Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Στον αέρα 2.000 επικουρικοί γιατροί

Συντάκτης: 

Παρατείνεται η αγωνία περίπου δύο χιλιάδων επικουρικών γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς βρίσκεται στον αέρα, εκτός από τη μισθοδοσία, η ίδια η εργασία τους.

Από τη μία, όλο και περισσότεροι επίτροποι αρνούνται την έγκριση ενταλμάτων πληρωμής, αφήνοντάς τους απλήρωτους. Και από την άλλη, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου -είχε συνεδριάσει τον Δεκέμβριο του 2017 και η απόφαση εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2018- σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων επικουρικών εργαζομένων στο ΕΣΥ που υπερβαίνουν το 24μηνο θεωρούνται μη νόμιμες.

«Η κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στην έγκριση ενταλμάτων αποπληρωμής δεδουλευμένων για επικουρικούς γιατρούς που έχουν παράταση σύμβασης άνω των 24 μηνών με νομοθετική ρύθμιση» ζητούν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Οπως σημειώνει η ΟΕΝΓΕ, στη λίστα των επιτρόπων αυτών τις τελευταίες μέρες προστέθηκαν ο επίτροπος που έχει στην ευθύνη του τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου, καθώς και ο επίτροπος που έχει στην ευθύνη του το «Κοργιαλένειο» («Ερυθρός Σταυρός») στην Αθήνα.

Από την άλλη, προσθέτει, υπάρχουν τουλάχιστον δύο επίτροποι που έχουν στην ευθύνη τους τα Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» - Κέντρα Υγείας της Αττικής (1η Υγειονομική Περιφέρεια) και «Τζάνειο», αντίστοιχα, οι οποίες αρνούνται την έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής των τακτικών εφημεριών όλων των γιατρών επικαλούμενες τις διατάξεις «περί ωραρίου» του νόμου 4187/2017 που είχαν ψηφιστεί στη Βουλή στις 9/11/17, παρά την κατηγορηματική αντίθεση των νοσοκομειακών γιατρών, και η εφαρμογή τους έχει ανασταλεί με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Η ΟΕΝΓΕ έχει πάρει σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τα παραπάνω θέματα με απεργιακές κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πρόσφατα, αλλά και επισκέψεις εκπροσώπων της σε νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες - Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», «Τζάνειο», Νοσοκομείο Χαλκίδας κ.ά.

Θυμίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεσμευτεί προ εβδομάδων δημόσια για τη λύση του θέματος έτσι ώστε να πληρωθούν έγκαιρα, τόσο οι επικουρικοί γιατροί όσο και οι τακτικές εφημερίες όλων των γιατρών των Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Κέντρων Υγείας 1ης ΥΠΕ και «Τζανείου».

«Βλέπουμε όμως πως αυτή η δέσμευση ΔΕΝ τηρείται και η μη καταβολή των δεδουλευμένων εξακολουθεί», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, να σταματήσει τον εμπαιγμό στις πλάτες των γιατρών και των ασθενών.

4 σχόλια:

  1. Κανονικά μόλις η σύμβαση έληγε ο διοικητικός διευθυντής έπρεπε να θέσει σε παύση από την εργασία τους τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.
    Αλλά μπερδεύονται, ως μη όφειλαν, οι συνδικαλιστές. Και τάζουν παράνομες παρατάσεις και κάνουν τάχα αγώνες για να δικαιολογούν την υπαρξή τους. Και κάνουν προσφυγή και περιμένουν μετά την απόφαση. Και μέχρι τότε οι συμβασιούχοι εργάζονται παράτυπα. Και μετά πρέπει να πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Και έτσι έχουμε το μπάχαλο. Πρέπει να αρχίσουμε να διώκουμε τους συνδικαλιστές για άνομες ενέργειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!!!!...Οι Επικουρικοί είχαν σύμβαση ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (24 μηνών)...όταν τελειώνει η σύμβασή τους φεύγουν και την θέση τους την καταλαμβάνει άλλος επικουρικός από την λίστα που έχει καταρτιστεί...Η παράταση γίνεται ΜΟΝΟΝ στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος Επικουρικός επιμελητής να καλύψει την θέση....Πρέπει κάποια στιγμή να ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ σε αυτό το κράτος και να πάψουν να υπάρχουν οι ΕΞΥΠΝΟΙ και τα ΚΟΡΟΙΔΑ...ΜΠΡΑΒΟ, λοιπόν, στους Επιτρόπους που ΔΕΝ συμμετέχουν σε ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ...

      Διαγραφή
  2. Σκωτιστηκαν οι Συριζαιοι,αλλωστε ΜΙΣΟΥΝ τους γιατρους, δεμ μας εκπλήσσει...Οι Συριζαιοι ομως(...το ονομα μου ειναι Βασιλειαδης ή αν θελετε ΥΦ.Υγείας) έδωσαν 25 εκ.ευρω σε ανωνυμες ΠΑΕ που ήταν...λεει...άστεγες...Κορόιδα γιατροί, εσεις να επιδειξετε...κοινωνική ευθύνη...βεβαια...κοινωνικη...ευθύνη...Δεν υπαρχουν τοσοι ηλιθιοι σημερα Τάκη Γεωργακόπουλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που να δειτε τι εχει να γινει οταν ληξουν οι συμβασεις στα ΤΟΜΥ σε 2+2 χρονια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή