Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Κ.ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ : O ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

 


FARMAKOPOIOI.

Παρεμβαίνοντας στις εργασίες του 12ου Συνεδρίου HEALTHWORLD o πρόεδρος του ΠΦΣ έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση με αφορμή την συζήτηση με θέμα :ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΩΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΙΑΣ "ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ" ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
"Θα διακινδυνεύσω να φανεί κοινότοπη η αρχική μου παρέμβαση, υπενθυμίζοντας τη λαϊκή σοφή παροιμία, που λέει: «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει».
Θα το κάνω όμως, γιατί στην περίπλοκη εποχή μας συμβαίνει κάτι διαφορετικό: όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, είτε δεν ξημερώνει καθόλου, είτε ξημερώνει από λάθος μεριά.

Και εξηγούμαι: πριν καθορίσουμε την τεκμηρίωση και τη συναίνεση, ως προαπαιτούμενα μιας παραγωγικής πολιτικής, θα πρέπει να έχουμε καθορίσει ένα κοινό στόχο για αυτήν την πολιτική.

Ποιος είναι ο στόχος μας;
Υπάρχει κοινός στόχος;
Το ΥΥΚΑ θα πει ότι ναι, υπάρχει, και είναι η Ανασυγκρότηση του Υγειονομικού Τομέα.
Οι δανειστές μας θα πουν ότι είναι η επίτευξη των στόχων του Μνημονίου.
Οι κλαδικές επιστημονικές οργανώσεις, μαζί κι εμείς, θα πούμε ότι είναι η αξιοπρεπής περίθαλψη του ελληνικού λαού.
Όπως την εννοεί καθένας μας, προτάσσοντας κάθε φορά τη δική του οπτική.

Άρα, πριν μπούμε στη συζήτηση της παραγωγής πολιτικής, θα πρέπει να συμφωνήσουμε, να συναινέσουμε σε έναν κοινό στόχο.
Αυτό είναι το πιο βασικό προαπαιτούμενο.

Ένα δεύτερο προαπαιτούμενο, είναι η αποφυγή του ολισθηρού δρόμου του λαϊκισμού, από κάθε συνομιλητή, στο όνομα της υπεράσπισης του κλάδου του.
Με θλίψη σκέφτομαι τα όσα ανταλλάσσονται ανάμεσα σε κάποιους φορείς ή πρόσωπα, κάθε φορά που τίθενται σοβαρά θέματα, όπως πχ ο τρόπος συνταγογράφησης των γενοσήμων, χωρίς να σταθώ στο αν είναι γιατροί, φαρμακοποιοί, διαγνωστικά κέντρα η κλινικάρχες.
Αντί να συζητάνε για το μείζον, κάποιοι περιλούουν τους άλλους με χαρακτηρισμούς, Εδώ, λοιπόν έρχεται η ανάγκη τεκμηρίωσης. Τα διάφορα επιχειρήματα του τύπου «πουθενά δεν συμβαίνει αυτό», ή «σε όλο τον κόσμο ισχύει το άλλο», έχουν τόση αξία, όσο και μια δεκάρα προ της έλευσης του ευρώ.

Τέλος, ένα τρίτο προαπαιτούμενο, είναι η όποια συζήτηση να μη γίνεται με το μαχαίρι στο λαιμό.

Συνήθως, όλοι τρέχουμε εσπευσμένα γύρω από ένα τραπέζι, όταν πρόκειται να δούμε τι θα πούμε στην τρόϊκα, ή όταν πρέπει να μοιραστούν κάποια λιγοστά χρήματα.
Μοιραίο είναι, όχι συναίνεση να μην υπάρχει, αλλά αντιπαράθεση. Για το λόγο αυτό είναι απόλυτα χρήσιμες συναντήσεις, όπως η σημερινή.

Άρα, κλείνοντας, θεωρώ ότι για την παραγωγή πολιτικής στον Υγειονομικό τομέα, πρώτα – πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε στο στόχο μας. Για εμάς, ο στόχος είναι ένας:

Αξιοπρεπής περίθαλψη του Ελληνικού λαού, κάτι που σε ότι μας αφορά, περιλαμβάνει την αξιοπρεπή φαρμακευτική περίθαλψη. Από εκεί και πέρα, για το πώς θα την πετύχουμε, μέσα στο σημερινό πιεστικό οικονομικό πλαίσιο, απαιτείται να συμβάλουμε όλοι με τεκμηριωμένες προτάσεις.
Όσον αφορά εμάς, τους φαρμακοποιούς, είμαστε έτοιμοι να σας τις καταθέσουμε."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου