Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Έρχεται "καταιγίδα" μέτρων για συνταξιούχους-ασφαλισμένους



Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Τριπλό πακέτο μέτρων καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση από φέτος μέχρι τουλάχιστον το 2019 στο "μέτωπο" του ασφαλιστικoύ.

Το πρώτο πακέτο προβλέπει την εφαρμογή όσων ήδη προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, με αιχμή την απόδοση νέων μειωμένων συντάξεων μέχρι τον Οκτώβριο και την περαιτέρω περικοπή του ΕΚΑΣ τέλη Δεκεμβρίου του 2017.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Μαΐου, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, προβλέπει την αναίρεση βασικών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου (έναν χρόνο μετά την ψήφισή του), και συγκεκριμένα τη μείωση των "προσωπικών διαφορών" στις επανυπολογισθείσες κύριες συντάξεις το 2019, το σπάσιμο του "ορίου προστασίας" των 1.300 ευρώ και, ενδεχομένως, τον υπολογισμό των εισφορών των επαγγελματιών και των εισφορών με βάση το ακαθάριστο δηλωτέο εισόδημά τους.

Το τρίτο ενδεχόμενο πακέτο μέτρων "κρύβεται" στις προβολές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής, σύμφωνα με τις οποίες η κρατική επιχορήγηση προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να παραμείνει σταθερή για την περίοδο 2017 -2020.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Στο διάστημα 16-18 Μαΐου αναμένεται η ψήφιση των περικοπών 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις από 1/1/2019.

Οι περικοπές αυτές θα προκύψουν από τη μείωση των "προσωπικών διαφορών", οι οποίες θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων πλην από εκείνες του τέως ΟΓΑ. Γύρω στις 850.000-900.000 κύριες συντάξεις εκτιμάται ότι θα υποστούν μείωση με όριο, όμως, το 18%. Άλλες 200.000 επικουρικές συντάξεις, οι οποίες έχουν ήδη επανυπολογισθεί, εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 18%.

Την ίδια στιγμή, οι θεσμοί πιέζουν για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολουμένων και των αγροτών με βάση το ακαθάριστο (και όχι το καθαρό) δηλωτέο εισόδημα του προηγούμενου έτους, αλλά και για την κατάργηση των εξαιρέσεων όσον αφορά το ύψος των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στον τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι).

2) Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί 55.000-60.0000 εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις που κατατέθηκαν μετά τις 12/5/2016.

Πρόκειται για αιτήσεις που κατατέθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (δηλαδή μετά τις 12/5/2016). Οι συντάξεις αυτές θα υπολογιστούν με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, και έτσι το επίπεδό τους θα είναι έως και 39%-40% μειωμένο σε σχέση με το επίπεδο που θα υπολογίζονταν με βάση τις διατάξεις του προγενέστερου νόμου. Η εκκαθάρισή τους θα επιταχυνθεί μετά την εκταμίευση της δόσης, η οποία αναμένεται (εφόσον ψηφιστεί το νέο πακέτο μέτρων έως 18/5 και εγκριθεί η συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών της 22/5) γύρω στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου. 

Παράλληλα, θα πρέπει η κυβέρνηση μέχρι τέλος του χρόνου να εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία να καθορίζεται με ποιον τρόπο θα κοπεί το 85% (230-240 εκατ. ευρώ) της κρατικής δαπάνης για το ΕΚΑΣ από 1/1/2018 (πρακτικά η περικοπή αυτή θα φανεί στις συντάξεις από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017, δεδομένου ότι οι συντάξεις Ιανουαρίου πληρώνονται νωρίτερα λόγω Χριστουγέννων).

3) Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει πλαφόν στην κρατική επιχορήγηση των συντάξεων.

Πέραν των ήδη προβλεπομένων μειώσεων σε ΕΚΑΣ και νέες κύριες συντάξεις (βάσει νόμου Κατρούγκαλου), αλλά και εκείνων που επίκεινται να ψηφιστούν μέχρι μέσα Μαΐου (αναθεωρώντας βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου), η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θεσπίσει και μια "πλατφόρμα" από την οποία ενδέχεται να προκύψει η ανάγκη για νέες παρεμβάσεις, είτε στο πεδίο των συντάξεων είτε στο πεδίο των εισφορών. 

Η "πλατφόρμα" αυτή δεν είναι άλλη από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής, σχέδιο το οποίο προβλέπει πλαφόν 14,7 δισ. ευρώ στην κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΦΚΑ από φέτος μέχρι το 2020.

Αυτό σημαίνει πως, αν οποιαδήποτε άλλη προβολή του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, σε σχέση με τα έσοδα από εισφορές ή τις δαπάνες για συντάξεις δεν επαληθευθεί στην πράξη, δεν αποκλείεται να ανοίξει τον δρόμο για "διορθώσεις" στη συνταξιοδοτική δαπάνη ή στο ύψος των εισφορών, πέραν εκείνων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου ή εκείνων που προβλέπει το νέο πακέτο μέτρων για το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου