Κυριακή 14 Μαΐου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ 12/5/17


Αποτέλεσμα εικόνας για υπουργείο υγειας

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 14/5/17

Την Παρασκευή 12/5/17 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπειών της ΟΕΝΓΕ και της ΕΝΙΖ (Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου) με τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό. Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών μετέφεραν τις θέσεις τους για τα κυβερνητικά νομοσχέδια με επικέντρωση στο νομοσχέδιο περί ΠΦΥ, για το θέμα της Ζακύνθου και για τρέχοντα κλαδικά θέματα (καθυστέρηση στην διαδικασία των βαθμολογικών εξελίξεων, παρανομίες και αυταρχισμός από την διοίκηση του νοσοκομείου Βόλου, σοβαρό ζήτημα με τις ατομικές υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής υπερεφημέρευσης που ζητούνται στο νοσοκομείο Λαμίας και άλλα).

Από την πολιτική ηγεσία ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα :

- Δίνεται προς διαβούλευση κείμενο για ριζικές αλλαγές στην διαδικασία συμβουλίων κρίσης και επιλογής γιατρών ΕΣΥ (πρόσληψης νέων Επιμελητών). Το συμβούλιο θα συγκροτείται ανά ΥΠΕ και ανά ειδικότητα (όχι ανά νοσοκομείο και ανά ειδικότητα όπως είναι ως σήμερα). Θα είναι πενταμελές (3 γιατροί διευθυντές ορισμένοι με κλήρωση, 1 διοικητής νοσοκομείου, 1 ανώτερος διοικητικός υπάλληλος της ΥΠΕ). Καταργούνται οι εισηγητές και οι εισηγήσεις. Θεσμοθετείται νέο συγκεκριμένο σύστημα μοριοδότησης. Καθιερώνεται υποχρεωτική δομημένη προσωπική συνέντευξη. Οι υποψήφιοι θα δηλώνουν σειρά προτίμησης για τις θέσεις ειδικότητάς τους που προκηρύσσονται στην ίδια ΥΠΕ και η κρίση θα γίνεται ενιαία για όλες αυτές τις θέσεις μαζί.

- Θα δοθεί εντός των ημερών προς διαβούλευση προσχέδιο νομοθετικής ρύθμισης (με 8 άρθρα) για ριζικές αλλαγές στο ωράριο – τρόπο εφημέρευσης με εναρμόνιση στις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες. Αναφέρθηκε από την πολιτική ηγεσία πως βασικό σημείο θα είναι η μετατροπή της εφημερίας σε 12ωρη (αντί 17ωρη ή 24ωρη όπως είναι ως σήμερα).

- Θα επικυρωθούν οι βαθμολογικές εξελίξεις γιατρών ΕΣΥ που έγιναν τον Φεβρουάριο 2017 και από δω και πέρα η σχετική διαδικασία θα προχωρά απρόσκοπτα. Ομολογήθηκε από την πολιτική ηγεσία πως όντως υπήρχε ουσιαστικό κώλυμα και ειπώθηκε πως αυτό ξεπεράστηκε μόλις τις προηγούμενες μέρες στα πλαίσια διαβούλευσης με το Υπ. Οικ., της «διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς» κλπ.

- Θα υπάρξουν άμεσα σοβαρές αλλαγές στο ειδικό μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών. Συγκεκριμένα : 1. Θα ενταχθούν στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και οι αγροτικοί γιατροί (πιθανότατα σε παρόμοια μισθολογική κλίμακα με αυτήν των ειδικευόμενων) 2. Θα ενταχθούν στον βασικό μισθό τα επιδόματα χρόνου και βιβλιοθήκης 3. Θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του ωρομίσθιου της εφημερίας που θα νομοθετηθεί ως συγκεκριμένο αριθμητικό ποσό ανά βαθμίδα (γιατί αν παραμείνει κλάσμα βασικού μισθού θα σημαίνει μεγάλη αύξηση μετά την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό) 4. Θα υπάρξει μικρή αύξηση του ωρομισθίου στην πράξη που θα αντιστοιχεί σε συνολικό ποσό 15 εκ. ευρώ πανελλαδικά ανά έτος στο σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών 5. Θα υπάρξει μικρή αύξηση και στις τακτικές αποδοχές (συγκεκριμένα στο νοσοκομειακό επίδομα) ύψους 9 εκ. ευρώ αθροιστικά στο σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών ανά έτος 6. Παρόμοια θα ισχύσουν και για το ειδικό μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ, αντίθετα με αυτά των ενστόλων όπου προβλέπονται μειώσεις αποδοχών για τους νεοεισερχόμενους.

( Σ.Σ. Τα παραπάνω είναι σε αρμονία με τα ήδη ανακοινωθέντα από τον 9/2015 προς την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικ. όπως τότε είχαμε ενημερώσει).

Τέλος ο Υπ. Υγείας διέψευσε πως θα υπάρξει κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος όσον αφορά άλλους κλάδους υγειονομικών λειτουργών.

- Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιμένει πως οι προωθούμενες διατάξεις περί ΠΦΥ είναι στην κατεύθυνση ενίσχυσης της δημόσιας περίθαλψης και θεωρεί άδικη την σχετική κριτική εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ.

Εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ αναπτύχθηκαν αναλυτικά οι θέσεις της Ομοσπονδίας για τις διατάξεις περί ΠΦΥ και η επιμονή του νοσοκομειακού κινήματος για δωρεάν – αποκλειστικά δημόσια – αποκλειστικά χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό – στελεχωμένη με μόνιμους υγειονομικούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικούς – οργανικά διασυνδεόμενη με τα δημόσια νοσοκομεία Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τονίστηκε πως το παρόν νομοσχέδιο ΔΕΝ κινείται στην παραπάνω κατεύθυνση για μια σειρά σοβαρότατους λόγους (χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, προσωρινές και ελαστικές εργασιακές σχέσεις, εμπλοκή με ιδιωτικοοικονομικά – «επιχειρηματικά» κριτήρια Πανεπιστημίων – ΟΤΑ – ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ, μνημονιακές δεσμεύσεις για “gate keeping” αναστολής πρόσβασης ασθενών σε εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις που στοχεύει στην μείωση των δημόσιων δαπανών κ.α.) γι αυτό κρίνεται απορριπτέο. Επίσης τονίστηκε πως η κυβερνητική πολιτική για την ΠΦΥ ήδη κρίνεται στην πράξη με την αποψίλωση υπαρχόντων Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων μέσω αναγκαστικών μετακινήσεων γιατρών και λοιπών υγειονομικών προς νοσοκομεία για κάλυψη σημαντικών κενών που δημιουργεί το διαρκές καθεστώς «μη προσλήψεων» μόνιμου προσωπικού.

Για το θέμα της Ζακύνθου έγινε αναλυτική παρουσίαση των γεγονότων από τους εκπροσώπους της ΕΝΙΖ, γεγονότα που αποδεικνύουν πως η ευθύνη για την επί πέντε ολόκληρους μήνες αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων βαρύνει αποκλειστικά τους διοικούντες και την πολιτική ηγεσία. Προβλήθηκε για άλλη μια φορά η απαίτηση για πλήρη και ασφαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων και την άρση των αυταρχικών μετακινήσεων.

Θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση σε 15-20 μέρες για να συζητηθούν τα θέματα αλλαγών στο ωράριο – εφημέρευση και στον τρόπο πρόσληψης Επιμελητών αφού πρώτα συνεδριάσει η ΟΕΝΓΕ.

1 σχόλιο:

  1. Εκει στον ΣΥΡΙΖΑ,καλυτερα φροντιστε να κανετε με ακομα πιο γρηγορους ρυθμους τις ελληνοποιησεις[δειτε τα φεκ] ολων οσων εχουν ερθει απο ολο τον Γαλαξια,στην χωρα μας.
    Στην συνεχεια,σιγουρα θα ... βρεθουν και..καποιοι απο αυτους,με...πτυχιο Ιατρικης !!!
    Και να μην βρεθουν,καλη καρδια,εσεις θα τους ...δημιουργησετε...
    Και ετσι θα γεμισει με ασπρες μπλουζες,ολη η οικουμενη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή