Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Τα γενόσημα, η δραστική ουσία και οι αντιδράσεις των γιατρών! Τι θα δει η τρόικα στα φάρμακα


Τα γενόσημα, η δραστική ουσία και οι αντιδράσεις των γιατρών! Τι θα δει η τρόικα στα φάρμακα

Από το μικροσκόπιο της τρόικας θα περάσει το νομοσχέδιο για τα φάρμακα που αναμένεται να είναι πλήρως έτοιμο σε λίγα 24ωρα. Κίνητρα σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς για να επιλέγουν γενόσημα θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο ενώ το πιο πιθανό είναι να έχει και αλλαγές για τη δραστική ουσία με την οποία πρέπει να συνταγογραφούν οι γιατροί. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - ΙΑΤROPEDIA

Προσπάθειες για να πεισθεί η τρόικα και να συμφωνήσει ώστε οι γιατροί στη χώρα μας να μη συνταγραφούν μόνο με τη δραστική ουσία αλλά και με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων αναμένεται να κάνει η ηγεσία του υπουργείυ Υγείας στη συνάντηση με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η συγκεκριμένη ρύθμιση βαίνει προς αλλαγή και με νέα τροποποίηση θα επιτρέπεται στους γιατρούς να αναφέρουν και εμπορική ονομασία στις συνταγές τους. 

Στο μεταξύ το νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί στους δανειστές μας θα περιλαμβάνει τα κριτήρια που θα δοθούν σε φαρμακοποιούς, γιατρούς και ασθενείς για να επιλέγουν τα γενόσημα φάρμακα. Μεταξύ αυτών όπως ήδη έχει γνωστοποιηθεί είναι η απαλλαγή των φαρμακοποιών από το rebate (υποχρεωτική έκπτωση) εάν έχουν προωθήσει γενόσημα σε ποσοστό 60% αλλά και μειωμένη κατά 50% συμμετοχή των ασθενών στην αγορά τους. 
Για τους γιατρούς τα κίνητρα θα συζητηθούν με εκπροσώπους του κλάδου αλλά αγκάθι εξακολουθεί να είναι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι υπάρχει ήδη νόμος που επιβάλει οι γιατροί να συνταγογραφούν μόνο με δραστική ουσία και όχι με εμπορική ονομασία φαρμάκου, αλλά άφησε υπονοούμενο ότι μπορεί και να εξετασθεί το θέμα. 

Επίσης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αφήσει ελεύθερες τις τιμές των φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους (off patent) χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει πως θα καθορίζονται οι τιμές των γενοσήμων οι οποίες είναι εξαρτώμενες από τα off patent. 

Σε ότι αφορά στα γενόσημα ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις των τιμών τους μετά βέβαια και τις αποκαλύψεις που θέλουν στη χώρα μας τα γενόσημα να πωλούνται ακόμη και κατά 880% ακριβότερα από ότι στη Σουηδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου