Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Δέκα χρόνια στο συρτάρι οι έλεγχοι 170 ιδιωτικών κλινικών

Συντάκτης: 

Φαίνεται πως τα συνεχή δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» για τις υποθέσεις εισφοροδιαφυγής και παρανόμων πληρωμών ιδιωτικών κλινικών από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) έπιασαν τόπο και οι αρμόδιες αρχές έπιασαν δουλειά.

Την περασμένη εβδομάδα (7/5) στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Μαζί το Σαββατοκύριακο» και σε σχετικό ρεπορτάζ υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) κ. Μαρίας Παπασπύρου, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στην υπόθεση της κλινικής «ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» που αποκάλυψε πρώτη η «Εφ.Συν.» (βλ. «Αφαίμαξη και από ιδιώτες στον πολυτραυματία... ΕΤΑΑ» - 30/11/2015).
«Εφ. Συν.», 30/11/2015 | 

Ιδιαίτερη σημασία ως προς την εξέλιξη της διερεύνησης αυτού του σκανδάλου στον χώρο της υγείας προκάλεσε η δήλωση της κ. Παπασπύρου ότι έχει συσταθεί μικτό κλιμάκιο στο οποίο μετέχουν εκτός των ελεγκτών ΓΕΔΔ και ελεγκτές από άλλα σώματα, όπως η Οικονομική Αστυνομία, το ΣΔΟΕ κ.λπ. προκειμένου να ελέγξουν τις υποθέσεις που επίσης η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει πρώτη (βλ. «Στο σκοτάδι παραμένει η μεγάλη αφαίμαξη του Ταμείου Υγειονομικών» - 18/04/2017). Αυτές αφορούν υποθέσεις μεγάλης εισφοροδιαφυγής των ιδιωτικών θεραπευτηρίων «Μητέρα» και «Υγεία» και τη «Μονάδα Αναπαραγωγικής Ιατρικής» του μαιευτηρίου «Λητώ».

«Εφ.Συν.», 18/04/2017 | 

Ωστόσο, η πιο τραγική αποκάλυψη της κ. Παπασπύρου είναι ότι το ΕΤΑΑ δεν γνωρίζει τι του οφείλουν οι ιδιωτικές κλινικές. Και πώς φυσικά να γνωρίζει, όταν με ευθύνη όλων των διοικήσεων του Ταμείου της τελευταίας δεκαετίας, οι έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2000 και που ανέρχονται στον τεράστιο αριθμό των 170 παραμένουν στο συρτάρι πάνω από δέκα (!) χρόνια, παρ' όλο που είχε διαπιστωθεί σωρεία παραβάσεων;

Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια για το ΕΤΑΑ εσόδων εκατομμυρίων ευρώ, λόγω παραγραφής, καθώς καμία διοίκηση δεν ενδιαφέρθηκε ώστε να επιβληθούν - καταλογιστούν οι εισφορές στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες την ίδια ώρα εισέπρατταν νοσήλια εκατομμυρίων από το ΕΤΑΑ, αλλά και τον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν αποφάσεις οργάνων του Ταμείου, σύμφωνα με τις οποίες θα σταλούν επιστολές στους οφειλέτες ώστε αυτοί να φέρουν καταστάσεις με τις οφειλόμενες εισφορές!
Ενα παράδειγμα

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής που έχει διαπραχτεί, αξίζει να αναφερθούν ορισμένες περιπτώσεις που διαπίστωσε ο έλεγχος των επιθεωρητών του ΤΣΑΥ στην υπόθεση της «Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Υγεία Α.Ε.» σε σχετικό πρωτόκολλο επιθεώρησης που συντάχτηκε στις 24/7/2007.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε:

►Διαφορά στις εισφορές που καταβλήθηκαν στο ΤΣΑΥ τα έτη 1993-996 σε σχέση με τα μεριδολόγια που τηρούσε η κλινική.

►Εκδίδονταν μεριδολόγια με τις αμοιβές των γιατρών χωρίς να αποδίδεται καμία εισφορά στο ΤΣΑΥ.

►Υπήρχαν σε καταστάσεις γιατροί για τους οποίους δεν αποδιδόταν καμία εισφορά στο ΤΣΑΥ.

►Για τα έτη 1993 και 1994 στις συγκεντρωτικές καταστάσεις των γιατρών με τις οποίες δηλώνονταν οι παρακρατούμενοι φόροι στην ΔΟΥ, αυτοί συνέπιπταν με τα μεριδολόγια, διέφεραν όμως από τις αποδιδόμενες στο ΤΣΑΥ εισφορές.

►Διαπιστώθηκε ότι για κάποια χρονικά διαστήματα δεν υπάρχουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για πολλές περιπτώσεις.

►Πολλές περιπτώσεις γιατρών που έχουν πληρωθεί χωρίς νόμιμο παραστατικό.

►Πληρωμές με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.

►Σε έμμισθους γιατρούς δεν γίνονταν όλες οι νόμιμες κρατήσεις.

►Εντός της κλινικής και με την άδεια της κλινικής λειτουργούσαν πολλές εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας με εκκρεμείς υποχρεώσεις προς το Ταμείο.
Ελλειμμα και επιχορήγηση

Και όλα αυτά αποτελούν τις διαπιστώσεις μόνο για ένα από τα 170 πρωτόκολλα ελέγχου που παρέμειναν και παραμένουν στα συρτάρια του ΤΣΑΥ, χωρίς να αξιοποιηθούν, με αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ, την ίδια ώρα που το ΕΤΑΑ παρουσίαζε έλλειμμα για τις συντάξεις των υγειονομικών, λόγος για τον οποίο το 2016 έλαβε επιχορήγηση 10 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι τρεις προαναφερόμενες εταιρείες, που έτυχαν της ευνοϊκής μεταχείρισης να μην επιβάλλονται οι εισφορές που προέκυψαν από τους ελέγχους, αποτελούν μέλη του «Ομίλου Υγεία».

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ διετέλεσε τη διετία 2013-αρχές 2015 ο κ. Αντώνιος Σελλιανάκης, από το βιογραφικό του οποίου αντιγράφουμε:

«Μάρτιος 1996 έως Νοέμβριος 2007: Τεχνικός Σύμβουλος Διοίκησης μαιευτηρίου “Λητώ”, ασκών καθήκοντα Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας και Τεχνικού Ασφαλείας Εργαζομένων, καθώς και επιβλέπων όλων των έργων του μαιευτηρίου “Λητώ” που υπάγονται στις παραπάνω αρμοδιότητες».

Εξ όλων αυτών, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν υπάρχει έλεγχος στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την ορθή λειτουργία του και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων κατά των μεγάλων οφειλετών, όπως οι ιδιωτικές κλινικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου