Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Στα "όπλα" οι γιατροί του ΙΚΑ για τις μετατάξεις - "Βαρέσαμε διάλυση" στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ στην Πάτρα - Κλειστά μηχανήματα, ιατρεία χωρίς γιατρούς

Η πρώτη αντίδραση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ στις διαθέσεις Γεωργιάδη μέσω του Γραμματέα Χαράλαμπου Μπονάνου

Στα "όπλα" για μια ακόμα φορά οι γιατροί του ΙΚΑ μετά και τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη για επικείμενες 6.000 μετατάξεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ.

Ο Χαράλαμπος Μπονάνος Γραμματέας της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και Πρόεδρος των Γιατρών του ΙΚΑ Πάτρας, μιλώντας στο thebest.gr, διαμηνύει ότι η αντίδραση των γιατρών θα είναι σταθερή, βλέπει κινήσεις υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της δημόσιας υγείας και περιγράφει την διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης όπως αποτυπώνεται στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και στην Πάτρας.

Ο κ. Μπονάνος επισημαίνει: "O κ. Γεωργιάδης προκαλεί με τις δηλώσεις του τη νοημοσύνη των ασφαλισμένων και των εργαζόμενων στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Παρουσιάζεται πρώτα απ΄όλα ανακόλουθος μιας και πριν τη θερινή ραστώνη οι δεσμεύσεις και οι δηλώσεις του προς την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ήταν ότι ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Τι ήταν αυτό που μετέβαλε την άποψή του; Επειδή δηλώνει ότι αποζητά διάλογο χωρίς ταμπού, του ζητάμε να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Πρώτα απ όλα , ποιος ή ποιοι είναι εκείνοι που έχουν ορίσει συμβούλους του, που χωρίς να έχουν περπατήσει μια ώρα στα πολυιατρεία του «εμβολιάζουν» ευφάνταστα σχέδια για την πρωτοβάθμια περίθαλψη;

Ποια επιχειρηματικά συμφέροντα εξυπηρετούνται με το να παραμένουνε κλειστές οι δημόσιες δομές υγείας;

Ποιος ευθύνεται για το κατάντημα των πολυιατρείων όταν βλέπουμε πανάκριβα μηχανήματα να παραμένουν πεισματικά κλειστά;

Πότε επιτέλους θα επέμβει εισαγγελέας για τις παράνομες αυτές πράξεις με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας;

Ας μας απαντήσει ποιος θα ωφεληθεί από την πλήρη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των πολυιατρείων

Ας πει ευθέως στους πολίτες γιατί όρισε επικεφαλής της επιτροπής για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τεχνοκράτη που απομακρύνθηκε από τον ΕΟΠΥΥ κι ευθύνεται για τα τεράστια ελλείμματα του οργανισμού με την πρόχειρη εφαρμογή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων, χωρίς σε αυτή την επιτροπή να συμμετέχει κανένας εκπρόσωπος των γιατρών του ΙΚΑ.

Τέλος, αφού πρέπει αν του αρέσει να συγκρούεται με τα συμφέροντα , ας μας πει ποιες ήταν οι ενέργειες του Υπουργείου του να χτυπήσει τα «πιράνχας» που υπάρχουν στο χώρο της υγείας, που έχουν δημιουργήσει το τεράστιο έλλειμμα από πλασματικές παρακλινικές εξετάσεις και νοσηλείες. Τα ελλείμματα όλοι γνωρίζουμε από πού προέρχονται. Τα έχουμε καταγγείλει αρκετές φορές. Επιτέλους ο Υπουργός ας εξαντλήσει την επίδειξη πυγμής του προς εκείνα τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο της υγείας κι όχι προς τους εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Απαράδεκτη η κατάσταση στην Πάτρα

Ο Πρόεδρος των Γιατρών του ΙΚΑ Πάτρας επανέρχεται στις ελλείψεις που υπάρχουν στα πολυατρεία του ΕΟΠΠΥ στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.

"Η κατάσταση που επικρατεί είναι η πλήρης διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Μηχανήματα πανάκριβα που όπως το έχουμε καταγγείλει παραμένουν κλειστά".

Όπως αναφέρει ενδεικτικά αυτά είναι ο υπερηχογράφος μαστογράφος, ο μετρητής οστικής πυκνότητας, το κλασικό ακτινολογικό μηχάνημα, η γραμματεία των ραντεβού είναι κλειστή, ο μαγνητικός τομογράφος δουλεύει μέχρι το μεσημέρι, ενώ έχουν φύγει γιατροί προκαλώντας μεγαλύτερη αναμονή στους ασφαλισμένους για μια εξέταση.

Πρόσφατα έληξαν οι συβάσεις γιατρών όπως χειρουργός, ουρολόγος, ρευματολόγος ενδοκρινολόγος, ακτινολόγος, "οι οποίοι λειτουργούσαν την δημόσια περίθαλψη και ήταν και το αντίβαρο στον επιχειρηματικό τομέα. Ένας γιατρός αν προσλαμβανόταν στα πολυιατρεία αρκούσε για να κάνει απόσβεση του μισθού του με τις επισκέψεις που δεχόταν μόνο σε δύο, τρεις ημέρες. Αν λειτουργούσε αξιοπρεπώς ο μαγνητικός τομογράφος, ο μισθός του γιατρού θα γινόταν απόσβεση σε μια μέρα και μόνο", τονίζει.

Την ίδια ώρα τα μικροβιολογικά εργαστήρια υπολειτουργούν. Από τα 165 ραντεβού την ημέρα σήμερα γίνονται μόνο 25. Αντιδραστήρια για πολλές εξετάσεις δεν υπάρχουνε. "Ποιος ευθύνεται γι αυτό; Εμείς καταγγέλλουμε συνεχώς ότι συνειδητά κάποιοι μεγαλουπεύθυνοι στις καρέκλες είτε του ΕΟΠΥΥ είτε του ΙΚΑ σταδιακά έφεραν τα πολυιατρεία σε αυτή την κατάσταση διότι δεν αναπλήρωσαν τα κενά και δεν υπήρχε ολοκληρωμένος σχεδιασμός πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Θα υπάρξει σταθερή αντίδραση από τους 6.000 γιατρούς όπως και από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, διότι κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια του σε αυτό το μεγάλο έγκλημα στη δημόσια περίθαλψη.

Τα ελλείμματα δεν προέρχονται από τα πολυιατρεία αλλά από όλες εκείνες τις συμβάσεις που έχει κάνει με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, χωρίς να υπάρχει κανένας αξιοπρεπής ελεγκτικός μηχανισμός".

Μετατάξεις

Ο Γραμματέας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ χαρακτηρίζει τι προθέσεις για μετατάξη ως παραπέτασμα καπνού, "διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν θέσεις για 6.000 γιατρούς στα κέντρα υγείας απλά θέλουν να ξεφορτωθούν από το δημόσιο τομέα όλες τις δημόσιες δομές χωρίς να τους επιβαρύνει σημαντικά, χωρίς να έχουν κάνει αναλογιστική μελέτη. Λειτουργούν ξεκάθαρα για τους 5 – 7 επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας".

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ δεδομένης της κατάστασης ζήτησε και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, την Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι.

Ελευθερία Μακρυγένη - THE BEST.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου