Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο «κούρεμα» στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ

Νέο «κούρεμα» έως 20% στους παρόχους Υγείας του ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού. Πρόκειται για οφειλές ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ -τιμολόγια έως το 2011- προς προμηθευτές, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς, φαρμακοποιούς κ.ά.

Την ίδια ώρα, οι προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού ζητούν με κυβερνητική παρέμβαση να επιτευχθεί «ψαλίδι» 80% στα τραπεζικά δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις του κλάδου στα πρότυπα των «υπερχρεωμένων νοικοκυριών».

Πιο αναλυτικά, το θέμα των ληξιπρόθεσμων συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, όπου διαπιστώθηκε σοβαρή καθυστέρηση στην εξόφληση των παρόχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας προκειμένου να ξεπεράσει τη χρονοβόρα διαδικασία της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, αποφάσισε να προχωρήσει σε σχέδιο ταχείας... εξόφλησης.

Συγκεκριμένα, προτείνεται στους παρόχους «κούρεμα» στα χρέη του ΕΟΠΥΥ της τάξεως του 16% με 20%, με... αντάλλαγμα άμεσα αποπληρωμή χωρίς εκκαθάριση τιμολογίων.

Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, υπό τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη με τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Αντώνη Μπέζα και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μπέζας, συνολικά έως το τέλος Αυγούστου η ληφθείσα χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε 1.198.321.558 ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα συνολικού ύψους 824.633.927 ευρώ και από αυτά έχουν εξοφληθεί εντάλματα συνολικού ύψους 752.732.976. Δηλαδή, έχει ενταλματοποιηθεί το 69% της ληφθείσας χρηματοδότησης και έχει πληρωθεί το 63%.

Προμηθευτές 

Στο μεταξύ, χθες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.), με ανακοίνωσή του, αναγνωρίζει την προσπάθεια για την καταβολή κατά μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ζητά, ωστόσο, την «άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την αντιμετώπιση των τραπεζικών δανείων των επιχειρήσεων υγείας και των επαχθών επιτοκίων δανεισμού», προσθέτοντας ότι είναι οξύμωρο το κράτος «να αναζητεί εναγωνίως 'κούρεμα' του δικού του χρέους προς τους δανειστές του προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο» και να μη γίνεται κουβέντα για τα αντίστοιχα προβλήματα του κλάδου.

Και υπογραμμίζουν «η ανάλογη με το 'κούρεμα' των ομολόγων τους περικοπή των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων Υγείας προς τις τράπεζες αποτελεί όρο για την επιβίωσή τους».

ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Μιλησε ο "Θεος"(τρις):Λεφτα υπαρχουν,πληρωστε αμεσα τα ληξιπροθεσμα.Αυτοι νομισαν οτι βρισκονται σε κουρειο και αρχισαν το κουρεμα 10%..20%.Μετα επηρεαστηκαν απο τροικα και γιατρους και μπερδευτηκαν στις δοσεις.Ρητορικο το ερωτημα ειναι θεμα ανικανοτητας η πολιτικης επιλογης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή