Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Έλλειμμα «μαμούθ» στο Ασφαλιστικό έως το 2060

Πώς θα σωθεί 
Του Βασίλη Αγγελόπουλου - dikaiologitika
Εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, θα δημιουργηθεί εξαιτίας του Ασφαλιστικού, έλλειμμα – μαμούθ, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει έως το 2060, στα 760 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το δημόσιο χρέος.

Το συμπέρασμα αυτό, προέκυψε από μελέτη που πραγματοποίησαν οι καθηγητές πανεπιστημίου και γνώστες του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας, Μιλτιάδης Νεκτάριος, Πλάτων Τήνιος και Γιώργος Συμεωνίδης και την οποία παρουσίασαν σε ημερίδα για την Κοινωνική Ασφάλισης, που διοργάνωσε η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος. 


Από τη μελέτη προκύπτει ότι οι 15 περικοπές που έγιναν στις συντάξεις από το 2010 έως το 2016, ουσιαστικά έχουν αποβεί άκαρπες. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι παροχές το ίδιο χρονικό διάστημα, κατά 45 δισ. ευρώ. Ο λόγος είναι ότι όσο η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, αυτό θα μεταφράζεται σε συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις. 

Το έλλειμμα των 760 δισ. ευρώ προκύπτει από τη διαφορά ανάμεσα στις αναμενόμενες εισφορές και στις εκτιμώμενες παροχές. Η συνεισφορά του Κράτους, όσο διατηρείται η ίδια κατάσταση στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, θα είναι στα επίπεδα των 17,5 δισ. ευρώ ετησίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα 2000 – 2015 το Κράτος στήριξε την Κοινωνική Ασφάλιση με το ποσό των 220 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι το Ασφαλιστικό της χώρας έχει ανάγκη από 30 δισ. ευρώ ετησίως για να καλύψει τις παροχές του, οδηγεί στη δημιουργία ελλείμματος που κυμαίνεται στα επίπεδα του 10% του ΑΕΠ της χώρας, στοιχείο που επιβεβαιώνει σχετικές αναφορές που έχουν γίνει και από άλλους φορείς, όπως είναι το ΔΝΤ. Η πρόταση των ειδικών, για να αντιστραφεί το κλίμα και να διασωθεί η Κοινωνική Ασφάλιση, είναι στο εξής να χορηγείται μία σύνταξη, κύρια και επικουρική. Παράλληλα, προτείνεται σημαντική μείωση εισφορών που θα είναι 10% και κύρια και 6% για επικουρική ασφάλιση. 

Προτείνεται επαγγελματική προαιρετική ασφάλιση που θα καλύπτει το σκέλος της υγείας και του εφάπαξ. Με δημιουργία ατομικών ασφαλιστικών λογαριασμών θα χορηγούνται οι συντάξεις που πραγματικά δικαιούνται οι ασφαλισμένοι. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι το ποσοστό αναπλήρωσης για τις συντάξεις θα ανέλθει στο 55%.

Αν μάλιστα λειτουργήσει και ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης τότε μπορεί να φτάσει έως και το 75% το ποσοστό αναπλήρωσης. Σε όλα τα παραπάνω, η πρόταση που κατατέθηκε περιλαμβάνει και το στοιχείο της μηδενικής κρατικής χρηματοδότησης, που θα προσφέρει σημαντική ανάσα στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, το Ασφαλιστικό Σύστημα θα αρχίσει πάλι να δημιουργεί αποθεματικά, που έως το 2060 θα ανέλθουν στο ποσό των 460 δισ. ευρώ…

1 σχόλιο:

  1. EMENA ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΩ 15000 E ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ ΤΟ 2060 ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΩ ΝΑ ΛΑΒΩ ΤΙΠΟΤΕ. ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΖΕΙ ΠΟΙΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ. ΑΛΛΑ ΜΕ ΡΩΤΑΝΕ ΑΝ ΤΑ ΕΧΩ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΙΝΩ. ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΩΤΟΔΩΣΩ, ΕΦΟΡΙΑ? ΔΑΝΕΙΑ? ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ?. ΟΧΙ ΡΕ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΩΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΕΣΥ ΘΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ Ή ΑΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΣΕ ΒΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥΣ. ΟΧΙ ΡΕ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή