Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Παρατείνεται η παραμονή στο ΕΣΥ σε 70αρηδες γιατρούς – Στον «αέρα» ακόμη οι επικουρικοί

Παράταση σε 10 ειδικότητες γιατρών που πλησιάζουν τα 70 έδωσε το υπουργείο Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Παρατείνεται από το υπουργείο Υγείας η παραμονή στα νοσοκομεία για γιατρούς που θα έπρεπε ήδη να έχουν συνταξιοδοτηθεί και πλησιάζουν τα 70 χρόνια της ζωής τους.

Την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει ότι θα καταπολεμήσει το περιβόητο Brain drain ώστε να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στη χώρα μας, όχι μόνο δεν προχωρά σε προκηρύξεις και προσλήψεις στο ΕΣΥ, αλλά αντίθετα το υπουργείο Υγείας διατηρεί τους συνταξιούχους στο σύστημα με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν γιατροί να καλυφθούν οι θέσεις.

Ειδικότερα με τροπολογία που ψηφίστηκε μαζί με το νομοσχέδιο Γκάγκα για το ΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας έδωσε παράταση στο χρόνο παραμονής των γιατρών που θα έπρεπε να έχουν ήδη αποχωρήσει από τα νοσοκομεία αφού ξεπερνούν τα 67 έτη, αλλά λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού παραμένουν στις θέσεις τους εφόσον βέβαια το επιθυμούν.

Πρόκειται για γιατρούς που διαθέτουν ειδικότητες που δεν έχουν καλυφθεί στα νοσοκομεία, αφού με βάση τους συνδικαλιστές της ΟΕΝΓΕ, ελάχιστες θέσεις έχουν προκηρυχθεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Παράταση από το υπουργείο Υγείας σε 10 ειδικότητες

Ειδικότερα οι 70αρηδες γιατροί που έχουν 10 ειδικότητες θα μπορούν να παραμείνουν στα νοσοκομεία ώστε να μη μείνουν κενές οι θέσεις τους.

Οι 10 ειδικότητες είναι:

-αναισθησιολογία,

-αιματολογία,

-ακτινοθεραπευτική ογκολογία,

-ακτινολογία,

-ιατρική βιοπαθολογία/εργαστηριακή ιατρική,

-κυτταρολογία,

-νεφρολογία,

-παθολογική ανατομική

-πυρηνική ιατρική,

-καθώς και ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.).

Η παράταση αφορά σε γιατρούς

α) των οποίων η υπαλληλική σχέση λήγει την 31η.12.2022, λόγω συμπλήρωσης του εξηκοστού έβδομου (67) έτους της ηλικίας τους και

β) των οποίων η υπαλληλική σχέση θα έληγε αυτοδικαίως την 31η.12.2021 ή την 31η.12.2020, λόγω συμπλήρωσης του εξηκοστού έβδομου (67) έτους ηλικίας τους.

Όσοι γιατροί επιθυμούν να παραμείνουν μπορούν να το πράξουν έως 30.6.2023.

Σε αναμονή οι επικουρικοί γιατροί

Την ίδια ώρα όμως σε αναμονή είναι οι περίπου 2500 επικουρικοί γιατροί οι περισσότεροι νέοι στην ηλικία, καθώς δεν γνωρίζουν ακόμη εάν θα τους δοθεί παράταση για να παραμείνουν στην εργασία τους.

Παρότι η κυβέρνηση και οι υπουργοί Υγείας των τελευταίων ετών είχαν δεσμευτεί πως θα μοριοδοτηθούν ή θα μονιμοποιηθούν λόγω και της προσφοράς τους στην πανδημία, οι εκατοντάδες νέοι επικουρικοί γιατροί δεν ξέρουν εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται μετά το τέλος τους έτους.

Άλλωστε οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31.12.2022 και είναι άγνωστο εάν θα ανανεωθούν. Πρόκειται για νέους γιατρούς που έχουν προσληφθεί στα νοσοκομεία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όχι σε μόνιμες θέσεις οι οποίες δεν προκηρύσσονται αλλά σε προσωρινές. Ωστόσο καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με ελάχιστα χρήματα που δεν ξεπερνούν τα 1000 ευρώ.

13 σχόλια:

  1. Ε να προλάβουν οι άνθρωποι να στήσουν το ιατρείο για μια τριετία που θα είναι μέσα -εξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να παραμείνουν ως τα .....90 να πάμε μπροστά! Είναι αποφασισμένοι να μην προσλάβουν ιατρό! Λεφτά μόνο σε μπάτσους .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ουδεμια βουληση υπηρχε και υπαρχει για αναστροφη του brain drain .Αντιθετα ,το να φευγουν οι νεοι επιστημονες απο την Ελλαδα λυνει πολλα θεματα των κυβερνωντων και ταυτοχρονα ειναι συμφωνη με την ευρωπαικη αλληλεγγυη .Πρωτα η Γερμανια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΕΣΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΔΙΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΜΥΑΛΟΠΩΛΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανθρωποι που εβγαλαν την Ιατρικη.... πριν το 1980.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ( ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ...)ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΟΤΙ "ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΩ¨" ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΣΕ ΔΥΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΥΧΟΝ ΑΜΕΣΗ (31.12.22 ) ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ( ΑΠΟΡΩ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ πχ Η ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ ) ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΔΥΣΕΠΙΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΑΥΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ Η ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΕ "ΟΜΗΡΙΑ" ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι παλιοί ιατροί δεν "τραβάνε", ας μην κοροιδευομαστε, σέρνονται σε εφημερίες και πρωινά ,μόνο για καμία συνταγογράφηση είναι ικανοι.Είναι γελοίο να ακούμε ότι στηρίζουν το ΕΣΥ.Χρειαζονται προσλήψεις σε νέο δυναμικό.Οι επικουρικοί ιατροί πρέπει να βαθμολογηθούν ευνοϊκά στις κρίσεις, δεν είναι όμως σωστό να παίρνουν παρατάσεις επ αόριστου καθώς τελειώνουν και άλλοι ιατροί που θέλουν να πάρουν επικουρικό.Οποιος θέλει να υπηρετήσει ως επικουρικός ας βάλει εκ νέου τα χαρτιά του στις υπάρχουσες λίστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μόνο που μοιάζει το υπουργείο ασθένειας είναι να έχει τζάμπα ιατρούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το επόμενο μέτρο θα είναι να τους στα νοσοκομεία βαλσαμωμενους!!
    Πάρτε το χαμπάρι!
    Δεν θέλουν να στηρίξουν τη δημόσια υγεία!!
    Αν ήθελαν θα το είχαν κάνει
    Όπως δεν θέλουν να στηρίξουν τη δημόσια παιδεία και τόσα άλλα!
    Δεν έχει κανείς τους ενσυναίσθηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. οσοι εχουν γνωσεις και ειναι νεοι ΕΞΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μόνο μαύρο στις εκλογές για τους ανάλγητους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή