Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Άμεση ισότιμη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων ζητά ο ΙΣΑ

IATRONET. Κόκκινη γραμμή για τον ΙΣΑ είναι η ισότιμη πληρωμή και αντιμετώπιση όλων των παρόχων υγείας.


Πραγματοποιήθηκε
σήμερα 16/9/2013 έκτακτη συνάντηση του Προέδρου του ΙΣΑ κ. Γεωργίου Πατούλη με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό Δημήτριο για το έντονο πρόβλημα που έχει προκύψει εξαιτίας της καθυστέρησης πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ιατρούς της Αθήνας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ έθεσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ιατροί της Αθήνας δεν έχουν άλλες αντοχές. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΙΣΑ, ‘Οι ιατροί, τα εργαστήρια και τα πολυϊατρεία της Αθήνας έχουν πληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση μέχρι τον Ιούλιο του 2010, ενώ σε επαρχιακές πόλεις έχουν πληρωθεί έως και τον Αύγουστο του 2011. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι ο ΟΠΑΔ στην Αθήνα καθυστερεί έναν ολόκληρο χρόνο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ κάποια ταμεία όπως το ΕΤΑΑ και το ΤΑΥΤΕΚΩ δεν έχουν προβεί σε πληρωμή ούτε ενός μηνός και δεν υπάρχει σχετικός προγραμματισμός.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι οι ιατροί εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές βιοποριστικές ανάγκες, καθότι έχουν να πληρώσουν φόρους και εισφορές για χρήματα τα οποία που δεν έχουν καν εισπράξει, ενώ η πολιτεία αρνείται ακόμη και τον συμψηφισμό.
Κατόπιν τούτων ο Πρόεδρος του ΙΣΑ επισήμανε ότι «πρέπει άμεσα να στελεχωθούν οι πρώην ΥΠΑΔ της Αθήνας, ιδίως Κεντρικής και Νότιας Αθήνας που εντοπίζεται η μεγάλη καθυστέρηση, με προσωπικό όπως από μηνών έχει ζητήσει ο ΙΣΑ. Παράλληλα πρέπει να γίνει και πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας που να συνδράμει στην εκκαθάριση όπως ήδη γίνεται στο ΤΥΔΚΥ και να υπάρξει άμεση πληρωμή των οφειλομένων στους ιατρούς της Αθήνας, που πρέπει να αντιμετωπισθούν ισότιμα με τους συναδέλφους τους των υπολοίπων περιοχών της Ελλάδος.»

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι αν δεν υλοποιηθούν τα ως άνω, θα υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις και δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα νόμιμα δικαιώματα των ιατρών μελών του ΙΣΑ. Επίσης ετέθη το θέμα της σοβαρής καθυστέρησης της πληρωμής των τρεχόντων οφειλών του ΕΟΠΥΥ που για το
2013 έχει πληρωθεί μόνο ο Ιανουάριος και οφείλεται επίσης το 10% όλου του 2012, ενώ άλλοι πάροχοι υγείας όπως οι φαρμακοποιοί έχουν πληρωθεί και τον Μάιο του 2013. Κόκκινη γραμμή για τον ΙΣΑ είναι η ισότιμη πληρωμή και αντιμετώπιση όλων των παρόχων υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ έθεσε πάλι στον Υπουργό Υγείας το ζήτημα για την κατάργηση του Νόμου Λοβέρδου, που αφαιρεί από τους ιατρούς την ευθύνη της θεραπείας του ασθενή τους και την αντικατάσταση του με νέο νόμο, που θα δίνει στους ιατρούς το δικαίωμα να συνταγογραφούν το εμπορικό σκεύασμα (γενόσημο ή πρωτότυπο), που κρίνουν ότι εξατομικευμένα είναι καταλληλότερο για τη θεραπεία του ασθενή. Επίσης τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει ο Νόμος ‘Κανένα συνταγογραφούμενο Φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή’.
Ο ΙΣΑ αναμένει την υλοποίηση των ως άνω και καλεί όλους τους ιατρούς μέλη του σε εγρήγορση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα τους και να επιτευχθεί η επαγγελματική επιβίωσή τους.’, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου