Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

SOS από νοσοκομεία του ΕΣΥ


Σήμα κινδύνου για σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα νευραλγικά τμήματα και κλινικές να λειτουργούν στο κόκκινο, στέλνουν νοσοκομεία της χώρας.

Στο νοσοκομείο Αγρινίου που εξυπηρετεί έναν πληθυσμό 100.000 μόνιμων κατοίκων, οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής «βγαίνουν» με το ζόρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεύτερος παθολόγος για να καλύψει τη χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου βρέθηκε από κέντρο υγείας της περιοχής, μόλις χθες το μεσημέρι! Στο νοσοκομείο υπηρετούν πέντε παθολόγοι και ένας επικουρικός, ενώ από τις 9 θέσεις ειδικευομένων γιατρών δεν υπάρχει κανείς στην παρούσα φάση. Σε κάθε εφημερία οι παθολόγοι θα δουν 50-60 περιστατικά, ενώ έχουν την ευθύνη και για περίπου 50 νοσηλευομένους του τομέα. Για την ασφαλή εφημέρευση απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ειδικευμένοι – ένας για την κλινική και δύο για τα επείγοντα. Ομως, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τη διοίκηση ο συντονιστής διευθυντής της κλινικής, «για 23-25 μέρες τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ούτε οι δύο ειδικευμένοι γιατροί στο πρόγραμμα εφημεριών».

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στον χειρουργικό τομέα του Παναρκαδικού νοσοκομείου της Τρίπολης. Το νοσοκομείο έως τέλος Σεπτεμβρίου θα λειτουργεί με μόλις έναν αναισθησιολόγο, γεγονός που θέτει σοβαρά εμπόδια στην εύρυθμη και υπεύθυνη λειτουργία του νοσοκομείου.

Με μία μόνιμη νεφρολόγο έχει μείνει από τις αρχές Ιουλίου το νεφρολογικό τμήμα του νοσοκομείου Μυτιλήνης, στο οποίο υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση 80-85 νεφροπαθείς. Σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, «η απόσπαση ενός νεφρολόγου μέχρι τις 20 Αυγούστου έδωσε μια πρόσκαιρη ανάσα, όμως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα». Το διαβητολογικό ιατρείο του νοσοκομείου έχει μείνει από τις αρχές 2018 χωρίς μόνιμο διαβητολόγο και λειτουργεί προσωρινά με γιατρό του ιδιωτικού τομέα.

Προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει και η μονάδα τεχνητού νεφρού του Θριάσιου. Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο, στη μονάδα η οποία διαθέτει 13 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, εργάζονται οκτώ μόνιμες νοσηλεύτριες, εκ των οποίων δύο είναι σε νόμιμες άδειες». Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν βάρδιες όπου μόνο δύο νοσηλεύτριες έχουν τη νοσηλευτική ευθύνη για 13 αιμοκαθαιρόμενους, όταν τα διεθνή στάνταρντ ασφαλείας προβλέπουν ένα νοσηλευτή ανά 3-4 μηχανήματα.

«Εχουμε προειδοποιήσει ότι κάποια στιγμή θα ξεσπάσει το πρόβλημα των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού και θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία. Οι περισσότεροι γιατροί στο ΕΣΥ είναι μεγάλης ηλικίας, προσλήψεις δεν γίνονται, το υπουργείο προσπαθεί με “πασαλείμματα” να καλύψει το πρόβλημα και οι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό με αποτέλεσμα το 35%-40% των θέσεων ειδικευόμενων να είναι κενό», σημειώνει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδος κ. Πάνος Παπανικολάου. Σύμφωνα με τον ίδιο, από το ΕΣΥ λείπουν 8.500 γιατροί, εάν συνυπολογιστούν τα πραγματικά κενά σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ο κ. Παπανικολάου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες ελλείψεις στην αναισθησιολογία, και προτείνει να προκηρυχθούν κατά προτεραιότητα οι κενές θέσεις αυτής της ειδικότητας.

3 σχόλια:

  1. Πολύπαθο το Αγρίνιο. Μετα το χρόνιο πρόβλημα της καρδιολογικης που εξακολουθεί και υποβόσκει, τώρα και ένα ακόμη, αυτο της παθολογικής.
    Έχουμε και λέμε. Πάνω από 20000 προσελεύσεις στα ΤΕΠ παθολογικά περιστατικά το χρόνο. Πάνω από 4000 νοσηλείες το χρόνο στη κλινική.Η ετήσια θνητότητα στα ύψη όσο κιαν προσπαθούν οι λιγοστοί Ιατροί.Τι είδους νοσοκομείο είναι αυτό χωρίς ασφαλή παθολογική κλινική για μια μεγάλη πόλη όπως το Αγρίνιο. Φυσικά και υπάρχουν προβλήματα στα νοσοκομεία μερικά όμως είναι κατεπείγοντα.Τι θα πει νοσοκομείο χωρίς παθολόγους,χωρίς καρδιολόγους,χωρίς αναισθησιολογους,χωρίς τις κρίσιμες ειδικότητες.Πως μπορούν και κοιμούνται οι υπεύθυνοι.Πως κάθεται και δεν παραιτείται ο Διοικητής του Νοσοκομείου ,ο Υπεαρχης κλπ .Τι κάνουν οι τοπικοί βουλευτές,ο Δήμαρχος,ο Νομάρχης,ο Ιατρικός σύλλογος,οι τοπικοί φορείς,η τοπική κοινωνία. Ολοι είναι συνυπεύθυνοι.Δεν είναι μόνο οι φυσικές καταστροφές που αποκαλύπτουν την ανικανότητα και την αδιαφορία.Και αυτό το ίδιο είναι.
    Καταστροφή με όλα τα παρεπόμενα.Και όποιος κατάλαβε,κατάλαβε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μαζικες παραιτησεις των γιατρων θα ελυναν αμεσα το προβλημα .Απλο και αποτελεσματικο .

      Διαγραφή
  2. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΑΠΟΘΗΚΗ ΨΥΧΩΝ.ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΜΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΕΝΕΚΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ,ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
    ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ.
    ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ
    ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 65 ΕΤΩΝ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
    ΤΗΣ ΟΞΕΙΑΣ ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή