Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ



Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι σαρωτικές αλλαγές που ετοιμάζονται για τον ΕΟΠΥΥ, καθώς τους επόμενους τρεις μήνες θα αποφασισθεί ποιο θα είναι το μέλλον του οργανισμού, δηλαδή εάν θα συνεχίσει να είναι και πάροχος υγείας ή αν θα γίνει μόνο ασφαλιστικός οργανισμός.



Στόχος είναι η αντιμετώπιση της "μαύρης" τρύπας που από την αρχή του έτους έχει φθάσει τα 800 εκατ. ευρώ. Η εξυγίανση του οργανισμού θεωρείται μονόδρομος προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα.

Οι επιτροπές που έχουν συσταθεί για τον λόγο αυτό, θα παραδώσουν τις προτάσεις τους στον υπουργό Υγείας στις 15 Σεπτεμβρίου και την επόμενη μέρα θα ξεκινήσει η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

"Εξετάζουμε ή εάν θα κρατήσουμε τον ΕΟΠΥΥ ως πάροχο και αγοραστή ιατρικών υπηρεσιών, αλλά αν μπορούμε να υποστηρίξουμε με τον σωστό τρόπο αυτή την παροχή υγείας ή αν θα φτιάξουμε ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό το ΕΣΥ, όπου θα είναι όλα σε μια ομάδα. Σε κάθε περίπτωση θα είναι δημόσιος ο χαρακτήρας" δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερα είναι τα σενάρια που εξετάζονται. Στα τρία εξ αυτών, ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται μόνο σε ασφαλιστικό οργανισμό και τα πολυϊατρεία είτε ενσωματώνονται στο ΕΣΥ μαζί με τους 6000 γιατρούς, είτε μαζί με τα κέντρα υγείας συγκροτούν ένα νέο οργανισμό είτε περιορίζονται στο ελάχιστο, δηλαδή μόνο σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Στο τέταρτο σενάριο ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να είναι και πάροχος υγείας δημιουργώντας όμως κλειστούς προϋπολογισμούς για κάθε πολυϊατρείο και κέντρο υγείας, οι οποίοι θα είναι σε συνάρτηση του πληθυσμού που θα καλύπτουν και του έργου που θα παράγουν.

Σε συνάντηση που είχε με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύθηκε ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς γιατρός, και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, πρόθεση του υπουργείου είναι να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές του ΕΣΥ.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Υγείας με τροπολογία που θα καταθέσει στην Βουλή, εξετάζει να προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων 1.050 γιατρών των πολυϊατρείων του ΕΟΠΠΥ, και των οποίων οι συμβάσεις έχουν ήδη λήξει ή αναμένεται να λήξουν στο επόμενο χρονικό διάστημα.
http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27374&subid=2&pubid=31913395

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου