Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ολικό λίφτινγκ στον ΕΟΠΥΥ


Μετά τις αλλαγές στο φάρμακο, σειρά παίρνει ο ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο και θα παραδοθεί στον υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Οργανισμού που επεξεργάζεται ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου, με βασικούς άξονες το «μάζεμα» δομών και δαπανών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν και ακόμη μελετώνται οι λεπτομέρειες των μετατροπών, το επικρατέστερο σενάριο είναι η σύμπτυξη των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα βάζει κάτω από την ίδια ομπρέλα τις δομές του ΕΟΠΥΥ, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία.

Έτσι τα πολυϊατρεία του Οργανισμού (πρώην δομές ΙΚΑ, συνολικά 60 νομαρχιακές, 82 τοπικές και 108 τοπικά ιατρεία) αναμένεται ότι θα ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ξεκαθάρισμα στις δομές, προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά δυνάμεων και άρα κόστους. Και αυτό καθώς εκτός από τα επιπλέον λειτουργικά έξοδα που προκύπτουν, ο λογαριασμός ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, αφού πολλά από αυτά δεν στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια.

Παρομοίως και οι περίπου 5.500 χιλιάδες γιατροί με συμβάσεις αορίστου χρόνου και άλλοι 500 μόνιμοι που στελεχώνουν αυτή τη στιγμή τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ εκτιμάται επίσης ότι θα ενσωματωθούν στο ΕΣΥ.

Οι παραπάνω μεταβολές υπόκεινται στη λογική πως ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να απαλλαγεί από το διττό του ρόλο, δηλαδή να είναι και «αγοραστής» υπηρεσιών υγείας, αλλά και πάροχος, κρατώντας μόνο την πρώτη ιδιότητα. Συνεπώς ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται καθαρά σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα υγείας, αγοράζοντας υπηρεσίες από το ΕΣΥ και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπου θα απευθύνονται οι ασφαλισμένοι. Το επιχείρημα που προβάλει το υπουργείο Υγείας είναι ότι θα πετύχει πολύ πιο εύκολα μεγαλύτερες μειώσεις τιμών στις προσφερόμενες υπηρεσίες, αφού πλέον θα διαπραγματεύεται για το σύνολο των μονάδων υγείας και όχι μεμονωμένα για τις δικές του δομές.

Η αλλαγή του ρόλου του ΕΟΠΥΥ και η μετατροπή του σε «αγοραστή και βασικό διαπραγματευτή» των υπηρεσιών υγείας συμπεριλαμβανόταν εξάλλου στις προτάσεις της task force για την ανασύσταση του Οργανισμού, μαζί με την επανεξέταση των μοντέλων και των διαδικασιών που θα ακολουθούνται για όλα τα συμβόλαια με τους παρόχους υγείας, τον υπολογισμό εσόδων-εξόδων ως ποσοστό των συνολικών δαπανών για την υγεία και την ενίσχυση της δυνατότητάς του φορέα να συλλέγει τα ασφάλιστρα.

Οι αποφάσεις για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ληφθούν στις αρχές Οκτωβρίου και αφού έχει προηγηθεί διάλογος με όλους εμπλεκόμενους φορείς και τους εργαζόμενους, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας. Οι αλλαγές εντωμεταξύ αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα στη λογική της καλύτερης και πιο ευέλικτης λειτουργίας του Οργανισμού, αλλά και του περιορισμού του ελλείμματός του.
Πηγή .capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου