Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Η «μαύρη τρύπα» του ΕΣΥ: Το μαζικό κύμα παραιτήσεων, οι ελλείψεις και τα νησιά

Τρομάζουν οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές - Τα κατά καιρούς μέτρα της κυβέρνησης λειτουργούν σαν αναλγητικό και όχι ως μόνιμη θεραπεία για τις πληγές στο σύστημα Υγείας - «Κορυφή του παγόβουνου» η μεταμόσχευση ήπατος που ακυρώθηκε επειδή δεν υπήρχε αναισθησιολόγος

Καϊτανίδη Μάρθα ΤΟ ΒΗΜΑ

Με «μπόνους», επιδόματα αλλά και προσλήψεις επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να συρρικνώσει τα κενά στα νοσοκομεία της χώρας (μόνιμα και εποχικά). Παρ’ όλα αυτά, οι αλλεπάλληλες κρίσεις (πανδημική και δημοσιονομική) έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές εργασιακές συνθήκες για το υγειονομικό προσωπικό, με συνέπεια να φουντώνει παράλληλα το κύμα δυσαρέσκειας και παραιτήσεων.

Η είδηση για τη μεταμόσχευση ήπατος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης που ακυρώθηκε επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος αναισθησιολόγος είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες που υπηρετούν στο ΕΣΥ, μόνο «η κορυφή του παγόβουνου». Τα δε αντανακλαστικά του προσωπικού, στήνοντας στο παρά πέντε μια δεύτερη «γέφυρα ζωής» ώστε να μεταφερθεί το μόσχευμα στο Λαϊκό – εκεί υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ένας 52χρονος ασθενής -, αποτελούν κατά τους ίδιους την ένδειξη της αφοσίωσης των υγειονομικών που στηρίζουν το σύστημα Υγείας.


Μαζικό κύμα παραιτήσεων

Ο νευροχειρουργός του Κρατικού Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου περιγράφει με σκληρή γλώσσα μιλώντας στο «Βήμα» τη ζοφερή πραγματικότητα που διώχνει τους επιστήμονες από το ΕΣΥ. «Καταγράφεται ένα μαζικό κύμα παραιτήσεων που αφορά τέσσερις κατηγορίες ειδικευμένων. Η πρώτη αφορά παλιούς, μόνιμους γιατρούς άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν αντέχουν την εξοντωτική εφημέρευση. Η δεύτερη αφορά νεότερους επιστήμονες, κατά μέσο όρο 45άρηδες. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως αυτοί υπηρετούν σε νησιά και ακριτικές περιοχές».

Η αιτία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «οι νομοθετικές ρυθμίσεις βάσει των οποίων συμφέρει έναν παθολόγο ή παιδίατρο να παραιτηθεί από το ΕΣΥ και να ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο. Ετσι, απαλλάσσεται από το άχθος να εφημερεύει ακόμη έως και 20 ημέρες τον μήνα. Αλλωστε, είναι βέβαιο πως θα δεχθεί εκκλήσεις να ενταχθεί ως ιδιώτης πλέον στις εφημερίες με τις απολαβές να εκτιμώνται σε 200 ευρώ μεικτά». Η λίστα όμως εκείνων που αποχωρούν από το ΕΣΥ δεν σταματά εδώ: «Οι επικουρικοί έχουν επίσης απαυδήσει από την ομηρεία στην οποία είναι εγκλωβισμένοι, παρά την πρωθυπουργική δέσμευση, τον Μάρτιο του 2020, περί μονιμοποίησής τους». Και, βέβαια, δεν πρέπει κανείς να αμελεί τη μόνιμη πληγή του «brain drain», καθώς δυστυχώς η τάση των νέων επιστημόνων να αναζητούν μισθολογική αναγνώριση και εργασιακή ασφάλεια στο εξωτερικό παραμένει αναλλοίωτη.

Η «μαύρη τρύπα» όμως γιγαντώνεται και εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων (υπολογίζονται σε περίπου 700 ετησίως), με τις προσλήψεις να παραμένουν αριθμητικά κατώτερες των αναγκών που προκύπτουν. Το παράδειγμα του νοσοκομείου της Σύρου είναι ενδεικτικό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στο Βαρβάκειο Νοσοκομείο, από το 2011 έχουν συσσωρευθεί 62 συνταξιοδοτήσεις (που εντός του 2022 θα γίνουν 67) ενώ πραγματοποιήθηκαν μόλις 17 μόνιμες προσλήψεις (εκ των οποίων 1 μετατάχθηκε). Μοιραία, κενά υπάρχουν μεταξύ άλλων στη Καρδιολογική Κλινική, στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και στην Παιδιατρική Κλινική (οι ελλείψεις εκεί αφορούν το νοσηλευτικό προσωπικό).

Πρόβλημα στα νησιά

Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση. Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία ανήκει και η συντριπτική πλειονότητα των νησιών, αιτείται, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τους 20 γιατρούς και 300 νοσηλευτές, ώστε τουλάχιστον να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω των τουριστικών ροών.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, στα μέσα Ιουνίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση, έπειτα από πρωτοβουλία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, κυρίας Μίνας Γκάγκα, σύμφωνα με την οποία ορίζονται σημαντικά οικονομικά κίνητρα για επαγγελματίες υγείας που θέλουν να μετακινηθούν σε τουριστικούς προορισμούς, με μέγιστη διάρκεια μετακίνησης τον έναν μήνα. Ειδικότερα, στο ιατρικό προσωπικό που μετακινείται σε άλλες δομές Υγείας της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας για εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών από την 1η Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου δίνεται μηνιαία αποζημίωση 1.500 ευρώ επιπλέον των αποδοχών του, που είναι αφορολόγητη. Αντίστοιχα, για νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό η μηνιαία αποζημίωση ορίζεται στα 1.000 ευρώ εκτός των τακτικών αποδοχών.

Οι πραγματικές ανάγκες

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, οι κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών είναι 5.500, με τον ίδιο να εκτιμά πως οι πραγματικές ανάγκες σκαρφαλώνουν στις 8.500. Σε ό,τι αφορά το λοιπό προσωπικό (συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτών), «οι κενές οργανικές θέσεις είναι 26.000-27.000 ενώ οι πραγματικές ανάγκες αγγίζουν τις 35.000». Υπό το πρίσμα αυτό, οι 4.000 επικείμενες προσλήψεις νοσηλευτών και οι 700 γιατρών αποτελούν μεν «ανάσα», όχι όμως μόνιμη… θεραπεία.

Κοιτώντας όμως κανείς τη μεγαλύτερη εικόνα, διαπιστώνει ότι ύστερα από κάθε «μπάλωμα» προκύπτει ένα… ξήλωμα. Για παράδειγμα, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) καταγγέλλει το μπαράζ μετακινήσεων γιατρών από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για την κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Οπως περιγράφουν, «ακτινολόγοι από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μετακινούνται προς το νοσοκομείο Πολυγύρου, αναισθησιολόγοι προς το νοσοκομείο Σερρών και άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, παθολόγος από το Παπανικολάου στο νοσοκομείο Φλώρινας, παθολόγοι από το ΨΝΘ στην Πτολεμαΐδα. Επίσης οι ακτινολόγοι των νοσοκομείων της 4ης ΥΠΕ καλούνται να γνωματεύουν καθημερινά εξ αποστάσεως τις εξετάσεις αξονικού τομογράφου που διενεργούνται στο νοσοκομείου Πολυγύρου».

ΤΑ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΟΝΟΥΣ-ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ

Οι ασταμάτητες απώλειες αναισθησιολόγων

Η πιο χαρακτηριστική και ζημιογόνα… αιμορραγία για το ΕΣΥ είναι οι ασταμάτητες απώλειες σε αναισθησιολόγους. Επιστρέφοντας στην υπόθεση της «χαμένης» μεταμόσχευσης στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, τα όσα εκτυλίχθηκαν το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου ενεργοποίησαν εκ νέου τον συναγερμό για την ειδικότητα αιχμής που βρίσκεται πλέον στα… αζήτητα. Εκεί υπηρετούν (σύμφωνα με την ΕΝΙΘ) 9 μόνιμοι γιατροί, την ώρα που οι θέσεις είναι 27 και οι πραγματικές ανάγκες αγγίζουν τους 40 μόνιμους αναισθησιολόγους.

Η αιτία; Οι απόφοιτοι Ιατρικής εστιάζουν στα αντικίνητρα (τον φόρτο εργασίας, χωρίς ανταπόκριση), ενώ οι ήδη ειδικευμένοι αναζητούν διέξοδο στον ιδιωτικό τομέα. Η μισθολογική σύγκριση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα είναι αμείλικτη, καθώς το μηνιαίο εισόδημα υπερβαίνει ακόμη και τις 5.000 ευρώ στις κλινικές της χώρας, ενώ στην Κύπρο οι αντίστοιχες αμοιβές αγγίζουν τις 8.000 ευρώ.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να ανατρέψει το «βαρύ» κλίμα. Πιο συγκεκριμένα, παραχώρησε στους αναισθησιολόγους έκτακτο μηνιαίο επίδομα ύψους 400 ευρώ έως τα τέλη του 2022 – που θα επεκταθεί και το 2023 –, ενώ παράλληλα έχει δοθεί και το δικαίωμα δεύτερης ειδικότητας στην Αναισθησιολογία σε γιατρούς που αναζητούν έναν πιο σίγουρο εργασιακό δρόμο. Επίδομα, όμως, έχει προβλεφθεί και για τους ήδη ειδικευόμενους στη νευραλγική αυτή ειδικότητα, ύψους 250 ευρώ.

7 σχόλια:

  1. Δεν προκειται για αμελεια αλλα για σκοπιμη πολιτικη του κρατους προκειμενου αφενος να μειωθουν τα κοστη μισθοδοσιας και αφετερου να ικανοποιουνται οι υγειονομικες αναγκες των ευρωπαιων εταιρων ,κυριως της Γερμανιας .Επισης ,να απαξιωθει εντελως ο δημοσιος τομεας ,προς οφελος των μεγαλων ομιλων .Θα μπορουσε και το δημοσιο να δινει εφαμιλλους μισθους με τον ιδιωτικο τομεα ,αν αλλαζε το σχετικο νομοθετικο πλαισιο και εξοικονομουσε χρηματα απο τομεις οπου υπαρχει σπαταλη ακομη και σημερα.Φυσικα δεν υπαρχει η πολιτικη βουληση να γινει αυτο και σιγα σιγα το συστημα θα καταρρευσει ,οπως και ειναι ο τελικος σκοπος των κυβερνωντων διαχρονικα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν άλλαξε το τοπίο πρό 10ετίας με την κατάργηση της περίθαλψης από το ΙΚΑ,ΤΕΒΕ,ΟΓΑ κλπ που δεν επέτρεπαν την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από όλους τους γιατρούς παρά μόνο από τους ταμιακούς, για φάρμακα και εξετάσεις, τότε οι κλινικοί γιατροί,κυρίως του παθολογικού τομέα υπέφεραν και πανηγύριζαν οι εργαστηριακοί,που πληρωνόντουσαν ιδιωτικά από τους ασφαλισμένους αυτών των ταμείων. Τώρα που άλλαξε λοιπόν το σύστημα είναι φυσικά πολύ εύκολο να εργασθεί ο κλινικός γιατρός ως ιδιώτης. Αντιθέτως γιά τους εργαστηριακούς δυσκόλεψε η κατάσταση γιατί τώρα οι ασθενείς πάνε όλοι με τον ΕΟΠΥΥ. Ετσι, στού κύκλου τα γυρίσματα, το ΕΣΥ δεν είναι πλέον ελκυστικό όπως παλιά,κυρίως για τις ειδικότητες που μπορούν να εργασθούν στον ιδιωτικό τομέα που έχει γιγαντωθεί.Το ΕΣΥ έγινε πρός αποφυγήν. Οι μισθοί είναι απαράδεκτοι και η νομοθεσία του προβληματική από την ιδρυσή του.Ολα τα φαινόμενα διαφθοράς τα χορτάσαμε. Οι χειρουργικές ειδικότητες με τα φακελάκια. Οι παθολογικές με τα παράνομα ιατρεία και οι εργαστηριακές με τα υλικά να κάνουν πάρτυ. Σήμερα το ΕΣΥ επιτέλους πρέπει να αλλάξει νομοθεσία. Επειδή οι μισθοί δεν μπορούν να φθάσουν το επιθυμητό και πρέπον στη χώρα μας, όπως κατάντησε από τους πολιτικούς, πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Να διορίζονται οι γιατροί με συμβάσεις για ορισμένο χρόνο με μισθούς που θα καθορίζονται από την προσφορά και ζήτηση για κάθε ειδικότητα,για κάθε βαθμίδα και γιά κάθε νοσοκομείο. Οι θέσεις να επαναπροκηρύσονται με σωστά κριτήρια γιά καθε ειδικότητα και γιά κάθε υγειονομική περιφέρεια. Τέλος όλοι οι γιατροί να έχουν δικαίωμα ιδιωτικού επαγγέλματος.
    Αυτά πρέπει να γίνουν και γρήγορα. Γιά την πρωτοβάθμια περίθαλψη πρέπει να διορίζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου γιατροί σε ΚΥ και ΤΟΜΥ κυρίως νέοι που θα έχουν μετά μόρια για να πάρουν θέση, με σύμβαση ,σε νοσοκομείο.
    Δυστυχώς οι αρμόδιοι είναι ανεπαρκείς και όσο η φτώχεια μεγαλώνει τόσο και περισσότεροι γιατροί θα φεύγουν και δεν θα επιστρέφουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυβέρνηση: δεν προσλαμβάνουνε κανένα! Όλα για τους κουμπάρους και τα βαφτιστηρια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με 3 και 60 δουλειά δεν γίνεται!Νέοι Συναδελφοι που τελειώνετε την Σχολή είστε περιζήτητοι παντού, φύγετε σε μια πολιτισμένη χώρα και θα μεγαλουργήσει! Μην επιτρέψετε να σας εκμεταλλεύονται τα λαμόγια της ελληνικής πολιτικής τάξης! Στην Ελλάδα μόνο το καλοκαίρι για συρτάκι και μουζακά! Και για να σπάτε πλάκα με τους.....ΞανθοΠλευρηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητοί νέοι συνάδελφοι,δεν αξίζει να τρέχετε και να ξενυχτάτε στα νοσοκομεία ενώ όλοι σε κατηγορούν για φακελάκια που παίρνουν μεγαλοκαρχαριες.Ο κόσμος και το κράτος έχουν απαξιώσει ολοκληρωτικά το λειτούργημα μας.Κανεις δε θα σου αναγνωρίσει τα χαμένα γενέθλια των παιδιών σου και τις εφημερίες παραμονές Πρωτοχρονιάς και Χριστούγεννα.Σε αυτή τη χώρα μάγκες είναι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό (αυτή είναι πλέον η υπέρτατη αξία) και όσοι φοροδιαφευγουν.Βγειτε στο εξωτερικό και εάν θέλετε να γυρίσετε ιδιωτευστε.Προσεξτε να μην σας παρασύρει ο ενθουσιασμός και το σθένος της νιότης.Αφηστε αλλά κακοπληρωμένα κορόιδα να ξενυχτάνε,να τους ζητάνε όλοι ευθύνες και να παραμελούν τα σπίτια τους.Σεβαστειτε τον κόπο που έχετε κάνει στα βιβλία τόσα χρόνια και τις αγωνίες
    των γονιών σας.ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νέοι συνάδελφοι δεν αξίζει να υπηρετείτε στο ΕΣΥ.Το κράτος και ο κόσμος έχουν απαξιώσει ολοκληρωτικά το λειτούργημα μας.Κανεις δεν θα σου δώσει πίσω τα ατελείωτα ξενύχτια,τις εφημερίες παραμονων Πρωτοχρονιάς και Χριστουγέννων και τις χαμένες στιγμές με τους δικούς σας.Εχουν άλλοθι τα φακελάκια των μεγαλοκαρχαριων για να μπορούν να σε απαξιώνουν.Βγειτε στο εξωτερικό η ιδιωτευστε.Αφηστε αλλά κακοπληρωμενα κορόιδα να τρέχουν,να ξενυχτούν και να αγωνιούν.ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σιγουρα η ιατρικη στην Ελλαδα ειναι χαμενη υποθεση .Το κρατος το εχει αντιληφθει και παρακινει με τον τροπο του τους νεους γιατρους να φυγουν για καποια πιο σοβαρη χωρα ,οπου θα αναγνωρισθει η αξια τους .Αλλωστε οι αναγκες της ΕΕ σε γιατρους ειναι αυξημενες .Τα υποαναπτυκτα κρατη ,οπως η χωρα μας τις καλυπτουν ,εις βαρος τους του δικου τους υγειονομικου επιπεδου Η Ελλαδα δεν ειναι η χωρα που θα αναγνωρισει την προσπαθεια των γιατρων ,παρα μονο με χειροκροτηματα και τιποτε αλλο.Εδω θριαμβευουν οι αεριτζηδες ,τα λαμογια ,οι φασονατζηδες ,οι πολιτικαντηδες ,οι τσαρλατανοι ,οι δημοσιοσχεσιτες και οι παντος ειδους ιατρικως ασχετοι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή