Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

«Καυτός» φάκελος τα φάρμακα

Στο στόχαστρο της τρόικας βρίσκεται η φαρμακευτική δαπάνη, η οποία πρέπει να «κλείσει» το 2014 στο 1% του ΑΕΠ. Σήμερα μάλιστα τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να ενημερωθεί για τα μέτρα που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος.

Στη συνάντηση ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης θα επιχειρήσει να πείσει ότι η φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να διατηρηθεί και το 2014, στα 2,2 - 2,3 δις ευρώ, παρουσιάζοντας ισοδύναμα μέτρα για την εξοικονόμηση πόρων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη το υπουργείο Υγείας προχωρεί στην θέσπιση μέτρων για την αύξηση του ποσοστού χρήσης των γενόσημων έως και 60% από 19,8% που είναι σήμερα. Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα έχει ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τη στήριξη τους στην προώθηση των γενοσήμων.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται επίσης τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) με την τρόικα να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις ώστε να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ. Το υπουργείο πάντως θα υποστηρίξει ότι τα ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να διατίθενται μέσω του φαρμακείου αλλά ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται με το 100% της τιμής τους. Το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών παραμένει «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο πλευρών. Η τρόικα ζητά μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15% από το 23% που ισχύει σήμερα. Ωστόσο η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι εάν τα φάρμακα που προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση χορηγούνται μόνο από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, υπερκαλύπτεται η μνημονιακή οδηγία.

Τέλος, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να απασχολήσουν τους εκπροσώπους της τρόικας με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για το 2011 και το 2012 να ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.               ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου