Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Γ. Πατούλης: Να αντικατασταθεί άμεσα ο νόμος Λοβέρδου

















newsbomb.gr. Με αφορμή την απαγόρευση των εισαγωγών όλων των ινδικών γενόσημων της εταιρείας Ranbaxy από τις αμερικανικές αρχές, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης, προειδοποίησε για μία ακόμα φορά με δηλώσεις του στο newsbomb.gr, για τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας.

Η εξέλιξη αυτή στις ΗΠΑ
επιβεβαιώνει την ορθότητα της θέσης της ιατρικής κοινότητας ότι ο γιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφεί με βάση τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός να επιλέγει το φάρμακο, καθώς δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τους ασθενείς, τονίζει ο κ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ σημειώνει ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες προκύπτουν τέτοιους είδους ζητήματα, επειδή οι γιατροί συνταγογραφούν μόνο τη δραστική ουσία. Στις ΗΠΑ με έναν τόσο ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό, όπως είναι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εντοπίζονται οι περιπτώσεις φαρμάκων, που φέρουν κινδύνους για την υγεία των ασθενών. Ωστόσο, θέτει το ερώτημα της επάρκειας των αντίστοιχων ελέγχων στην Ελλάδα, τη στιγμή που ο
ΕΟΦ έχει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και στην ουσία υπολειτουργεί.

Για τον κ. Πατούλη είναι άμεση η ανάγκη αντικατάστασης του σχετικού νόμου Λοβέρδου, που εισήγαγε τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας από τον γιατρό και την επιλογή του φαρμάκου από τον φαρμακοποιό, ώστε να δίνεται στον ασθενή το φθηνότερο σκεύασμα.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ
τέλος επανέλαβε το κρίσιμο αίτημα της ιατρικής κοινότητας, να επιστρέψει η ευθύνη της συνταγογράφησης του φαρμάκου στο γιατρό, ο οποίος είναι εκείνος που πρέπει να φέρει την ευθύνη της θεραπείας απέναντι στον ασθενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου