύθερες πολιτικές και φιλελεύθερες παρατάξεις, δεν καμαρώνουν καθόλου για τα έργα και τις ημέρες αυτής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη», τονίζεται στο υπόμνημα.

Εισακτέοι Ιατρικής και έναρξη ειδικότητας

Για τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό εισακτέων στις ιατρικές σχολές που συνεπάγεται στρατιές ανέργων γιατρών, ο ΙΣΘ αναφέρει: «Επί σειρά ετών η ιατρική σχολή του ΑΠΘ δηλώνει ότι είναι ικανή να εκπαιδεύσει ικανοποιητικά 100 νέους φοιτητές κατά έτος. Έως και το 2012 ο αριθμός των εισακτέων ανερχόταν στους 200. Το
2013 εισήχθησαν με απόφαση του νυν υπουργού παιδείας 290 ενώ ο αριθμός των μελών ΔΕΠ ελαττώνεται δραματικά λόγω συνταξιοδοτήσεων. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει διπλάσιο αριθμό ιατρών από τον αναγκαίο και ότι οι νέοι συνάδελφοι μετά το πέρας των σπουδών τους εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα προς την Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία και υπόλοιπη Ευρώπη, η απόφαση του υπουργού παιδείας είναι λανθασμένη και ανεύθυνη. Συγχρόνως διατηρείται ο ξεπερασμένος και ισοπεδωτικός τρόπος έναρξης ειδικότητας με επετηρίδα, παρά τις προτάσεις που έχουμε επανειλημμένα υποβάλλει»

 Οι δομές του ΕΟΠΥΥ

Σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ, ο ΙΣΘ επισημαίνει ότι δεν μπορεί να ορθοποδήσει και ότι πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο οργανισμό παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη. «Αυτό από μόνο του, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη ούτε σε πληθυσμό, ούτε σε έκταση, ούτε σε πλούτο, δείχνει ότι οι δογματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για μια ακόμα φορά δημιούργησαν ένα τέρας. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ασφαλιστικός οργανισμός που να περιλαμβάνει ασφαλισμένους με διαφορετικές εισφορές και ασφαλισμένους χωρίς εισφορές, γιατί αυτή η τακτική ισοπεδώνει τις παροχές στο κατώτατο επίπεδο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να ορθοποδήσει, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και κινδυνεύει να συμπαρασύρει σε πτώχευση τους συμβεβλημένους ιατρούς και σε επικίνδυνη ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους».

Οι εκπρόσωποι του ΙΣΘ υπενθυμίζουν ότι οι συμβεβλημένοι γιατροί έχουν πληρωθεί μόνο για τον Ιανουάριο του 2013 ενώ οι παλαιές οφειλές των ετών 2009, 2010 και 2011 εξοφλούνται με βραδύ ρυθμό.
Επιπλέον, σημειώνουν ότι οι μόνιμες δομές του συστήματος, όπως τα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ, αφήνονται να μαραζώσουν. «Παραδείγματα υπάρχουν πολλά σε τοπικό επίπεδο όπου τα εργαστήρια εξυπηρετούν πολύ λιγότερους ασφαλισμένους από ότι στο παρελθόν λόγω ελλείψεων σε υλικά. Οι νέοι ιατροί είναι αποκλεισμένοι από τον ΕΟΠΥΥ και από το ΕΣΥ με αποτέλεσμα να καταλήγουν στην ανεργία ή στο εξωτερικό. Ζητούμε ειλικρινή και σαφή απάντηση για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ότι αφορά τις δομές του πρώην ΙΚΑ και επιπλέον, αναθεώρηση της συγκρότησης του ΕΟΠΥΥ από μηδενική βάση», αναφέρεται στο υπόμνημα.

 Η φαρμακευτική δαπάνη

Σχετικά με την προσπάθεια περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, ο ΙΣΘ θυμίζει ότι πέρσι τον Οκτώβριο πρότεινε στο υπουργείο Υγείας να υιοθετηθεί η σοφή λίστα της Στοκχόλμης για την αναγραφή φαρμάκων ώστε να περιοριστεί κατά 50% η φαρμακευτική δαπάνη, χωρίς να χορηγούνται φάρμακα β’ διαλογής και χωρίς να θιγεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Στο υπόμνημα, χαρακτηρίζει «ακατανόητο για ποιο λόγο επελέγη η ανάμιξη του υπουργείου στις εμπορικές διαδρομές του φαρμάκου δια των γενοσήμων που και προβλήματα δημιουργεί και ατελέσφορη είναι». 
Οι επενδύσεις στην υγεία

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στο χώρο της υγείας. «Την ώρα που στη χώρα μας από τις 7/11/12 καταργήθηκε κάθε φραγμός και κάθε ποιοτικό προαπαιτούμενο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις υγείας (ιατρεία) στα πλαίσια του δήθεν ανοίγματος του επαγγέλματος, δημιουργώντας άθλιες και εξαιρετικά κοστοβόρες συνθήκες για τον ΕΟΠΥΥ, δεν ενεργοποιείται η δυνατότητα ίδρυσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου εδώ και δύο χρόνια. Αναρωτιόμαστε ποιος δε θέλει στο χώρο της υγείας να γίνουν μεσαίες επενδύσεις από έλληνες επιστήμονες, για ποιο λόγο, και ποίου τα συμφέροντα εξυπηρετεί», υπογραμμίζεται στο υπόμνημα.


Το πολύπαθο ΕΣΥ

Η άμεση κατάργηση των ΥΠΕ (υγειονομικές περιφέρειες) και την αντικατάσταση όλων των κομματικών προέδρων των νοσοκομείων με αξιοποίηση στελεχών των υπηρεσιών τους, θεωρείται απαραίτητο βήμα για την αναμόρφωση του ΕΣΥ. Οι γιατροί του ΙΣΘ επισημαίνουν ότι «αναμόρφωση δεν μπορεί να γίνει με την διατήρηση γραφειοκρατικών δομών που η ΝΔ διακηρύσσει προεκλογικά από το 2004 ότι είναι άχρηστες, δηλαδή τις ΥΠΕ και ιδιαίτερα όταν αυτές στελεχώνονται από κομματάνθρωπους με τριακονταετή θητεία προέδρων στα νοσοκομεία. Είναι αδύνατον η νομενκλατούρα που είχε την ευθύνη της λειτουργίας του ΕΣΥ από το ‘81 και μετά υπό τις παρούσες συνθήκες να αλλάξει το ΕΣΥ και είναι παράλογο την ώρα που οι μισθοί των γιατρών και των νοσηλευτών μειώνονται, το γραφειοκρατικό κόστος στην υγεία να αυξάνεται».
Τέλος, οι εκπρόσωποι των γιατρών της Θεσσαλονίκης ξεκαθαρίζουν ότι τα όσα αναφέρονται στο υπόμνημα αποτελούν τις βασικές θέσεις του Συλλόγου και αφορούν την τήρηση ή μη των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ και του συγκυβερνούντος ΠΑΣΟΚ. «Προσδοκούμε ότι στο χώρο της υγείας θα υπάρξει βούληση για την εφαρμογή χρήσιμων και ρεαλιστικών πολιτικών, και δε θα συνεχιστεί τυφλά η εφαρμογή των σχεδιασμών που ανατέθηκαν μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε άγνωστη εταιρία εν κρυπτώ καθώς ούτε το ελληνικό υπουργείο Υγείας, ούτε η TaskForce επιθυμούν να ομολογήσουν δημοσίως ότι οι πολιτικές υγείας σχεδιάζονται επ’ αμοιβή και μάλιστα γενναιόδωρη, ιδιωτικά σε άγνωστα κέντρα», καταλήγουν στο υπόμνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου