Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια: Την απόσυρσή του ζητούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA
 
Την απόσυρση του Νομοσχεδίου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, ζητούν οι εκπρόσωποι του Πανυγιειονομικού Μετώπου που συγκάλεσε ο ΙΣΑ, αλλά και οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Πατρών.

Την απόσυρση του Νομοσχεδίου για τη «ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ», ζητά το Πανυγιειονομικό Μέτωπο που συγκάλεσε εκτάκτως ο ΙΣΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Επαγγελματικών και Επιστημονικών Ενώσεων και των Συλλόγων Ασθενών.

Εκφράστηκε η ομόφωνη αντίθεση στις ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου και ειδικά στο άρθρο 10, το οποίο αλλάζει το βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση, των ασθενών στις δομές υγείας. Όπως τονίστηκε από τους συμμετέχοντες, οι αλλαγές αυτές αποβαίνουν τόσο εις βάρος του ασθενή στον οποίο μετακυλύεται το κόστος, όσο και εις βάρος του γιατρού, στον οποίο επιβάλλεται υπερεργασία, για να μπορέσει να επιβιώσει.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, δήλωσε πως οι γιατροί διεκδικούν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα της οικονομικής τους δυνατότητας:

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό και όχι να αποδυναμωθεί περαιτέρω με την υπερεργασία των σκληρά εργαζόμενων και κακώς αμειβόμενων ιατρών του. Ζητούμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των μισθών στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Ο γιατρός θα πρέπει να αμείβεται επαρκώς, για να μπορεί να επιβιώσει και να ασκεί το εκπαιδευτικό του έργο. Θα πρέπει άμεσα να παγώσει κάθε νομοθετική ρύθμιση και να ξεκινήσει διάλογος με τους Φορείς, με στόχο τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας, σε νέες βάσεις», τόνισε.

Στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών και οι γιατροί του ΙΣΘ

Το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) αποφάσισε να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των γιατρών εναντίον του νομοσχεδίου. Κατά την άποψη του ΔΣ, το νομοσχέδιο με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζει σε βάθος τα σοβαρά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας .

Ο ΙΣΘ έχει εκφράσει προς πάσα κατεύθυνση την άποψη, όπως λένε τα μέλη του, ότι προκειμένου να υπάρξει η επιθυμητή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν άμεσα με διαρθρωτικές αλλαγές τα προβλήματα όπως:Η υποστελέχωση του ΕΣΥ με προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων σε πρωτοβάθμια κέντρα υγείας και νοσοκομεία δίνοντας κίνητρα σε νέους γιατρούς καθώς και στελέχωση των ακριτικών νοσοκομείων και των νοσοκομείων των νησιών.
Η μισθολογική απαξίωση των γιατρών του ΕΣΥ
Οι οργανωτικές και διαρθρωτικές αδυναμίες στη διοίκηση του ΕΣΥ

Ο ΙΣΠ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών ιατρών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών ιατρών και εκφράζει την αντίθεσή του προς καίριες διατάξεις του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ.

«Ζητούμε την επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου σε επίπεδα προ του μνημονίου, αντίστοιχα των Ευρωπαίων δεδομένων, την πλήρη στελέχωση των κενών θέσεων των νοσοκομείων με μόνιμες θέσεις, την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των υπεράριθμων εφημεριών και την αξιοπρέπεια στην άσκηση του ιατρικού έργου των δημόσιων λειτουργών. Ζητούμε να παγώσει η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, το οποίο δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις, δεν έρχεται να «θεραπεύσει» τα κενά του συστήματος και δημιουργεί στρεβλώσεις που ενδεχομένως επιδεινώσουν τις φυγόκεντρες τάσεις των ιατρών από το ΕΣΥ», λένε οι γιατροί του ΙΣΠ.

Στη σύσκεψη του Πανυγειονομικού Μετώπου του ΙΣΑ, συζητήθηκε παράλληλα και το θέμα του προσωπικού ιατρού και επισημάνθηκε ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις ενώ ζητήθηκε η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η στήριξη των γιατρών και των Φορέων της ΠΦΥ που με αυταπάρνηση έδωσαν τη μάχη ενάντια στην πανδημία.

Επισημάνθηκε η ανάγκη να καταργηθεί το άδικο μέτρο του Claw Back που οδηγεί στο λουκέτο τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα ιατρεία της γειτονιάς. Επίσης διατυπώθηκε η στήριξη στις κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει οι Ιατρικοί Σύλλογοι και οι Ενώσεις των Νοσοκομειακών Ιατρών, μεταξύ των οποίων είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου και στη συνέχεια, η σύσκεψη στα γραφεία του ΙΣΑ στις 3.30 μ.μ.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη:

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους του Δ.Σ οι κ.κ. Φώτης Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Πρόεδρος ΠΟΣΚΕ και Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων, Σ. Τσούκαλος, Γ. Γραμματέας, Λ. Μαρκάκη εκπροσωπώντας και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία, Γ. Κεχρής, Π. Λεονάρδου, Α. Φουστάνος, Γ. Καλιάτσος, Γ.Νάσιος, Σ. Καλιαμπάκος, Ο. Κεσίδου, Πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων ΩΡΛ.

Επίσης συμμετείχαν οι εξής Εκπρόσωποι Επιστημονικών Ενώσεων και Ασθενών: Α. Μαστοράκου Α Αντιπρόεδρος ΠΙΣ, ΙΣ Πατρών ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ Α. Πλακιώτης, Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Ενόπλων Δυνάμεων, Θ. Χατζηπαναγιώτου ΠΟΣΙΠΥ, Χαράλαμπος Μόσχος Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Ευάγγελος Λιάτσικος Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, Γιώργος Nότας Ελληνική Εταιρία Επείγουσας Ιατρικής, Δημήτρης Τσιφτσής Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής, Φ Ταλίδης Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, Α. Δελλής Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, Β. Κουκούλιας Ελληνική Εταιρία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Θ. Εμμανουήλ Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρία, Κ. Νταλούκας Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Σ.Τσιπουράκης ΠΕΠΦΥ, Λ. Μουζάκα, Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, Θ. Χαμακιώτης Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, Α. Στεφανίδης Ελληνική Καρδιολογική εταιρεία, Π. Λυμπερίδης, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Γ. Τσαγρής Επαγγελματική Ενωση Φυσικοθεραπευτών, Γ.Καπετανάκης Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, Μ. Σπανίδου Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, Χ Χαϊδευτός Πανελλήνια Ένωση Γενική Οικογενειακής Ιατρικής, Α Τζανακαρη ΕΛ.Ε.ΓΕ.ΙΑ,Χ. Θεοδωρίδου Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω», Κ. Ρούστα Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα κ.α.

13 σχόλια:

  1. Το νομσχεδιο θα περασει διοτι ειναι σοβαρη προσπαθεια αναβαθμισης ΕΣΥ και των γιατρων του .Οι αριστεροστροφες αντιδρασεις δεν εχουν καμια τυχη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι οι γαλάζιοι σύλλογοι φασιστοειδες 8.41 είναι απέναντι στην εποχή στροφή στα χουντικά 70s......

      Διαγραφή
    2. Άντε στο predator χαφιεδακο 8.41, αρχίζει η βάρδια σου

      Διαγραφή
    3. Πλέον ο πολίτης δεν είναι ασθενής αλλά πελάτης! Αν έχει λεφτά καλώς αλλιώς Θεός σχωρεστον , θα τρίζουν τα κόκκαλα του Γεννηματά και του Αυγερινου

      Διαγραφή
  2. Ψηφίζετε την κυβέρνηση και μετά τάχα μου εκπλήσσεστε και αντιδράτε .Πόση γελοιότητα πια ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολυ σωστα .Ο ιατρικος κοσμος εκφραστηκε ανοιχτα υπερ της κυβερνησης .Αφηστε την λοιπον να εφαρμοσει το προγραμμα της

      Διαγραφή
    2. Ο κόσμος απείχε δεν την ψήφισε και απέκρυψε το εγκληματικό της πρόγραμμα πλευροχαφιε 6.39

      Διαγραφή
  3. Ελα παιδια ας σοβαρευτουμε......καμμια ιδεα αλλη στο τραπεζι........μου θυμιζει Αlloufanpark και τα αηδονακια το ολο σκηνικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ΕΣΥτες δεν το θέλουν.Οι ιδιώτες δεν το θέλουν.Οι στρατιωτικοί είναι απο πάντα και μέσα και έξω.Το ίδιο και οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί.Τελικα για ποιους γίνεται η όλη φασαρία;Για 50-100 διευθυντές χειρουργικών ειδικοτήτων στο ΕΣΥ; Εκτός και αν όλοι εμείς δεν ξέρουμε και θα αποφασίσει το υπουργείο για το καλό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 8.41 άξιος ο μισθός σου 15 cents το 12ώρο...Ετοιμάσου για Αράχωβα τις γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετοιμαζομαι οντως για Αραχωβα .Εσεις θα πατε να προσκυνησετε το σκηνωμα του πατερουλη σας Λενιν στη Μοσχα

      Διαγραφή
    2. Χαφιεδακο 11.25 μην ξεχάσεις στον δρόμο να βάλεις λαδακι καντήλι του Παττακού....και μείνε στην Αράχωβα η υπόλοιπη χώρα ετοιμάζεται να σας στείλει στον αγυριστο

      Διαγραφή
    3. Το βρηκατε τωρα .οποιος δεν ειναι φασιστερος ειναι χαφιες !Ειδαμε και τους προηγουμενους .Με το ζορι να μας καταφορολογησουν για να τα δωσουν στους ψηφοφορους τους .Ο ιατρικος κοσμος στηριζει την κυβερνηση και το απεδειξε στις εκλογες .Εσεις πηρατε 1% ή πολυ λεω?

      Διαγραφή