Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΣΙΠΥ - Ενημέρωση από συνάντηση με Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα

Ενημερωτικό Σημείωμα

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του Δ.Σ. της ΠΟΣΙΠΥ παρουσία του νομικού συμβούλου κ. Σαμαρτζή με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.

Κατά τη συνάντηση αυτή δόθηκε το Υπόμνημα το οποίο επισυνάπτεται και συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα κάτωθι θέματα :

1) Factoring. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του θα προσπαθήσει να εφαρμοστεί από πλευράς Τραπεζών, ανοχή αποπληρωμής των οφειλομένων σε συνάρτηση με τις καταβολές των παλαιών οφειλών προς τους παρόχους υγείας. Πιστεύουμε ότι από τη συζήτηση που είχαμε μαζί του, αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με τις Τράπεζες.

2) Συζητήθηκε το θέμα της υπέρβασης των δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ για το πρώτο εξάμηνο του 2013 όσον αφορά τον κλάδο μας και εμείς υποστηρίξαμε ότι η υπέρβαση των δαπανών αυτών έχει γίνει από ορισμένους, τα στοιχεία αυτά υπάρχουν καταγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό σύστημα του e-ΔΑΠΥ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και είναι αρκετό να θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν.

Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο αυτοί που είχαν μείωση του εξαμηνιαίου τζίρου τους το 2013 σε σχέση με το 2012.

3) Για το θέμα της μη ισότιμης μεταχείρισης στις πληρωμές των παρόχων υγείας μας ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών χρηματοδοτεί τα επιμέρους Υπουργεία και αυτά με τη σειρά τους κατανέμουν τους πόρους προς τους παρόχους. Εμείς από την πλευρά μας θα ζητήσουμε άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η τάξη στις πληρωμές μας. Δεν θα ανεχτούμε πλέον να έχουν πληρωθεί οι φαρμακοποιοί για τον Μάιο και οι υπόλοιποι πάροχοι υγείας για τον Ιανουάριο.


Ο Πρόεδρος            Ο Γεν. Γραμματέας


Θ. Χατζηπαναγιώτου  Ι. Κλεινάκης

------------------------

Αθήνα, 05/09/2013
Αρ. Πρωτ. :115


Προς
Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Σταϊκούρα


Η οικονομική επιβίωση των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με αφορμή την αδυναμία καταβολής των τρεχουσών οικονομικών υποχρεώσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων που συγχωνεύτηκαν σε αυτόν, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε κάποια στοιχεία της αντισυμβατικής συμπεριφοράς του κράτους σε σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι μας που μας έχουν οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα. 

1) Πριν την σύσταση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τα ασφαλιστικά ταμεία Ο.Π.Α.Δ., Ο.Α.Ε.Ε. κ.λ.π. είχαν την νομική υποχρέωση να εξοφλούν τους προμηθευτές τους εντός 90 ημερών.

Π.Δ. 113/2010, ΦΕΚ 194/Α’/22-11-2010, άρθρο 7, παράγραφος 6 γ.
« Ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι οι απλήρωτες υποχρεώσεις μετά την πάροδο 90 ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στη σχετική σύμβαση» .
Όπως όλοι γνωρίζουμε με υποσχέσεις της διοίκησης του Ο.Π.Α.Δ. για εμπρόθεσμη εξόφληση των υποχρεώσεων των ταμείων κατευθυνθήκαμε σε εκχώρηση των απαιτήσεων μας έναντι του δημοσίου σε τραπεζική διαδικασία Factoring και χρηματοδοτηθήκαμε πληρώνοντας τόκο άνω των 10% ετησίως για όλα αυτά τα χρόνια αφού το κράτος «λησμόνησε τις 90 ημέρες της υποχρέωσης του».

2) Πολύχρονες προσφυγές μας από το 2005 στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αναπροσαρμογή των καθηλωμένων από το 1991 αμοιβών μας για τις εργαστηριακές πράξεις, κατέληξαν στην απόφαση 94/2010 του ΣτΕ που αναφέρει : « διαπιστώνει την αδικαιολόγητη παράλειψη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να συμμορφωθεί προς την υπ’ αριθ. 3619/2008 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Καλεί το ανωτέρω Υπουργείο να συμμορφωθεί προς την εν λόγω απόφαση εντός τριμήνου από την κοινοποίηση σε αυτό του παρόντος πρακτικού» 24/09/2010.
Στη συνέχεια καταλογίσθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ στον Υπουργό Υγείας για μη συμμόρφωση του, το οποίο εισπράχθηκε από την ΠΕΕΒΙ, ενώ το κράτος συνέχισε να αγνοεί την απόφαση του ΣτΕ.

3) Το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προχώρησαν σ’ ένα ακόμα βήμα προσαρμογής προς την απόφαση του ΣτΕ απομειώνοντας αυθαίρετα τις τιμές βασικών διαγνωστικών εξετάσεων, Αξονική – Μαγνητική Τομογραφία, Σπινθηρογράφημα καρδιάς, Καρκινικοί Δείκτες, Εξετάσεις Θυρεοειδούς, αγνοώντας προκλητικά τις τιμές των εξετάσεων Γεν. Ούρων 1,76 ευρώ, Γενική Αίματος 2,88, Ακτινογραφία θώρακος 4,05 ευρώ.
Εμείς προσφύγαμε στις 07/01/2013 στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακυρώσεως.

4) Το κράτος θεσμοθέτησε την υποχρέωση μας να δηλώνουμε στη φορολογική μας δήλωση τα νομικά πρόσωπα, τις θεωρητικές εισπράξεις μας από την παροχή υπηρεσιών ανεξάρτητα αν έχουμε λάβει τα χρήματα από τα συμβεβλημένα ταμεία.

Το ίδιο λοιπόν κράτος που μας οφείλει τις υποχρεώσεις του από τα ασφαλιστικά ταμεία, μας φορολογεί για όλα τα χρόνια των οφειλών του σαν να μας τα έχει καταβάλλει και μας επιβαρύνει με την ανάλογη προκαταβολή φόρων για την επόμενη χρονιά.

Η μη συμμόρφωση των δικών μας φοροδοτικών υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος αποτελεί ποινικό αδίκημα, η μη συμμόρφωση του κράτους για τις υποχρεώσεις του απέναντι μας δεν αποτελεί τίποτα…….

5) Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παραβιάζοντας το άρθρο 4, παράγραφος 1 του Συντάγματος για την αρχή της ισότητας που « επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση των προσώπων που τελούν υπό αυτές ή παρόμοιες συνθήκες…ώστε να διασφαλίζεται η πραγμάτωση του Κράτους Δικαίου και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του καθενός με ίσους όρους». 

Είναι γνωστό ποιοι πάροχοι πληρώθηκαν για τον Μάιο του 2013 και ποιοι περιμένουν ακόμα τον Φεβρουάριο.

Στη χρήση του 2013 ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ενώ συνεχίσαμε να παρέχουμε ανελλιπώς τις υποχρεώσεις μας στο κοινωνικό σύνολο, τον Ιούλιο διαπίστωσε εκτροχιασμό του μειωμένου προϋπολογισμού του ακόμα σε σχέση με αυτόν του 2012 και ζητά αναδρομικό claw back μετά την εφαρμογή του οποίου, δεν γνωρίζουμε εάν τα εργαστήρια μας θα μπορούν να εξυπηρετούν τις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες. 

Θα θέλαμε να προτείνουμε :

1) Την ισότιμη μεταχείριση όλων παρόχων υγείας που συνεργάζονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γιατί παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, συνεχίζει η αντισυμβατική και πέραν κάθε έννοιας νομιμότητας προνομιακή συμπεριφορά των πληρωμών των υποχρεώσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. απέναντι στον κλάδο των φαρμακοποιών. Σήμερα οι φαρμακοποιοί αδικαιολόγητα προηγούνται στις πληρωμές τους 4 μήνες έναντι όλων των άλλων παρόχων υγείας.

2) Αποκατάσταση της ροής των τρεχουσών υποχρεώσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σύμφωνα με τη νομική του υποχρέωση των 45 ημερών από την υποβολή των δαπανών. 

3) Την παρέμβαση σας στον τομέα των Τραπεζών Factoring προκειμένου να επωμιστούν μέρος του βάρους της αναδρομικής περικοπής των οφειλομένων. 

4) Εξομοίωση των νομικών προσώπων με τα φυσικά πρόσωπα σε ότι αφορά την φορολόγηση τους όχι με βάση τα τιμολογηθέντα στη χρήση, αλλά με βάση τα εισπραχθέντα ποσά των παρόχων υγείας από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

5) Συμψηφισμό των οφειλομένων ποσών από τα διαγνωστικά εργαστήρια προς το κράτος είτε αυτά αφορούν εργοδοτικές εισφορές είτε οφειλές προς την εφορία σε σχέση με αυτά που οφείλει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με βάση τη μηνιαία δαπάνη που έχει υποβάλλει ο εκάστοτε πάροχος στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού.

6) Ένταξη των ιατρικών δραστηριοτήτων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, από τα οποία έχουν αποκλειστεί ολοκληρωτικά.

7) Επανεκτίμηση του κωδικού ΚΑΕ 0671.01 που αφορά παρακλινικές εξετάσεις με βάση τα διεθνή πρότυπα σαν ποσοστό του Α.Ε.Π. όπως ισχύει για τη φαρμακευτική δαπάνη.

Ο Πρόεδρος            Ο Γεν. Γραμματέας


Θ. Χατζηπαναγιώτου  Ι. Κλεινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου