Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Άκυρες από το ΣτΕ οι απομακρύνσεις τεσσάρων διοικητών από δημόσια νοσοκομεία το 2015



Οι αποφάσεις του ΣτΕ ανοίγουν το δρόμο στους διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων να διεκδικήσουν πλέον δικαστικά τις αποδοχές του χρονικού διαστήματος που ξεκινά από την ημέρα της πρόωρης παύσης τους.

IATRONET.GR

Άκυρες και μη νόμιμες κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι απομακρύνσεις τεσσάρων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων.

Οι απομακρύνσεις είχαν γίνει το 2015, πριν τη λήξη της τριετούς θητείας τους και έπειτα από διαδικασία αξιολόγησης από πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Το Γ' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε την Πέμπτη έκρινε αρνητικά τις αποφάσεις του υπουργείου, ενώ το ίδιο τμήμα είχε δικαιώσει τον περασμένο Μάρτιο δέκα ακόμη διοικητές οι οποίοι είχαν προσφύγει κατά των αποφάσεων απομάκρυνσής τους.

Το 2015, με αποφάσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, από τους 71 διοικητές που είχαν αξιολογηθεί οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές) παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές) παρέμειναν στις θέσεις τους.

Εννέα διοικητές και αναπληρωτές διοικητές είχαν τότε υποβάλει τις παραιτήσεις τους.

Πολλοί από τους απομακρυνθέντες είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις οποίες τέθηκαν σε αργία.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ ανοίγουν το δρόμο στους διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων να διεκδικήσουν πλέον δικαστικά τις αποδοχές του χρονικού διαστήματος που ξεκινά από την ημέρα της πρόωρης παύσης τους έως την ημερομηνία που θα έληγε η τριετής θητεία τους.

Το Γ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Τσιμέκα, εξέδωσε τέσσερις αποφάσεις (1301-1304/2017) με τις οποίες κάνει δεκτές τις αιτήσεις τεσσάρων διοικητών και αναπληρωτών διοικητικών δημόσιων νοσοκομείων και ακυρώνει τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις.

Πλημμελής

Στις αποφάσεις αναφέρεται πως οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε αργία οι διοικητές είναι μη νόμιμες καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.

Οι διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων που δικαιώθηκαν την Πέμπτη είναι οι εξής:
Γεώργιος Χρυσανθακόπουλος, αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας “Θριάσιο”.
Γεώργιος Γεωργιάδης, αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πειραιώς “Τζάνειο”.
Αντώνιος Αγγελάρας, αναπληρωτής διοικητής του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης Αττικής.
Αναστάσιος Γρηγορίου, διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “Ο Ευαγγελισμός - Οφθαλμιατρείο Αθηνών- ΓΝΑ Πολυκλινική”.

Δημ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. Την ιδια στιγμη απολυονται συμβασιουχοι ΟΤΑ με τη βουλα της δικαιοσυνης και τους ζητανε και τα λεφτα πισω...
    "Ανεξαρτητη ταξικη δικαιοσυνη"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή