Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Συνεχίζεται η αναστάτωση από τις απλήρωτες εφημερίες στους νοσοκομειακούς γιατρούς!

Τετάρτη 8 Αύγουστος 2018
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Συνεχίζεται η αναστάτωση στους νοσοκομειακούς γιατρούς καθώς πολλές εφημερίες παραμένουν απλήρωτες.

Το πρόβλημα είχε προκύψει αρχικά με τους γιατρούς του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού όπου ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν υπογράφει εφημερίες τεσσάρων μηνών με το επιχείρημα το νέο νόμο για το ωράριο εργασίας των γιατρών.

Πλέον όμως και άλλοι επίτροποί όπως αυτοί που χειρίζονται τα θέματα του Τζανείου, αρνούνται τη θεώρηση ενταλμάτων δεδουλευμένων τακτικών εφημεριών επικαλούμενοι τον νέο νόμο που προβλέπει πως δε θα πρέπει να ξεπερνιέται το 48ωρο εντός μίας εβδομάδας.

Ωστόσο η ίδια η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας που επέμενε στην ψήφιση του νόμου, έχουν προχωρήσει σε αναστολή εφαρμογής του νόμου χωρίς όμως να τον καταργούν. Εξάλλου και στον ίδιο τον νόμο υπήρχε διάταξη που προέβλεπε περιθώριο 3 ετών για την εφαρμογή του.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι σήμερα οι εφημερίες πραγματοποιούνται κανονικά αλλά είναι άγνωστο εάν θα πληρωθούν, ενώ η άρνηση των δύο επιτρόπων να τις υπογράψουν προκαλεί ανησυχία σε όλο τον ιατρικό κλάδο του ΕΣΥ. Δεν είναι τυχαίο ότι φόβοι υπήρχαν εδώ και μήνες, χωρίς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει τα μέτρα της. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά το αναλυτικό ρεπορτάζ που είχε γράψει το HealthReport.gr: «Φόβοι για νέες απλήρωτες εφημερίες στα Νοσοκομεία! Όλα τα αγκάθια”

Η Αριστερή Συσπείρωση Ιατρών Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά που από την πρώτη στιγμή είχε προχωρήσει και σε κινητοποιήσεις για το θέμα, σημειώνει: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενημερώθηκε σχετικά και δεσμεύθηκε να λύσει το πρόβλημα ώστε να αποπληρωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες. Αναμένεται εντός των ημερών να φανεί αν τηρηθεί ή όχι αυτή η δέσμευση«.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, επιχειρεί να πιέσει τους Επιτρόπους ώστε να εκταμιευθούν κανονικά τα χρήματα των εφημεριών για τους γιατρούς, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επεξεργάζεται νομική ρύθμιση ώστε να μην προκύψει εκ νέου αντίστοιχο θέμα.
Μέχρι τότε όμως οι γιατροί θα είναι σε αγωνία και αναμονή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου