Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Με το ζόρι… γενόσημα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. Από τη μία ο υπουργός Υγείας, εν όψει του νέου νομοσχεδίου για το φάρμακο, δηλώνει υπέρμαχος των γενοσήμων, ισχυριζόμενος πως είναι φτηνότερα, και από την άλλη οι γιατροί ισχυρίζονται ότι κοστίζουν έως 880% ακριβότερα απ’ ό,τι στη Σουηδία.
  
Από τη μία ο υπουργός Υγείας, εν όψει του νέου νομοσχεδίου για το φάρμακο, δηλώνει υπέρμαχος των γενοσήμων, ισχυριζόμενος πως είναι φτηνότερα, και από την άλλη οι γιατροί ισχυρίζονται ότι κοστίζουν έως 880% ακριβότερα απ’ ό,τι στη Σουηδία.

Της Ντάνι Βέργου
«Δεχόμαστε κριτική από την τρόικα, ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων της χώρας μας στο φάρμακο είναι πολύ χαμηλή» δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης. «Δεν έχει ζητηθεί ως αίτημα να αυξηθεί η συμμετοχή, έχει πέσει όμως στο τραπέζι» πρόσθεσε.

Εν όψει νέου νομοσχεδίου για το φάρμακο, το οποίο θα περιλαμβάνει «πολύ μεγάλη παρέμβαση στα γενόσημα», ο υπουργός Υγείας μίλησε ελάχιστα για το φάρμακο κι όποιος… κατάλαβε κατάλαβε. «Η συμμετοχή θα πέσει με την είσοδο των γενοσήμων στην αγορά», ενώ «θα δοθούν κίνητρα και στους γιατρούς και στους φαρμακοποιούς». Το εν λόγω σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο πριν από την έλευση της τρόικας στις 16 Σεπτεμβρίου, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Στο θέμα της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας που ισχύει από τον περασμένο Αύγουστο, με εγκύκλιο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και σχετικό νόμο, αλλά και την αντίδραση των γιατρών που ζητούν να μπορούν να συνταγογραφούν την εμπορική ονομασία του φαρμάκου (γενοσήμου ή μη) ο υπουργός δήλωσε πως «οι νόμοι όσο
ισχύουν, οι νόμοι αλλάζουν όμως»…

Υψηλές τιμές

 Αν και δηλώνει υπέρμαχος των γενοσήμων, ισχυριζόμενος πως είναι φτηνότερα και η χρήση τους θα μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας, τα διατηρεί σε εξωφρενικά υψηλές τιμές. Το πρώτο που όφειλε να κάνει, εάν ήθελε να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη, ήταν να μειώσει τις τιμές των γενοσήμων, κατεβάζοντάς τες στα ευρωπαϊκά επίπεδα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Δημ. Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
«Ως υπουργός Υγείας έχει αυτή την αρμοδιότητα, αλλά αποφεύγει επιμελώς να την αξιοποιήσει. Τουναντίον, συνεχίζει να διατηρεί τιμές γενοσήμων έως και 880% ακριβότερες των τιμών που
ισχύουν σε άλλες χώρες!»

 Η ΟΕΝΓΕ έχει τονίσει ότι όντως τα γενόσημα μπορούν να καταλάβουν σημαντικό μερίδιο στη θεραπεία των ασθενών αρκεί να είναι ασφαλή, τακτικά ελεγχόμενα από τον ΕΟΦ και φτηνά.
«Εάν μπορεί το υπουργείο Υγείας να εξασφαλίσει αυτές τις προϋποθέσεις ας το πει ευθέως. Εάν όχι, ας πάψει τις κραυγές και τις ύβρεις και ας σιωπήσει αποδεχόμενο την ανικανότητά του» προσθέτει.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ δημοσιοποίησε μάλιστα συγκριτική έρευνα τιμών γενοσήμων φαρμάκων στη χώρα μας και τη Σουηδία σύμφωνα με την οποία η γενόσημη ομεπραζόλη είναι 565% πιο ακριβή στην Ελλάδα απ” ό,τι στη Σουηδία, η γενόσημη σιμβαστατίνη είναι 880% πιο ακριβή, η γενόσημη ατορβαστατίνη είναι 823% πιο ακριβή στην Ελλάδα απ” ό,τι στη Σουηδία κ.ο.κ.
 ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

«Η λιτότητα σκοτώνει και στην Ελλάδα»

Στη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών, του ΗIV και των λοιμώξεων, στην αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας κατά 40% και των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 24% στην Ελλάδα της κρίσης, εστιάζει επιστημονική έρευνα που δημοσιεύει το αμερικάνικο δίκτυο CNN.
 «Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο μιας καταστροφής της δημόσιας υγείας» σημειώνουν ο Βρετανός πολιτικός επιστήμονας και επιδημιολόγος David Stucler και ο Αμερικανός παθολόγος και επιδημιολόγος Sanjay Basu, συγγραφείς του βιβλίου «Τhe Body Economic – Why Austerity Kills» (Το οικονομικό σώμα – Γιατί η λιτότητα σκοτώνει), που μελετά τις επιπτώσεις των οικονομικών κρίσεων στην υγεία.

 Οι δύο επιστήμονες περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ελλάδα, αναφερόμενοι στις περικοπές στη δημόσια υγεία κατά 40%, την αύξηση κατά 40% όσων αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε επαρκή περίθαλψη (με την πλειονότητα αυτών να είναι συνταξιούχοι), στην αύξηση της κατάθλιψης και την εκτόξευση των αντικαταθλιπτικών και τη στροφή των πιο απελπισμένων νέων σε
φθηνά συνθετικά ναρκωτικά.

Παρ” όλα αυτά, επιμένουν ότι οι θάνατοι, οι ασθένειες και η κατάθλιψη δεν είναι μοιραίες συνέπειες της κρίσης, αντίθετα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν ακολουθούνταν διαφορετικές πολιτικές ενίσχυσης της εργασίας και του κοινωνικού κράτους. «Η έρευνά μας απέδειξε ότι κάθε ευρώ που ξοδεύεται στη δημόσια υγεία, επιστρέφει ώς και τρία ευρώ αν επενδυθεί σωστά», γράφουν.

 Επιπλέον, διαλύουν συνήθεις μύθους περί υπερτροφικής δημόσιας υγείας, τεμπέληδων Ελλήνων και πακέτων διάσωσης που σπαταλιούνται: «Στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 5 νοσοκομειακές κλίνες σε κάθε 1.000 πολίτες, ενώ στη Γερμανία πάνω από 8. Ο Ελληνας δουλεύει κατά 600 ώρες περισσότερες τον χρόνο από τον μέσο Γερμανό. Τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν δίνονται για στήριξη της δημόσιας υγείας, αλλά επιστρέφουν στις μεγάλες διεθνείς τράπεζες σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία».
 «Η έρευνά μας δείχνει ότι τώρα θα κοστίσει πολύ περισσότερο να καταπολεμηθεί η αύξηση του ΗΙV, της ελονοσίας και της φυματίωσης στην Ελλάδα, από ό,τι θα κόστιζε η πρόληψή τους. Αυτό που μάθαμε είναι ότι οι σκληρές, δίχως διακρίσεις περικοπές σε βασικά προγράμματα κοινωνικής προστασίας, δεν είναι μόνο οικονομικά αδιέξοδες, αλλά και θανάσιμες», καταλήγουν.

Το πόσο θανάσιμες είναι το γνωρίζουν ήδη τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων που χτυπάνε ξύλο μην αρρωστήσουν, αλλά και οι ασφαλισμένοι που βιώνουν τις συνέπειες της διάλυσης της δημόσιας υγείας.

 Α.Τζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου