Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Κόντρα Πλεύρη-Ξανθού για την απεργία διαγνωστικών κέντρων

Συντάκτης: Virus

Τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν ο υπουργός Υγείας και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις κινητοποιήσεις των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηριακών γιατρών. Η πολιτική αντιπαράθεση κινήθηκε γύρω από το clawback, τους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ, τον έλεγχο της συνταγογράφησης κ.ά.

Εκατέροθεν βέλη εξαπέλλυσαν για προσωπικές και κυβερνητικές ευθύνες. Με αφορμή την τριήμερη απεργία ο κ. Ξανθός εξαπέλυσε βέλη στην κυβέρνηση για έλλειμμα πολιτικής βούλησης για δραστική παρέμβαση στο ζήτημα της διαγνωστικής δαπάνης. Υποστηρίζοντας ότι το clawback επιβαρύνει οριζόντια και ανισότιμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε ότι «η κινητοποίηση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαρκούς επιδείνωσης της κατάστασης» και κάλεσε τον κ.Πλεύρη να προσέλθει «σε ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο μαζί τους».

Μεταξύ των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό περιλαμβάνονται πολυεπίπεδες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, ο έλεγχος της ζήτησης εργαστηριακών εξετάσεων μέσω επιστημονικά έγκυρων διαγνωστικών πρωτοκόλλων, η σταδιακή αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις και η σύγκλιση τους με τους αντίστοιχους μέσους όρους της Ευρώπης. Ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσής ζήτησε την αύξηση ης δυναμικότητας ( capacity) των δημόσιων εργαστηρίων, ώστε να μειωθεί η ζήτηση υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, την κατά προτεραιότητα στήριξη του ΕΣΥ σε τομείς που υπολείπεται διαχρονικά (διαγνωστικές εξετάσεις ), τη δίκαιη κατανομή του claw back , με βάση τη συμβολή κάθε είδους εξετάσεων ή παρόχων στη συνολική ετήσια υπέρβαση του προϋπολογισμού, ενώ τάχθηκε υπέρ του αιτήματος των φορέων της ΠΦΥ να καταργηθεί η προείσπραξη του 70% του claw back κάθε μήνα, που είναι εκτός λογικής και έχει επιβαρύνει δραματικά το πρόβλημα.

Σε υψηλό τόνο ανταπάντησε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας ότι «η πραγματικότητα διαψεύδει τον κ. Ξανθό, που ο ίδιος δεν έκανε τίποτα για την μείωση του claw back και αντιθέτως ενέταξε στην αποζημίωση δεκάδες εξετάσεις χωρίς να μεταφέρει πόρους στον προϋπολογισμό των διαγνωστικών κατά τη θητεία του, κάνοντας δήθεν κοινωνική πολιτική αυξάνοντας το claw back».

Με νόημα ο κ. Πλεύρης επεσήμανε το νυν εγχείρημα ενίσχυσης των προϋπολογισμών, σχολιάζοντας ότι «πρώτη φορά οι προϋπολογισμοί των διαγνωστικών κέντρων έχουν αυξηθεί 57 εκ ευρώ για το 2021 και 55 εκ ευρώ για το 2022, ενώ αναμένεται και επιπλέον ενίσχυση». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση προσπάθησε να νοικοκυρέψει τις αυτόματες επιστροφές τονίζοντας ότι «ρυθμίστηκε το θηριώδες claw back που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε 120 δόσεις και λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την μείωση του. Με real time έλεγχο, δείκτες ποιότητας και έλεγχο συνταγογράφησης προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη δραματική κατάσταση που παρέδωσε ο ίδιος στον κλάδο’.

Με νόημα υπογράμμισε στα λεγόμενά του ο κ. Πλέυρης ότι με «περισσό θράσος ο κ. Ξανθός που συκοφαντεί τους κλινικοεργαστηριακούς, τα διαγνωστικά κέντρα και όλους τους ιδιώτες παρόχους σε κάθε τοποθέτηση του ότι δήθεν δεν συνέβαλαν τίποτα στην υγειονομική κρίση, κόπτεται τώρα για το clawback το οποίο η κυβέρνηση του το γιγάντωσε».

13 σχόλια:

  1. δεν υπαρχει διαφορα αναμεσα στην every day k στην always

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξίσου μεγάλοι εχθροί του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολοι εσεις που λετε να στραφουν οι εργ.γιατροι στον συριζα, καντε τον κοπο και αφιερωστε μερικα λεπτα στο να διαβασετε το προγραμμα του για την Υγεια.. οι ανθρωποι ειναι ειλικρινεις, δεν το κρυβουν, το λενε ευθεως : ο ιδ.τομεας της Υγειας τους αφηνει αδιαφορους.. μην ονειροπολειτε, αυτοι σας εχουν τελειως γραμμενους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή .....διαφέρει από την ΝΔ που έχει ένα .....υπέροχο πρόγραμμα για εμάς στα λογια αλλά στην πράξη εφαρμόζει πολιτικές Ξάνθου! Ε λοιπόν αν είναι να εφαρμοστεί η πολιτική Ξάνθου προτιμώ την ορίτζιναλ.....

      Διαγραφή
  4. ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΜΑΡΙΑ. ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ .ΑΛΛΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΦΟΒΑΣΤΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΡΙΞΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣ ΓΕΛΑΣΩ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΣΑΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναπολώ τις μέρες της υπουργείας Ξανθού Πολάκη ,ησαν πρόθυμοι καθε μέρα να συζητήσουν τα προβλήματα των εργαστηριακών, να ακούσουν τα αιτηματά μας και να προωθήσουν εφαρμόσιμες λύσεις.Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O ένας μας έφερε το claw-back και ο άλλος τις ασφαλιστικές τιμές.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιά τον έλεγχο των συνταγογραφούμενων εξετάσεων και την αποφυγή πλαστών, θα μπορούσε να γίνει αυτό που από χρόνια έχω προτείνει. Επειδή υπάρχουν και εργαστήρια που δεν παίρνουν τη συμμετοχή από τον ασθενή και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει την εξέταση 100% στα εργαστήρια. Και το 25% της συμμετοχής του ασθενούς να το χρεώνει στο ΑΦΜ του απ'όπου και θα το εισπράτει μετά ο ΕΟΠΥΥ. Γιά την τυχόν μη πληρωμή του, στην εφορία, θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη ,οτι αν δεν πληρωθεί σε χρόνο ..τάδε .θα κλειδώνει ο ΑΜΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό που γίνεται είναι αδιανόητο!!!!θα έπρεπε να είναι κλειστά ολα τα ιατρεία των εργαστηριακών ιατρών!!!Κατι δραστικό ,τι καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια;;;;Γράφουμε ,ξαναγράφουμε και στο τέλος μας έχουν γραμμένους !!!!!!!!!!προεισπραξη πάλι 31%;;;;;;πλακα μας κανουν;;;;;οι αχαρακτήριστοι;;;;όλοι τους,δε διαχωρίζω πολιτική ηγεσία.όλοι είναι απαράδεκτοι στο θέμα των εργαστηριακών.έλεος πια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό που γίνεται είναι αδιανόητο!!!!θα έπρεπε να είναι κλειστά ολα τα ιατρεία των εργαστηριακών ιατρών!!!Κατι δραστικό ,τι καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια;;;;Γράφουμε ,ξαναγράφουμε και στο τέλος μας έχουν γραμμένους !!!!!!!!!!προεισπραξη πάλι 31%;;;;;;πλακα μας κανουν;;;;;οι αχαρακτήριστοι;;;;όλοι τους,δε διαχωρίζω πολιτική ηγεσία.όλοι είναι απαράδεκτοι στο θέμα των εργαστηριακών.έλεος πια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 11:16 σωστό κ απλό σαν το αυγό του Κολόμβου.αλλα δεν υπάρχει πολιτική βούληση όπως στη περίπτωση του βιαστή παιδιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απορώ η προλεταριοποιηση των ιατρών πόσο κέρδος θα φερη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ενα ταιριαστό ζευγάρι, απορώ γιατι ειναι σε διαφορετικά κόμματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή