Κυριακή 14 Μαΐου 2017

ΕΟΠΥΥ: Τα φάρμακα δεν χορηγούνται από ιδιωτικά ιατρεία για την ασφάλεια των ασθενών


Αποτέλεσμα εικόνας για ένεση

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Καλυβιώτου Μαρία
ΑΥΓΗ

Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ Την αντίδραση συλλόγων ασθενών με ρευματικά νοσήματα προκάλεσε η εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ στις 28 Μαρτίου και ορίζει ότι, όπως όλα τα νοσοκομειακά φάρμακα (1Α),...

Την αντίδραση συλλόγων ασθενών με ρευματικά νοσήματα προκάλεσε η εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ στις 28 Μαρτίου και ορίζει ότι, όπως όλα τα νοσοκομειακά φάρμακα (1Α), έτσι και τα ρευματολογικά αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να συνταγογραφούνται από παθολόγο ή ρευματολόγο, είτε ιδιωτικής κλινικής, είτε δημόσιου νοσοκομείου και να χορηγούνται εκεί επίσης, όχι από γιατρό ιδιωτικού ιατρείου.

Οι ασθενείς παραπονιούνται επειδή «πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν ρευματολογικές κλινικές, πόσο μάλλον μονάδες ενδοφλέβιων θεραπειών με την κατάλληλη υποδομή». Επιπλέον, «ασθενείς από την επαρχία χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να εξεταστούν και να κάνουν τη θεραπεία τους σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο». Τέλος, οι υπάρχουσες δομές «δέχονται μεγάλο όγκο ασθενών, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι ασθενείς να χάνουν μία εργάσιμη μέρα και αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στην εργασία τους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς με κινητικά προβλήματα που μεταφέρονται από τους οικείους τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απευθυνόμαστε σε ιδιώτες γιατρούς» δηλώνει στην «Α» η Ελευθερία Παπαστάμου, εκπρόσωπος του ΙΗΣΩ, που μαζί με τους Συλλόγους Ασθενών ΡευμαΖην και ΕΛΕΑΝΑ απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη και τον αντιπρόεδρο Τάκη Γεργακόπουλο.

Παράνομη και επικίνδυνη η θεραπεία σε ιδιωτικά ιατρεία

Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, η συνταγογράφηση και η χορήγηση της θεραπείας μπορεί να γίνονται τόσο από τα δημόσια νοσοκομεία, όσο και από τις ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ. Όπως τονίζει μιλώντας στην «Α» ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος, «ο νόμος έχει χαρακτηρίσει το φάρμακο νοσοκομειακό, άρα μόνο γιατρός νοσοκομείου ή κλινικής μπορεί να το συνταγογραφήσει» και αυτό είναι ένα μέτρο ασφάλειας για τον ασθενή: «Κάθε φάρμακο έχει σοβαρές παρενέργειες και δεν μπορεί να χορηγείται οπουδήποτε και από οποιονδήποτε γιατρό και γι’ αυτό υπάρχουν ενδείξεις και περιορισμού αναλόγως των επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ σημειώνει ότι «οι ασθενείς που επιλέγουν το δημόσιο νοσοκομείο έχουν το πλεονέκτημα ότι η θεραπεία τους θα συνταγογραφηθεί από τον νοσοκομειακό γιατρό και θα χορηγηθεί μέσω του νοσοκομείου, δεν θα χρειαστεί να πάει ο ίδιος ο ασθενής να το πάρει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου