Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Αντιθέσεις κορυφής για τον νέο ρόλο του ΕΟΠΥΥ

«ΑΠΟΧΡΩΣΗ» ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ «ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ»

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΑΥΓΗ

 Τη θέοη του υφυπουργού Υγείας συμμερίζονται επίσης οι γιατροί, οι εργαζόμενοι και ο πρόεδρος του Οργανισμου. Μόνος απέμεινε ο Γεωργιάδης...
» Μία βασική όσο και κομβική διαφωνία σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο και την αποστολή του Εθνικού Οργανισμου Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) φαίνεται ότι έχει προκύψει στο εσωτερικό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας!

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε προχθές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 12ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Healthworld 2013», ότι στα σχέδια της κυβέρνησης και του ιδίου είναι n κατάργηση του ΕΟΠΥΥ και n δημιουργία ενός νέου, αυτόνομου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με ενοποίηση υπό την σκέπη του όλων των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, όλων των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων του ΕΣΥ, ενώ ο ΕΟΠΥΥ θα μετατραπεί αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, καθώς και σε διαχειριστή του συνόλου των δομών του δημοσίου συστήματος Υγείας και των πληρωμών του δημοσίου συστήματος Υγείας προς τους παρόχους του.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, όμως, ήταν χθες n ομιλία του αρμοδίου για τον ΕΟΠΥΥ υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα, κατά τη διάρκεια του ιδίου συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ, ο Αντώνης Μπέζας τόνισε χαρακτηριαστικά τα εξής:
"Όσον αφορά τον ρόλο και την αποστολή του ΕΟΠΥΥ, ως παρόχου και αγοραστή υπηρεσιών Υγείας ταυτόχρονα, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφισβήτηση για δυο πράγματα:- Ότι ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να υπάρχει ισχυρή, δημόσια και δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

-Ότι όποιες αλλαγές υπάρξουν θα γίνουν χωρίς αιφνιδιασμούς και θα προέλθουν αξιοποιώντας τις μελέτες που έχουν γίνει, τη συσσωρευμένη εμπειρία των ειδικών και μετά από εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Είναι παραπάνω από προφανές ότι ο Αντώνης Μπέζας προκρίνει έναν ΕΟΠΥΥ - πάροχο και αγοραστή υπηρεσιών Υγείας ταυτόχρονα.

Τη σαφώς διαφορετική θέση του υφυπουργού Υγείας συμμερίζονται, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, καθώς και οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού.

Δ. Βαρνάβας: Υγειονομική γενοκτονία επί θύραις!
Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στην αποκάλυψη - σοκ στην οποία προέβη προχθές ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ύμφωνα με την οποία περισσότεροι από... 6 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, είτε ταυτοποιημένοι είτε όχι, έχουν απολέσει πλέον την ασφαλιστική τους ικανότητα, σε ένα σύνολο 10,5 εκατ. ασφαλισμένων του Οργανισμού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση σε γραπτή δήλωση του:

«To νούμερο των περίπου 6.000.000 ανασφάλιστων συμπολιτών μας, που οι ίδιοι και οι οικογένειές τους δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι αστρονομικό. Έτσι, λοιπόν, όσοι έχουν την ατυχία να αρρωστήσουν δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε πρωτοβάθμια ούτε σε νοσοκομειακή, αλλά ούτε και σε φαρμακευτική περίθαλψη.

Περισσότερο από ποτέ γίνεται επίκαιρη n θέση της ΟΕΝΓΕ για κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης όλου του πληθυσμού της χώρας, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς διακρίσεις σε ασφαλισμένους, ανασφάλιστους, απόρους.

"Μόνον έτσι θα αποφευχθεί n υγειονομική γενοκτονία, n οποία βρίσκεται επί θύραις».
ΣΥΡΙΖΑ:
Ανθρωποκτόνες οι πολιτικές του Μνημονίου

» Σε δική του ανακοίνωση σχετικά με τα ασύλληπτα στοιχεία, τα οποία έδωσε προχθές στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «ανθρωποκτόνες διαστάσεις των μνημονιακών πολιτικών» και συμπληρώνει:

«Οι πρόσφατες φιέστες του λαλίστατου περί παντός υπουργού Υγείας, κ. Γεωργιάδη, για το λεγόμενο 'εισιτήριο Υγείας - ντροπής', που, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, αφορά λιγότερο από το 5% των ανασφάλιστων πολιτών, αποδεικνύονται άνθρακες! Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το δικαίωμα της πρόσβασης όλων των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς, στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους κατάσταση, είναι αδιαπραγμάτευτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου