Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Θες φάρμακο; Απόδειξη πόσο θα ζήσεις! Η νέα μακάβρια γκάφα του ΕΟΠΥΥ

Γράφει: Μαρία Γλένη 

Με αποδείξεις για το πόσο θα …ζήσουμε θα μπορούμε όπως φαίνεται να παίρνουμε πλέον τα φάρμακά μας μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Η νέα μακάβρια …απαίτηση του ΕΟΠΥΥ λέει πως για να συνταγογραφήσει ένα γιατρός ένα φάρμακο για σοβαρή πάθηση όπως καρκίνο, θα πρέπει να συμπληρώσει στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τον…προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενούς. Γεγονός που σημαίνει πως ο γιατρός θα πρέπει μπροστά στα μάτια του ασθενούς να γίνει θεός και να προβλέψει εάν ένας καρκινοπαθής θα ζήσει πολύ ή λίγο.

Η νέα μακάβρια γκάφα του ΕΟΠΥΥ που πέρασε στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει κάνει γιατρούς και ασθενείς να βγουν από τα …ρούχα τους.

Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας με επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ αλλά και το υπουργείο Υγείας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληροφορήθηκε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση».

Και βέβαια ο ΙΣΑ ζητά να αποσυρθεί άμεσα η σχετική …ρύθμιση. Σημειώνει: «Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή.

Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του «απομένει» ελάχιστος χρόνος ζωής».

Διοίκηση ΕΟΠΥΥ: Γιατί ζητήσαμε αποδείξεις …επιβίωσης για να χορηγήσουμε φάρμακο σε καρκινοπαθή

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποχρεώθηκε να απαντήσει για να καμφθούν οι αντιδράσεις μετά τον σάλο που προκλήθηκε. Βέβαια μάλλον κάνει τα πράγματα χειρότερα αφού επικαλείται …επιστημονικούς όρους, ενώ ρίχνει την ευθύνη στους γιατρούς που δίνουν τις εγκρίσεις.

Σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης μιας αίτησης λαμβάνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους. Για τον συγκεκριμένο ασθενή εξετάσθηκαν τα ιατρικά δεδομένα από την Επιτροπή και κατά την αξιολόγηση, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον υποβληθέντα φάκελο.

Η Επιτροπή ζήτησε από τον θεράποντα ιατρό να προσκομίσει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατατεθεί εκ νέου ο φάκελος και να επανεξεταστεί το αίτημα χορήγησης του φαρμακευτικού σκευάσματος. Σημειώνεται ότι ήδη η Επιτροπή έχει εγκρίνει την χορήγηση του φαρμάκου σε περισσότερους από 35 ασθενείς».

Και καταλήγει πως ο Οργανισμός σε κάθε περίπτωση αποδέχεται τους κανόνες της επιστήμης: «Πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων (ογκολογικά κ.α.). Η Ιατρική Κοινότητα έχει αποφανθεί και έχει αποδεχτεί την διαδικασία χορήγησης ειδικών φαρμάκων, όπως το συγκεκριμένο σκεύασμα»

1 σχόλιο:

  1. Τωρα μεταξύ μας υπαρχει ιατρικό πρωτοκολλο για το αν επιδεχεται θεραπεια ένας ασθενής π.χ ,σε τελικο σταδιο καρκινου. Σε προηγμενες χωρες δεν μπουμπουνιζουνε Χημειοθεραπείες επειδή ο ασθενης δεν υποστηριζεται απο ομαδα ψυχολογων, φυσιοθεραπευτων , παθολογων, κοινωνιολογων ετσι για να λεμε ότι κανουμε κατι στον ασθενή. Ανωφελες και κοστοβορες θεραπειες και απο την αλλη να μην εχουμε μοναδες εντατικης θεραπειας για μια κρανιοεγεκφαλική κακωση. Ημαρτον μας εχει φαει η υπερβολη. Ας δουμε τι κανουν σε αλλες προηγμενες χωρες και να μην πανικοβαλλουμε το κοσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή