Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Στο μισό πέφτει η συμμετοχή στα γενόσημα

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Μειώσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων, οικονομικά κίνητρα για τους φαρμακοποιούς που θα προωθούν τα γενόσημα και αυστηρά όρια στη συνταγογράφηση από τους γιατρούς φέρνει η νέα απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και που αναρτάται
σήμερα, στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων για την υγεία και της αύξησης της κατανάλωσης των αντιγράφων σκευασμάτων.

Στην υπουργική απόφαση, η οποία αλλάζει άρδην το τοπίο στην
αγορά φαρμάκου, ξεχωρίζει η μείωση της συμμετοχής κατά 50% για τους ασφαλισμένους που θα επιλέξουν γενόσημο, αντί για σκεύασμα του οποίου έχει λήξει η πατέντα προστασίας του (off patent). Έτσι από εδώ και στο εξής, οι ασφαλισμένοι που θα παίρνουν γενόσημο, αντί για 25% συμμετοχή θα πληρώνουν μόλις 12,5%, ενώ οι ειδικές κατηγορίες ασθενών με μειωμένη συμμετοχή ( όπως π.χ. με νόσο του πάρκινσον, οστεοπόρωση κ. ά) και συνταξιούχοι που δικαιούνται του επιδόματος ΕΚΑΣ, αντί για 10% θα καταβάλλουν 5%. Η απόφαση αυτή, όπως επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο Υγείας, αφενός θα ανακουφίσει οικονομικά τους ασφαλισμένους, αφετέρου θα αποτελέσει το βασικό «όχημα» για τη διείσδυση των γενοσήμων.

Στο ίδιο πλαίσιο, εάν ο ασφαλισμένος επιλέγει ακριβότερο φάρμακο του οποίου έχει λήξει η πατέντα προστασίας του, παρότι υπάρχει φθηνότερο γενόσημο στη θεραπευτική κατηγορία, τότε θα πρέπει ο ίδιος να πληρώνει ολόκληρη τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, ενώ μέχρι τώρα πλήρωνε αυτός τα μισά και το άλλο μισό της διαφοράς ο ΕΟΠΥΥ.

Οι αλλαγές όμως δεν σταματούν εδώ. Ειδικότερα, στην υπουργική απόφαση προβλέπονται παράλληλα τα εξής:

- Αν μια εταιρεία δεχτεί το πρωτότυπο φάρμακο που παράγει να έχει χαμηλότερη τιμή από την τιμή αναφοράς (πρόκειται για το ποσό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ), τότε το σκεύασμα αυτό θα μπαίνει κατά προτεραιότητα ση θετική λίστα, όπου ανήκουν τα φάρμακα που αποζημιώνουν τα ταμεία και άρα προτιμούνται από τους ασφαλισμένους.

- Για να συμπεριληφθεί ένα πρωτότυπο φάρμακο στη θετική λίστα θα πρέπει να κυκλοφορεί ήδη σε 12 χώρες της Ευρωζώνης ή στα 2/3 των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Μπαίνει φραγμός στην αθρόα συνταγογράφηση των γιατρών, η οποία έχει παρατηρηθεί ότι εκτινάσσει τη φαρμακευτική δαπάνη: πιο συγκεκριμένα, σε αντίθεση με αυτό που γινόταν μέχρι
σήμερα (για παράδειγμα ένας παιδίατρος μπορούσε να γράψει φάρμακο για τη μείωση της χοληστερίνης), κάθε γιατρός θα συνταγογραφεί φάρμακα ανάλογα με την ειδικότητά του.
- Κίνητρα για τους φαρμακοποιούς: κατάργηση της κλιμακωτής εισφοράς των φαρμακείων επί των πωλήσεων που πραγματοποιούν (rebate) για κάθε κουτί γενοσήμου που θα διαθέτει ο φαρμακοποιός. Για όποιο φαρμακείο επιτευχθεί ο στόχος της διάθεσης των γενοσήμων στο 60%, θα καταργείται για το συγκεκριμένο φαρμακείο όλο το rebate όλων των φαρμάκων για τον συγκεκριμένο μήνα. Με το μηνιαίο τζίρο ενός φαρμακείου να υπολογίζεται κατά μέσο όρο στις 20 χιλ. ευρώ, η απαλλαγή αυτή μεταφράζεται σε 800 ευρώ περίπου.
- Στην ίδια λογική επιστρέφουν στα φαρμακεία τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία δίνονταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Το ποσοστό του φαρμακοποιού ορίζεται στο 5%, ενώ οι εταιρείες θα δίνουν τα σκευάσματά τους στα φαρμακεία με μια έκπτωσης της τάξης του 10%, αλλά θα εξοφλούνται πιο γρήγορα σε σύγκριση με τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα τέλος με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του υπουργού Υγείας, κατά τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, υπεύθυνο για θέματα υγείας, Τζουζέπε Καρόνε, την προηγούμενη Τετάρτη, ετέθη ζήτημα μείωσης της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων (στο 50% των off patent και όχι στο 80% που είναι
σήμερα), με την τρόικα να θεωρεί πως τα αντίγραφα φάρμακα παραμένουν ακόμη ακριβά στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρώπη. Απόφαση δεν ελήφθη, το θέμα όμως αναμένεται να απασχολήσει τον υπουργό Υγείας Ά. Γεωργιάδη στη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας μέσα στην εβδομάδα.

vicky.kourlibini@capital.gr  - Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου