Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Ανεφάρμοστο το claw back του ΕΟΠΥΥ στις κλινικές

virus.com.gr




Γρηγόρης Σαραφιανός - Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών

Όχι μόνο παράλογο, αλλά και ανεφάρμοστο είναι το μέτρο του claw back στις ιδιωτικές κλινικές. Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός σε συνέντευξή του στο Virus. Εξηγεί ότι είναι ανεφάρμοστο διότι αφορά εκκαθαρισθείσες δαπάνες του ίδιου έτους, ενώ καμία δαπάνη - πλην των φαρμακοποιών - δεν είναι εκκαθαρισμένη από τις αρχές λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, εδώ και ενάμιση χρόνο! Μάλιστα, τονίζει ότι αν η κυβέρνηση ζητήσει την καταβολή μετρητών τότε θα οδηγηθούμε στην πτώχευση του ιδιωτικού τομέας της υγείας!
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρώτο εξάμηνο του
2013 ξέφυγαν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές. Είναι έτσι τα πράγματα;

Όχι, δεν υπάρχει καμία υπέρβαση δαπανών το 2013 σε σχέση με το 2012.
Αντίθετα οι δαπάνες φέτος είναι περίπου 25% μειωμένες σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Η υπέρβαση που επικαλείται η Κυβέρνηση είναι υπέρβαση σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2013 ο οποίος, εντελώς αυθαίρετα, χωρίς καμία τεκμηρίωση, προβλέπει δαπάνες Νοσοκομειακής περίθαλψης κατά 50% λιγότερες από αυτές του 2012.

Και μάλιστα όταν το 2012 ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε τις δαπάνες ασφαλισμένων 4 μόνο ταμείων ενώ
σήμερα, το 2013, τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων, σχεδόν το σύνολο του Ελληνικού λαού. Ας σταματήσει λοιπόν η Κυβέρνηση αυτή την επικοινωνιακή στρέβλωση της αλήθειας.




Η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει το σύστημα αυτόματης επιστροφής (claw back) και στον κλάδο σας. Πόσα χρήματα θα σας ζητήσουν να επιστρέψετε; Θα υπάρξει συμψηφισμός με όσα σας οφείλουν; Πώς σκέφτεστε να αντιδράσετε;


Η Κυβέρνηση με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση απαιτεί, αναδρομικά από τις αρχές του 2013, την αυτόματη – υποχρεωτική επιστροφή του 40% των υποβληθέντων νοσηλίων. Το μέτρο αυτό είναι εντελώς άδικο, αντισυνταγματικό και καταστροφικό για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου.

Πρέπει να αναφέρω ότι τιμολογούμε όχι αυθαίρετα, με ιδιωτικούς τιμοκαταλόγους, αλλά με τιμές που καθορίζει το ίδιο το Υπουργείο Υγείας και με νοσήλιο και αμοιβές ιατρικών πράξεων καθορισμένες από το 1991 !!!!.

Ο συμψηφισμός που έχει προβλέψει το Υπουργείο είναι εντελώς ανεφάρμοστος διότι αφορά «εκκαθαρισθείσες δαπάνες του ίδιου έτους». Όμως καμία δαπάνη, κανενός παρόχου, πλην Φαρμακοποιών, δεν είναι εκκαθαρισμένη από τις αρχές λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, εδώ και ενάμιση χρόνο.

Εάν εφαρμόσει το μέτρο, όπως προγραμματίζει, το Υπουργείο και μας στείλει ατομική πρόσκληση για επιστροφή των χρημάτων που αντιστοιχούν στο Α’ εξάμηνο μέχρι 30-11-2013 τότε οδηγούμαστε, χωρίς καμία υπερβολή, σε πτώχευση του ιδιωτικού τομέα της υγείας, σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, σε στέρηση της ελευθερίας των παρόχων και σε ανεργία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων αλλά και επιχειρήσεων που συνεργάζονται με τον κλάδο.
Να σημειώσω ότι η Κυβέρνηση προχωράει σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, διότι το claw back εφαρμόζεται διεθνώς μόνο στο εμπόριο, για προϊόντα και από
σήμερα, μόνο στην Ελλάδα, για υπηρεσίες.

Ας αναζητήσει η Κυβέρνηση τις περικοπές στο Δημόσιο σύστημα υγείας που κοστίζει στον Ελληνικό λαό 9,1 δις ευρώ ετησίως ενώ ο Ιδιωτικός τομέας μόνο 1 δις ευρώ και μετά το claw back μισό δις ευρώ, όταν η αντιστοιχία νοσηλειών είναι 40% για τον Ιδιωτικό τομέα και 60% για τον Δημόσιο Τομέα.

Ο Υπουργός Υγείας προσπαθεί να σώσει τον ΕΟΠΥΥ που έχει καταρρεύσει, όμως με τα μέτρα που λαμβάνει θα καταστρέψει όλο τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Μια έντιμη λύση θα ήταν να μην εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά αλλά αντίθετα, με κοινή συμφωνία, να διακοπεί η συνεργασία μας με τον ΕΟΠΥΥ, λόγω μη ύπαρξης ταμειακών διαθεσίμων, μέχρι το τέλος του 2013.

Θα κληθούν οι ασθενείς που επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα να πληρώνουν οι ίδιοι τις δαπάνες τους και μετά να υποβάλλουν στα ταμεία τους τα σχετικά παραστατικά. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Πώς εξελίσσεται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων της περιόδου 2007-2011;

Η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων είναι μια πονεμένη ιστορία χρόνων. Χρειάστηκε η ψήφιση 3 Νόμων και η υπογραφή 5 Υπουργικών αποφάσεων για να φτάσουμε
σήμερα από χρέη της περιόδου 2007-2011, ύψους 535 εκατ. ευρώ προς τις κλινικές, να έχουμε εισπράξει μόνο 5-6- εκατ. ευρώ, με υπαιτιότητα της Δημόσιας Διοίκησης που αρνείται, παρά τις εντολές του Πρωθυπουργού, να προχωρήσει σε ενταλματοποίηση πληρωμών.

Έχει πληρώσει μόνο ο ΟΠΑΔ, ενώ το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ, που οφείλουν το 80% του χρέους, δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία πληρωμή προς τις κλινικές. Αντί λοιπόν η πολιτική ηγεσία να απαιτήσει από τις υπηρεσίες των ταμείων να εφαρμόσουν τους Νόμους, σκέπτεται τις επόμενες ημέρες να νομοθετήσει μια επιπλέον έκπτωση 20%, επιπλέον του 8% που αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε. Αναρωτιόμαστε ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο, αναρωτιόμαστε εάν θέλουν να πληρώσουν, αναρωτιόμαστε εάν το 1 δις ευρώ που ακόμη οφείλουν προς όλους τους παρόχους μήπως το προορίζουν για να καλύψουν το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ. Αναρωτιόμαστε…

Αυτή την περίοδο διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός στον ΕΟΠΥΥ για την επόμενη χρονιά. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση;

Παρά τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας να συμμετέχουμε στην διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2014 αυτός διαμορφώνεται και πάλι εν κρυπτώ και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα προβλέπει και άλλη μείωση στις δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης κατά 10%.

Θα πρέπει η Κυβέρνηση να αντιληφτεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει παροχή του υπέρτατου αγαθού της υγείας στον Ελληνικό λαό χωρίς χρηματοδότηση. Θα πρέπει η Κυβέρνηση να ζητήσει από την τρόικα, αντί για περικοπές, έκτακτη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.

Ο Ελληνικός λαός πλήττεται οικονομικά την τελευταία τριετία. Η Κυβέρνηση αδυνατεί να παρέχει το αγαθό της υγείας και ζητά από τους Ιδιώτες παρόχους να αναλάβουν αυτοί, με ζημία, την χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και από τους ασθενείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να αποκαταστήσουν την υγεία τους. Οι Ιδιωτικές κλινικές βρίσκονται υπό διωγμό.
 
Φυσικά δεν θα παραμείνουμε απαθείς στα σχέδια αυτά αφανισμού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου