Σάββατο 6 Μαΐου 2017

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Δέσμευση Ξανθού για υπ. απόφαση που θα αποζημιώνει το σύστημα γλυκόζης



Την ανάγκη για μηδενική συμμετοχή στην ινσουλίνη, την ίδρυση Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων αλλά και την δυνατότητα ανασφάλιστοι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη να λαμβάνουν απρόσκοπτα τις θεραπείες τους καθώς σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις αναλώσιμου υλικού, έθεσαν στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) κ. Χρήστος Δαραμήλας, και τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γκόλφω Γεμιστού, Αντιπρόεδρος Α’ και Μαρία Τριανταφύλλου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων.
Onmed.gr

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, δεσμεύτηκε πως θα εκδώσει την Υπουργική Απόφαση που θα διευκολύνει τις διαδικασίες στον ΕΟΠΥΥ αναφορικά με την αποζημίωση του νέου συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας πριν μερικές ημέρες, και η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αφού παρέδωσε στον Υπουργό σχετικό Υπόμνημα, του εξέθεσε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και άπτονται του Υπουργείου Υγείας.

Αρχικά τέθηκε το μεγάλο ζήτημα των ανασφάλιστων συμπολιτών μας με σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίοι παρόλο που μπορούν - σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας - να προμηθεύονται το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων, ωστόσο σε κάποια από αυτά, ακόμη και μετά την παρέμβαση του Υπουργείου, δεν προμηθεύουν σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς κανένα αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, Επίσης, σε άλλα νοσοκομεία παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις.

Ο Υπουργός Υγείας, αφού άκουσε προσεκτικά διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ότι το θέμα αυτό αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου και θα γίνουν όλες οι ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος με εξαργύρωση των συνταγών του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Στη συνέχεια τέθηκε το θέμα της στελέχωσης των Διαβητολογικών Ιατρείων, όπως επίσης και της οργάνωσης Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εξήγησε στον Υπουργό ότι στις παρούσες συνθήκες, όπου τα Νοσοκομεία αποτελούν ένα σημαντικό πυλώνα στον οποίο απευθύνεται ένα μεγάλο μέρος των πασχόντων, η κατάργησή τους θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων. Η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εξέφρασε την πάγια θέση της για πλήρη στελέχωσή τους με το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και το ανάλογο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, καθώς επίσης και την ίδρυση Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων όπου αυτά δεν υπάρχουν ή υπήρχαν και έχουν ουσιαστικά καταργηθεί, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη, στη Σπάρτη και στη Φλώρινα.

Ο Υπουργός τόνισε επί του συγκεκριμένου θέματος ότι είναι ευθύνη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αρμοδιότητα του Υπουργείου, οπότε θα γίνει το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε να μπορούν να καλύπτονται ανά περιοχή όλοι οι ασθενείς.

Επιπλέον, η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ο ίδιος ο Πρόεδρος έθεσαν υπόψη του Υπουργού το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ παράλληλα τέθηκε και το πρόβλημα της καθυστέρησης εισόδου των νέων τεχνολογιών. Συγκεκριμένα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έθεσε υπόψη του Υπουργού το γεγονός ότι ενώ ο ΕΟΠΥΥ εισηγήθηκε θετικά για την αποζημίωση του νέου συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης επέστρεψε την εισήγηση του ΕΟΠΥΥ πίσω χωρίς να καθορίσει τιμή αποζημίωσης, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης εφόσον λανθασμένα έκρινε ότι τα συστήματα αυτά δεν περιλαμβάνονται στον ΕΚΠΥ. Ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε πως θα εκδώσει την Υπουργική Απόφαση που θα διευκολύνει τις διαδικασίες στον ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, προτάθηκε από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ η μηδενική συμμετοχή στην ινσουλίνη, για όσα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κρίνει ο θεράπων ιατρός ότι πρέπει να μπουν εντατικά στη χορήγηση ινσουλίνης για την αντιμετώπιση της πάθησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου