Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Έτσι κύλησε το 2014 για τους φαρμακοποιούς: Καρέ καρέ όλες οι εξελίξεις του κλάδου



Μία ενδιαφέρουσα ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε με τα προβλήματα και τα ανοιχτά μέτωπα που αντιμετώπισε ο κλάδος, καταγράφει η επίσημη ιστοσελίδα των φαρμακοποιών. Απεργίες, εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, μονόευρα, εμβόλια, ανασφάλιστοι, μείωση ποσοστού κέρδους και αλλαγές στην ηγεσία του ΥΥΚΑ και του ΠΦΣ είναι μόλις λίγα από τα πολλά που θα θυμόμαστε από το 2014, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.


Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ:


Ποδαρικό με το αριστερό μιας και το δεύτερο μεσοπρόθεσμο προέβλεπε την έναρξη ισχύος για τα χαράτσια του 1€ ανά συνταγή και των 25€ για τα νοσοκομεία. Κι ενώ λόγω τεχνικών προβλημάτων και τα δύο πάνε μια εβδομάδα πίσω, για το μεν "25ευρω" βρίσκονται ισοδύναμα και εξαφανίζεται, το δε "μονόευρω" το λουζόμαστε κανονικά! Τα ΕΛΤΑ ανακοινώνουν ότι προσεχώς θα κάνουν delivery φαρμάκων στο σπίτικαι ακόμα ψάχνουμε να βρούμε το δημοσιονομικό όφελος της χώρας από μια τέτοια κίνηση. Ξεκινά ο ντόρος για τα ΜΥΣΥΦΑ και για το αν και πως πρέπει να μείνουν στα φαρμακεία. 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Οι βιταμίνες -και όχι μόνο οι light- μπαίνουν οριστικά στα super market με απόφαση του ΣτΕ. Η απαίτηση του ΕΟΠΥΥ για αποστολή στοιχείων αγορών απευθείας από εταιρείες προσκρούει σε τοίχο, μιας και οι Σύλλογοι αρνούνται πεισματικά. Τα πολλά λάθη στα τιμολόγια του Ιανουαρίου γεννούν ένα νέο σύντροφο στις καταθέσεις συνταγών που δεν είναι άλλος από το υπόδειγμα ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ. Οι πληρωμές γυρνάνε πάλι στο 90ήμερο. Η εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή της στα τέλη του μήνα και πολύς κόσμος πιστεύει ότι είναι... ελληνικής προελεύσεως! Μαθαίνουμε ότι στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται απελευθέρωση τιμών ΜΥΣΥΦΑ προς τα κάτω και απελευθέρωση ωραρίου και το γαϊτανάκι των απεργιών είναι έτοιμο να ξεκινήσει...

MAΡΤΙΟΣ:

Σχεδόν το μισό μήνα -έστω και διακεκομένα- τα φαρμακεία απεργούσαν λόγω εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ. Ο ΦΣΑ βγάζει ραδιοφωνικά σποτάκια για τα ΜΥΣΥΦΑ. Τα ληξιπρόθεσμα -ω του θαύματος- είναι ακόμα στο δρόμο μαζί με τις επιστολές που πηγαινοέρχονται μεταξύ ΠΦΣ και ΕΟΠΥΥ μήπως και βρεθεί άκρη. Στην έκτακτη ΓΣ ΠΦΣ στις 22/3 ο υπουργός Υγείας κάνει την εμφάνισή του! Μπάχαλο με τις ανακοινώσεις μετά το πέρας της ΓΣ, τελικά από την παρέλαση και μετά τα φαρμακεία ξεχνάνε να ανοίξουν! Στις 30/3 ψηφίζεται ο Ν.4254/14 που στην υποπαράγραφο ΣΤ1 για τα φαρμακεία περιέχει: κατάργηση αποστάσεων-πολυϊδιοκτησία-απελευθέρωση τιμής ΜΥΣΥΦΑ-απελευθέρωση διαιτητικών τροφίμων- απελευθέρωση ωραρίου. Το Συνιστολόγιο δίνει τα ρέστα του εκείνο το βράδυ ανεβάζοντας φωτογραφίες και ρεπορτάζ από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση από νωρίς το απόγευμα καθώς και όλες τις ομιλίες εντός Βουλής που αφορούσαν τα φαρμακεία μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ:

O κλάδος προσπαθεί να συνέλθει από τη σφαλιάρα της εργαλειοθήκης και οι νομικοί σύμβουλοι σηκώνουν τα μανίκια άμα τη εμφανίσει του ΦΕΚ και μας στέλνουν τις αναλύσεις τους. Οι νέες τιμές αναφοράς που οδηγούν σε τρομακτική αύξηση των συμμετοχών μοιράζουν εγκεφαλικά τόσο σε ασφαλισμένους όσο και σε φαρμακοποιούς και με τη βοήθεια του Συνιστολογίου γίνεται πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ. Προκηρύσσονται αρχαιρεσίες για τον ΠΦΣ και ο κλάδος εισέρχεται σε μια ακόμα προεκλογική περίοδο όπου ενώ μετράει εκλέκτορες στη Βουλή βρέχει νομοσχέδια. Το 4ήμερο του Πάσχα φτάνει και οι συνάδελφοι που κάνουν καραμέλα τη φράση "τι κάνει ο Σύλλογος για το ωράριο" είναι οι πρώτοι που ανοίγουν Μ.Παρασκευή και Μ.Σάββατο, δίνοντας μας ξεκάθαρη εικόνα για το απόλυτο μπάχαλο που θα επικρατούσε από τούδε και στο εξής.

ΜΑΪΟΣ: Ο εορτασμός της πρωτομαγιάς φέτος φέρνει τα ΦΥΚ πίσω στο φαρμακείο σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Α. Γεωργιάδη. Θα περάσουν 5 μήνες να γίνει και πράξη αυτό ώστε οι φαρμακοποιοί να "αναπληρώσουν τις απώλειές τους". Το κρυφό χαρτί της επιλογής του καναλιού από την εταιρία θα το καταλάβουν όλοι όταν θα πρέπει να τηλεφωνούμε στις εταιρίες για να πάρουμε το ΟΚ. Τα καλά μαντάτα σκιάζουν οι φήμες για μείωση του ποσοστού κέρδους και το ΔΣ του ΠΦΣ συνεδριάζει για να το δει το θέμα.

Η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης φέρνει το μήνυμα: πλαφόν ή το ΠΚ στο 15%, αλλά ο υπουργός υπόσχεται συμβολική μείωση μόνο αν χρειαστεί. Τελικά γίνονται και τα δύο. Ανακοινώνονται οι εκλογές για το ΔΣ του ΠΦΣ με τη συμμετοχή 11 (!) συνδυασμών για 15 θέσεις και στη μάχη πέφτει με τη μία το βαρύ πυροβολικό: ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης από την Πάτρα θεωρεί απαράδεκτη τυχούσα εκλογή Λουράντου επειδή έχει.. πισίνα και.. κότερο. Τα κοντέρ σπάει το άρθρο μας με την αύξηση τιμής των ΜΥΣυΦα όταν "απελευθερώνονται" το οποίο αναπαράχθηκε σε πολλά άλλα ΜΜΕ!!! Αφού μας τα κάνανε μπάχαλο το Γενάρη με τα εμβόλια το Μάη ο ΕΟΠΥΥ βρήκε τα τιμολόγια άλλα αντί άλλων και άρχισε τα "δεν θα τα παραλαμβάνω". Και μήπως τελικά είχε όλο αυτό κανένα νόημα; Οχι αλλά το μάθαμε μετά. Εκλογές όμως έχει και η χώρα για Δημάρχους και Περιφερειάρχες και ο ΠΦΣ μας καλεί να στηρίξουμε τους συναδέλφους που πολιτεύονται. Το μήνυμα των ευρωεκλογών πάντως δείχνει μαύρο από τον υγειονομικό κόσμο προς την Κυβέρνηση. Εξαγγέλεται ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για τον Ιούνιο αλλά τέλος της χρονιάς κι ακόμα να τον δούμε. Επίσης εξαγγέλονται 100 εκατομμύρια από το πλεόνασμα για τους ανασφάλιστους και η φαρμακευτική δαπάνη κρατιέται από μια κλωστή: το δικό μας ποσοστό κέρδους.

ΙΟΥΝΙΟΣ: Με έναν ακόμα αιφνιδιασμό θα μπει ο μήνας: νέος Νόμος ΥΥΚΑ που μεταξύ άλλων καταργεί τα πειθαρχικά των Συλλόγων. Τελικά αποδεικνύεται ότι το είχαμε ζητήσει εμείς για να γίνουν πολυδύναμα περιφερειακά, άρα αιφνιδιασμός ήταν για όλους μας πλην τους παρεπιδημούντες στην Αγαθημέρου. Η μείωση του ΠΚ μας γίνεται και επισήμως "προαπαιτούμενο" της τρόικας σε μια σεμνή τελετή παρόμοια με το toolkit. Ξεκινά το Μουντιάλ αλλά και οι εκλογές του ΠΦΣ σε τεταμένο κλίμα. Οι Εκλογές, όχι το Μουντιάλ.

Η Εθνική τα κουτσοκαταφέρνει, όχι όμως και ο Αδωνις Γεωργιάδης που παρά το μεγάλο του έργο αντικαθίσταται στην Αριστοτέλους από τον Μαυρουδή Βορίδη ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι υπόσχεται γαλήνη και ισορροπία στο χώρο. Οι Farmakopoioi πάντως συνεχίζουν να παίζουν μεγάλη μπάλα με νέες αποκαλύψεις για τις τιμές των ΜΥΣυΦα όταν "απελευθερώνονται" αυτή τη φορά από Δανία μεριά. Τα αποτελέσματα των εκλογών του ΠΦΣ είναι αμφίσημα μόνο για όσους εθελοτυφλούν: όσο και να τα στίβανε μερικοί (θαυμάστε ανακοίνωση) η ΑΕΣΠ δεν έχει πια 8/15 και όλοι ξέρουν τη συνέχεια αν και προσποιούνται ότι δεν την ξέρουν. Κι ενώ εμείς αναλωνόμαστε σε κόντρες ποσοστολογίας επί τοις εκατό ΜΥΣυΦα-ΠΚ είναι ανοικτά και ο νέος υπουργός συνεχίζει την παράδοση: υπόσχεται ότι θα πέσουμε στα μαλακά. Οι μόνοι τελικά που πέφτουν στα μαλακά είναι η εθνικάρα με τη νίκη-πρόκριση επί της Ακτής Ελεφαντοστού και οι μπασκετμπολίστες του ΦΣΑ που τερματίζουν στην διόλου ευκαταφρόνητη 4η θέση.

ΙΟΥΛΙΟΣ:

Η μείωση του ΠΚ που δεν θα γινόταν παρά μόνο στην ανάγκη γίνεται με τη μορφή του κλιμακωτού. Μετά τη μικρή μείωση του 2011 (από 35 σε 32,4 mark up) μια σελίδα της ιστορίας μας αλλάζει με πολλούς βαρήκοους από τις επιταγές των καιρών να ψιθυρίζουν καθησυχαστικά λόγια ενώ γνωρίζουν την μαύρη αλήθεια του χτυπήματος. Αλλά αφού δεν έχουμε ακόμα ΔΣ στον ΠΦΣ, μαθαίνουμε ότι "δεν πάθαμε και τίποτα" κι έτσι συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τα δικά μας βγάζοντας θερμές ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για τα μάτια των εκλεκτόρων. Μετά την "ενδυνάμωση" των Πειθαρχικών έρχεται η στιγμή οι Σύλλογoι να απεκδυθούν από ένα ακόμα καθήκον τους: τη γνωμάτευση για την ίδρυση/μεταφορά των φαρμακείων, την οποία λουστήκαμε εύκολα μετά από τόσα χρόνια πρόβες. Πλαφόν, τρόικες, ΜΥΣυΦα, διαμάχες απασχολούν την επικαιρότητα αλλά σιγά σιγά όλοι μας αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε: γιατί δεν εγκρίνονται τα αποτελέσματα των Εκλογών του ΠΦΣ και μένουμε ακέφαλοι στη μάχη; Πάντως οι απόψεις διΐστανται αν αυτό οφείλεται στην θεσμοθέτηση 3ης θέσης Αντιπροέδρου. Η Περιφέρεια τελικά δηλώνει αναρμόδια, οι υπεύθυνοι σιωπούν αλλά ευτυχώς όλα τα θέματά μας ρυθμίζονται μόνα τους με "ελάχιστες απώλειες" και πολύ γέλιο και κλάμα. Ο Κώστας Βαρδιάμπασης ανακοινώνει την κοροϊδια με το ριμπέιτ και τα εμβόλια και όλοι θυμόμαστε με οργή το παραμύθι των ξεχωριστών υποβολών.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Μαθαίνουμε μια νέα λέξη: ΕΝΦΙΑ. Ευτυχώς η καταπληκτική οργάνωση του Ελληνικού Κράτους θα το καιρορίξει μερικούς μήνες αλλά τελικά όλοι θα το πληρώσουμε από φθινόπωρο. Στη Γάζα της Παλαιστίνης ο απλός λαός δοκιμάζεται ακόμα αλλά ο ελληνικός λαός δεν τον ξεχνά παρόλη τη θερινή ραστώνη. Τα πλαφόν πάνε κι έρχονται, η δαπάνη δε φτάνει, οι υπουργικές αποφάσεις και οι νόμοι δε γνωρίζουν καλοκαίρι και παράγονται με εκπληκτικούς ρυθμούς με ανώτερη όλων αυτή που σβήνει τις ελπίδες για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης: κολλημένη στα 2 δις και για το 2015 κι όλοι (μας) για μπάνια.

Εφαρμόζεται και άλλη μια καινοτομία: να υπογράφουν οι ασθενείς ότι δέχονται να πάρουν ακριβότερο φάρμακο κι όλοι μαζί γιατροί-φαρμακοποιοί-ασθενείς διασκεδάζουμε όταν το βλέπουμε στην πράξη και κλαίμε με τον πόνο μας. Όμως το ΥΥΚΑ επιμένει: θα βάλει και ποινές στους φαρμακοποιούς αν δεν παλέψουν με τους ασθενείς και δεν τους πείσουν να προτιμούν τα γενόσημα. Τα καλά νέα του μήνα είναι ότι η υπόθεση των ΜΥΣυΦα θα επανεξεταστεί από Σεπτέμβρη αλλά μάλλον τα μαντάτα δεν φτάσανε στην "οπισθοδρομική" Σουηδία: εκεί θέλουν να τα επαναφέρουν στα φαρμακεία!!!! Και όλα αυτά συμβαίνουν παρόλο που ανακοινώθηκε επίσημα ότι θα έχουμε για καιρό έλλειψη hipnosedon! Τα αποτελέσματα των εκλογών του ΠΦΣ πάντως δεν εγκρίνονται ούτε τον Αύγουστο και πλέον η οργή γίνεται ιλαρότητα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ:

Μετά από 3 μήνες εγκρίνονται επιτέλους στις αρχές Σεπτέμβρη τα αποτελέσματα των εκλογών στον ΠΦΣ. Ανοίγει το πράσινο φως για την σύσταση του νέου προεδρείου του ΠΦΣ. Όπως ανακοινώνεται, η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του μέτρου τον Ιούλιο στοίχισαν στον ΕΟΠΥΥ κάτω από 100.000 ευρώ.

Στη ΔΕΘ ο Σαμαράς υπεραμύνεται της πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα των φαρμάκων, τονίζει ότι μειώθηκε στο μισό η δαπάνη, ότι αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις και επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει το αντίθετο. Στις 10 Σεπτέμβρη ξεκινούν οι διαδικασίες για ανάδειξη προεδρείου από το νεοεκλεγέν ΔΣ του ΠΦΣ, γίνονται τρεις προσπάθειες, οι οποίες πέφτουν στο κενό χωρίς να υπάρχει πλειοψηφία. Ανοίγει ο δρόμος για ανάδειξη προεδρείου από τη γενική συνέλευση των 174 εκλεκτόρων. Αλλεπάλληλες οι ανακοινώσεις όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων, ρίχνει τα βέλη η μία στην άλλη για την αποτυχία των προσπαθειών. Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να στέλνει φάρμακα απευθείας στο σπίτι των ασθενών μέσω ΕΛΤΑ. Μπαράζ λαθών με τον ΕΝΦΙΑ, κάποια στιγμή ανεβαίνουν στο taxis τα σωστά ειδοποιητήρια.

Στις 27 Σεπτεμβρίου ορίζεται η γενική συνέλευση του ΠΦΣ, από την οποία προκύπτει το νέο προεδρείο. Νέος πρόεδρος του ΠΦΣ αναδεικνύεται ο δημοφιλέστερος μεταξύ των φαρμακοποιών Κώστας Λουράντος. Αντιπρόεδροι εκλέγονται οι Δαγρές, Βαλτάς, Σοφιανόπουλος. Ταμίας ο Χαλιγιάννης, γραμματέας ο Μακρυγιάννης, ενώ ως ειδικός γραμματέας εκλέγεται ο Γιάννης Τσικανδηλάκης. Μεγάλη η ήττα για την φιλοκυβερνητική παράταξη της ΑΕΣΠ, μεγάλη η νίκη κόντρα σε όλα τα προγνωστικά της νεοσύστατης Φαρμακευτικής Συμμαχίας του κ. Λουράντου. Ικανοποίηση επικρατεί στη βάση του κλάδου, ενώ οι προσδοκίες από την εκλογή Λουράντου στην προεδρία είναι μεγάλες. Πολλοί σύλλογοι και κρατικοί φορείς στέλνουν συγχαρητήριες επιστολές.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Ο μήνας ξεκινάει με πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ΤΑΥΤΕΚΩ-ΤΑΠΟΤΕ στους διανεμητικούς λογαριασμούς. Ο ΕΟΠΥΥ λέει όχι στην αναγραφή εμπορικής ονομασίας σε συνταγές αναλωσίμων διαβητολογικού υλικού. Ο νέος πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος δηλώνει πως τα ΜΥΣΥΦΑ αποτελούν τοίχο αξεπέραστο και όχι απλά κόκκινη γραμμή για τους φαρμακοποιούς θέλοντας να δώσει το στίγμα του για την πολιτική που θα ασκήσει. Οι Farmakopoioi σε άλλη μια αποκλειστικότητα βγάζουν στο φως της δημοσιότητας με αποδείξεις ότι η περιβόητη εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ ήταν στην πραγματικότητα ένα μεγάλο ψέμα και είχαν ως μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση τοπικών μεγάλων συμφερόντων.

Χάνονται φάκελοι με συνταγές στα Γιάννενα από εγκληματική αμέλεια της εταιρείας κούριερ, καθησυχαστικοί στην ΚΜΕΣ ότι οι συνταγές θα πληρωθούν κανονικά μετά από άμεσες ενέργειες του τοπικού συλλόγου. Μεμονωμένο χαρακτηρίζει το περιστατικό η Speedex. Δεν δεχόμαστε το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» διαμηνύει ο νέος ΠΦΣ στον Βορίδη. Μετά από ενέργειες του ΠΦΣ, δίνεται τέλος στην περιττή γραφειοκρατία της ξεχωριστής υποβολής εμβολίων και πλέον ενσωματώνονται στα υπόλοιπα φάρμακα. Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Οκτωβρίου διενεργείται το 14ο PharmaPoint στη Θεσσαλονίκη με 2833 επισκέπτες και 63 εταιρείες. Ο ΠΦΣ δίνει συνέντευξη τύπου εφόλης της ύλης σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση εγκαινιάζοντας έτσι την άμεση ενημέρωση με την βάση των φαρμακοποιών. «Ο ΠΦΣ είναι έτοιμος να υπερασπιστεί το μικρομεσαίο φαρμακείο» τόνισε με έμφαση ο κ. Λουράντος. Το χιουμοριστικό μπλογκ Ματζούνι κάνει την εμφάνισή του στο διαδίκτυο προσφέροντας αρκετό γέλιο στους φαρμακοποιούς. Τις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη υπογράφεται η νέα συλλογική σύμβαση ΕΟΠΥΥ-ΠΦΣ ενώ πληρώνονται και οι συνταγές Ιουλίου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ:

Αλλαγές πραγματοποιούνται στην υποβολή των συνταγών ΕΟΠΥΥ, αρχικά επικρατεί ένα αλαλούμ, χρειάζονται αλλεπάλληλες διευκρινιστικές ανακοινώσεις για να αποσαφηνιστούν. Το ΣτΕ εδραιώνει την δραστική ουσία στη συνταγογράφηση, με καθυστέρηση πληρώνονται οι συνταγές ανασφάλιστων, ενώ ο ΠΦΣ ζητάει αλλαγές και εκσυγχρονισμό στις συνταγές με κατάργηση συνοδευτικών και ενσωμάτωσή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα. Στον «αέρα» βγαίνει η επίσημη φωνή των φαρμακοποιών, το ραδιόφωνο του ΠΦΣ. Εκλογές πραγματοποιούνται στον μεγαλύτερο ΣΥΦΑ της χώρας, τον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης «ποιεί την νήσσαν».

Συμπληρώνονται 6 χρόνια που το blog μας σας κρατά συντροφιά και το γιορτάζει δεόντως στο νυχτερινό κέντρο Vox. Την επόμενη μέρα αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ 48 εκατ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές (περίπου το 70% επί του συνόλου) τα οποία όμως θα περάσουν από 40 κύματα για να φτάσουν στην τσέπη μας. Το νέο ΔΣ του ΠΦΣ συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος προβαίνει σε δημόσια δήλωση αναγνώρισης του λειτουργήματος του φαρμακοποιού.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Προωθούνται ρυθμίσεις για τα διαδικτυακά φαρμακεία στη Βουλή από το Υπουργείο Υγείας, ενώ πραγματοποιείται η πρώτη γενική συνέλευση μετά την εκλογή του νέου προεδρείου στον ΠΦΣ. Το μεγάλο ερώτημα του κλάδου παραμένει η απογραφή των αποθεμάτων των φαρμακείων, καμιά σαφή απάντηση δε δίνει το Υπ. Οικονομικών. ΔΙΑΥΓΕΙΑ και για τα υπόλοιπα 21 εκατ. από τα ληξιπρόθεσμα, δίνοντας τέλος(;) σε μια ιστορία που μας ταλαιπώρησε 3 χρόνια. Παραιτείται ο πρόεδρος του ΕΟΦ για να κατέβει υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, την ώρα που ο ΠΦΣ αποκτά και instagram επεκτείνοντας την προβολή του στα social media. Νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης προαναγγέλει ο Βορίδης, κάτω από τα 2 δις το ποσό. Η χρονιά βγαίνει όπως ξεκίνησε, δηλαδή με το αριστερό: ενώ αρχικά φαινόταν ότι η πληρωμή Σεπτεμβρίου θα γίνει νωρίτερα, παρουσιάζεται εμπλοκή της τελευταίας στιγμής. Καθυστέρηση και στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές λόγω της αδυναμίας της Βούλης να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.

1 σχόλιο:

  1. Και πάλι εμείς συνεχίζουμε και την πληρώνουμε!!!
    Τελικά τα Hipnosedon θα παραμείνουν ή τα ξανά φέραν από τις "κρυμμένες" αποθήκες τους μέχρι να έρθουν τα ??Και γιατί τόση φασαρία,αφού υπάρχουν τα Vulbegal με τα ίδια δραστικά!!!Άς αποφασίσουν επιτέλους τι θέλουν να κάνουν,να μας ενημερώσουν όπως πρέπει,διότι μιλάμε για φάρμακα εξαρτησιογόνα+παίζουν με πολύ πόνο κόσμου δυστυχώς!!
    Ή θα τα φέρουν πάλι κανονικά,όπως τόσα χρόνια (όπου αρρώσταιναν κι άλλα νεαρά παιδιά) ή να τα καταργήσουν!! Για όνομα του Θεού!! Τα πληρώνουμε άπο τις τσέπες μας που είναι μπαλωμένες!!!Ένα μεγάλο κρίμα...................να έχουν κ να μην στα δίνουν επίσης!Εκεί τι κάνεις?Να έχεις πληρώσει ιδιωτικό γιατρό και να πάει χαμένη ή συνταγή κ' να μην είσαι κ΄ καλά??Ε,τι να πω??Δεν μιλάνε κιόλας,ή εταιρία αυτή!Μία άλλη απάντησε άμεσα...
    Άν υπάρχει κάτι νεότερο πέρι του θέματος αυτό ή ξέρετε κάτι,θα είμαι ευγνώμων!!
    Στην θεσσ/νίκη υπάρχει πάλι έλλειψη εδω κ' μία εβδομάδα σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή