Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνει η νοτιοαφρικανική εταιρεία Aspen Pharmacare για την πολιτική τιμών, που έχει ακολουθήσει σε 5 ογκολογικές θεραπείες. Στην Ελλάδα, τηρείται σιγή ιχθύος για το θέμα, ενώ όλες τους εισάγονται κατευθείαν από το εξωτερικό μέσω του ΙΦΕΤ.
Πρόκειται για τις γενόσημες θεραπείες με την ονομασία chlorambucil (χλωραμβουκίλη), melphalan (μελφαλάνη), mercaptopurine (μερκαπτοπουρίνη), tioguanine (θειογουανίνη), busulfan (βουσουλφάνη). Όλες τους αφορούν τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αιματολογικών.
Η έρευνα της Κομισιόν θα καλύψει όλες τις χώρες με μοναδική εξαίρεση την Ιταλία, η οποία ήδη έχει επιβάλει στην Aspen Pharmacare πρόστιμο ύψους 5 εκατ. ευρώ, κατηγορώντας την ότι αύξησε αιφνιδιαστικά την τιμή των θεραπειών της έως και κατά 1.500%!
Είναι η πρώτη φορά που οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινούν έρευνα σε βάρος κάποιας φαρμακοβιομηχανίας για υπόθεση που αφορά την τιμολόγηση φαρμάκων. Εκείνο που θα εξετάσουν οι αρχές είναι αν η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε δόλια την κυρίαρχη θέση, που κατέχει στην αγορά, για να επιβάλλει αδικαιολόγητες αυξήσεις, κερδοσκοπώντας σε βάρος των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Η αρμόδια για τον ανταγωνισμό επίτροπος, Margrethe Vestager, δήλωσε σχετικά: «οι εταιρείες πρέπει να ανταμείβονται για την έρευνα και ανάπτυξη θεραπειών, ώστε να συνεχίσουν να ανακαλύπτουν νέες θεραπείες. Όμως, όταν η τιμή μίας θεραπείας αυξάνεται υπέρμετρα και ξαφνικά, επιβάλλεται στην Κομισιόν να κάνει έλεγχο».
Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια, κυβερνήσεις, οργανισμοί και σύλλογοι ασθενών ασκούν κριτική στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το υψηλό κόστος των νέων θεραπειών. Από την άλλη, εκείνες αποδίδουν το γεγονός στο ότι η έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων εξελίσσεται σε μία ολοένα και πιο δαπανηρή υπόθεση και το ρίσκο των επενδύσεων στην έρευνα είναι μεγάλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου